Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15.07.2014, 11:23   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Osmanlı Devleti’nin Yaptığı İlk Savaş Hangisidir?

Osmanlı Devleti’nin Yaptığı İlk Savaş Hangisidir ?
Osmanlı Devletinin İlk Savaşı, Osmanlı devleti İlk Savaşı Hangisidir


Osmanlı Devleti Kurulmadan Önce Beylik Dönemi

Ermeni Beli Savaşı

Beylik döneminin ne zaman başladığı belli değildir. Osman Gazi birliklerinin 1299 yılında İnegöl ve civarını fethetmesi sonucunda Osmanlı Devleti olarak bağımsızlığını ilan etti . Bu dönemde beylik dönemi sona ermiştir.

Osmanlı devleti tarihindeki ilk savaş bazı kaynaklarda Ermeni Beli savaşı olarak geçmektedir.Fakat Ermeni Beli savaşı 1284 yılında Osmanlı Devleti kurulmadan henüz Beylik iken Bizans tekfurları ile yapılmıştır.Bu savaş hakkında detaylar aşağıdaki gibidir;

1.Osman döneminin ilk savaşı Ermeni Beli ( Derbendi ) Savaşı’dır. (1284) Ertuğrul Bey döneminden beri Kayı boyunun Bilecik tekfuruyla dostluğu sürüyordu. Kayılar yaylaya çıkarken bazı eşyalarını Bilecik’e emanet bırakıyor , dönüşte geri alıyorlardı. Anlaşmaya göre bu işler silahsız gençler ve kadınlar tarafından yapılır , buna karşılık da tekfura bazı hediyeler verilirdi.

Kayı Boyunun gidiş ve dönüşlerinde , İnegöl tekfuru saldırıda bulunarak zarar veriyordu ; hatta bununla da yetinmeyerek çevre tekfurlarını Osman Bey’e karşı kışkırtıp Ermeni Beli denen bölgede 1.Osman’a pusu kurdu. Bilecik tekfuru aracılığıyla bu durumdan haberi olan 1.Osman , kuvvetlerinin az olmasına karşın savaşı kabul etti. Bu savaşta kardeşi Sarı Batı’nın ( Sarı Yatı) oğlu Bay Hoca şehit oldu. Bunun üzerine öteki tekfurlar Osman Bey’e karşı birleştiler. Başarılarından ötürü , Anadolu Selçuklu Sultanı tarafından Söğüt , Osman Bey’e yurt olarak verildi ve Osman Bey , Eskişehir Sancağının başına geldi.

Osmanlı Devleti’nin Yaptığı İlk Savaş

Koyunhisar (Bafeon) Savaşı

Kayı boyuna ait Ertuğrul Gazi yönetimindeki aşiret Anadolu Selçukluları zamanında Ankara dolaylarına yerleştirilmişlerdi. Sonraki süreçte Osman Bey idaresindeki kayı Türkleri Eskişehir ve Söğüt çevresine yerleştiler.

Osman Gazi Karacahisar İnegöl Yenişehir ve Bilecik yörelerini fethedince çevredeki Bizans tekfurları ordu kurdular Bu ordu, Osman Gazi idaresindeki birlikler tarafından Koyunhisar (Bafeon) Savaşında yenilgiye uğratıldı (1302). Böylece Osmanlılar ilk zaferlerini kazandılar.

Osman Bey , bağımsızlığını ilan ettikten sonra Sakarya Havzası’nda genişleme siyasetini sürdürdü. Osmanlıların İzmit’e yaklaşmaları üzerine korkuya kpılan Bizans , İzmit yönüne kuvvet gönderdi. Başta Bursa tekfuru olmak üzere Orhaneli ve Kestel tekfurları da aralarında anlaşarak Osmanlılar üzerine yürüdü. Koyunhisar’da yapılan ilk Osmanlı – Bizans savaşını Osmanlılar kazandır ( 1302 ). Bu zafer sonucu , kuzeyi dışında Bursa’nın üç tarafı Osmanlıların eline geçti. 1313′te Osman Beyin sadık dostu olan Harmankaya Tekfuru Köse Mihail, Müslüman oldu. Lefke , Mekece , Akhisar , Geyve ve Leblebici kaleleri alındı. 1320′den beri askeri seferlerin başına geçmiş olan Orhan Bey , Bursa üzerine yürüdü. Uzun süredir kuşatma altında olan şehir tekfur tarafından Osmanlılara teslim edildi ( 1326 ). Son günlerini yaşayan Osman Gazi bu sırada öldü ve Bursa’ya gömüldü.




Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla