Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01.07.2014, 18:15   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cuxhaven Sosyalist Cumhuriyeti 11 Ocak 1919

Cuxhaven Sosyalist Cumhuriyeti 11 Ocak 1919

1914 yılında Karl Kautsky başkanlığındaki sosyal demokratların Almanya meclisinde savaş bütçesi lehine oy kullanmaları, dolayısıyla Birinci Dünya Savaşı'nda kendi egemen sınıflarından yana tavır alarak milyonlarca emekçinin kapitalistlerin çıkarları uğruna göz göre göre ölüme gönderilmelerini onaylamaları, Almanya için tam bir felaket oldu. Savaşta milyonlarca işçi öldü ve ülke harap oldu.

1916 yılında ülkede gıda sıkıntısı baş gösterdi. Yiyecek namına ne varsa orduya gönderiliyordu. Besin maddesi üretiminde çalışacak durumdaki genç erkeklerin çoğu savaştaydı, köyler boşaldığı için tarlalar ekilip biçilemiyordu. Kuzey Denizi mayınlarla dolu olduğu için açık deniz balıkçılığı durma noktasına gelmişti. 1916'da ülkenin kuzey bölgelerinde fırınlar yağmalanmaya başlandı. Şalgam, temel besin maddesine dönüşmüştü.

1917 baharında Almanya'da 200.000 işçi greve çıktı. Bu grevle birlikte ilk işçi konseyleri de kurulmaya başlandı. Rusya'da işçi sınıfının Ekim Devrimi'yle iktidarı ele geçirmesinden sonra, Almanya'da da işçilerin mücadelesi hızlanmaya başladı. 1918'de milyonlarca işçi greve çıktı. Hareket o kadar güçlüydü ki, savaş bütçesine onay vererek işçi sınıfına ihanet etmiş olan SPD bile Büyük Berlin İşçi Konseyi içinde yer aldı.

Ordunun ve hükümetin savaşı sürdürmeme kararına karşın, 27 Ekim 1918 günü Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, donanmaya, İngilizlere karşı yeni bir saldırı emri verdi. Daha önce savaşa karşı 1917 Ağustos'unda ayaklanmış Kiel denizcilerinin bu emre karşı çıkması sonucu yeni ayaklanma patlak verdi. Kasım ayının başından itibaren asker konseyleri kurulmaya başlandı. Birçok yerde işçi konseyleri kuruluşu da sürüyordu.

5/6 Kasım 1918'de kuzeydeki Cuxhaven şehrinde devrimci asker ve işçi konseyleri iktidarı ele geçirdiler. Bütün hükümet binalarına kızıl bayrak çekildi. Sokaklarda binlerce işçi gösteri yapıyordu, fabrikaların hepsinde grev vardı. Kısal alanda da işçi konseyleri kurulmaya başlandı.

Aynı günlerde Karl Liebknecht Berlin'de "Almanya Sosyalist Cumhuriyet"inin kurulduğunu ilan ediyordu. Ancak bir yanda sosyal demokratların "Halk Temsilcileri Konseyi", diğer tarafta "İşçi ve Asker Konseyleri" iktidarı paylaşıyordu. Ülkede bir ikili iktidar süreci baş gösterdi.

1918 yılının son aylarında Berlin İşçi ve Asker Konseyleri üyeleri hakkında tutuklama kararı çıktı. Bu kararı ayaklanmalar izledi. Sosyal demokratlar ihanetlerini tamamlayarak devrimci işçileri katletmeye başladılar. Alman Devrimi'nde öncü rolü olan devrimci önderler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht, 15 Ocak'ta öldürüldü.

Berlin'deki gelişmeleri büyük bir kaygıyla izleyen İşçi Ve Askeri Konseyi, 11 Ocak 1919'da "Cuxhaven Sosyalist Cumhuriyeti"ni ilan etti. Bölgede bulunan diğer kasabaların işçi konseyleri de sosyalist cumhuriyete katılma kararı aldı. Ancak Berlin'de devrimci katliamı yapan ve iktidarı ele geçiren sosyal demokratlar Cuxhaven Sosyalist Cumhuriyeti'ne birliklerini gönderdiler ve altı gün sonra cumhuriyet son buldu.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla