Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31.07.2014, 22:09   #1 (permalink)
Perii
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Muhabbet kuşuna konuşma nasıl öğretilir ?

Muhabbet kuşuna konuşma nasıl öğretilir ?




Güzel sesleri ve konuşma yetenekleriyle tanınan muhabbet kuşlarına konuşmayı öğretebilmek için öncelikli olarak bilinmesi gereken muhabbet kuşunun genç yaşta eğitimine başlanılması gerektiğidir. Genç muhabbet kuşlarının insanlar ile olan ilişkilerinin artması ve insanlara ya da sahibine yakınlık duyması ile paralel olarak konuşma yeteneklerinin gelişimi de hızlı ilerleme gösterirken daha yaşlı muhabbet kuşlarının hemcinsleri arasındaki ilişkilerin kuvvetlenmesi sebebiyle sesli iletişim yetenekleri de büyük ölçüde bulunduğu ortamdaki veriler ile sınırlı kalmaktadır. Bu durumun sonucu olarak ileri yaşlardaki muhabbet kuşlarına öğretilebilen kelime sayısı bir kaç adet ile sınırlı kalmaktadır.


Muhabbet kuşunun eğitiminde başarı sağlanabilmesi için gerekli bir diğer koşul ise sahibi ile arasındaki dostluk ve yakınlığın derecesi olmaktadır. Bu yakınlığın oluşturulabilmesinde muhabbet kuşunun bulunduğu ortamın sadeliği veya olumsuz olarak dikkatini başka yönlere örneğin hemcinslerine ve aynalara çekebilecek bir ortamda bulunması önemli ölçüde etkilemektedir. Sahibiyle dostluğu kuvvetli olan muhabbet kuşları daha fazla iletişime geçme isteği ve ihtiyacı duyacaktır. Yakınlığın sağlanabilmesinde güven duygusunun oluşturulabilmesi çok önemlidir. Bu sebeple muhabbet kuşunun ürkmesine sebep olabilecek davranışlardan kaçınılmalı, avuç içine kesinlikle alınmamalı, yakınlaşma için mümkün olduğunca ilk hareketi muhabbet kuşunun yapması beklenmeli ve sabırlı olunmalıdır. Elden gösterilerek yem verilmesi de bu yakınlığın sağlanabilmesinde kullanılabilir.
Muhabbet kuşuna konuşma eğitimin verilmesinde esas olarak öğrenilmesi istenen kelime yada kelimelerin düzenli ve sabırlı olarak tekrar edilmesi gerekmektedir. Kelimenin ses yapısı ve sadeliği de öğrenmeyi hızlandıran faktörler arasındadır. Günlük olarak aile fertlerinin kuşları ile ilgilenmesi ve öğrenilmesi istenen kelimeleri tekrar etmesi gerekmektedir. Bu ilgi aynı zamanda hemcinslerinden ayrı olarak yetiştirilen muhabbet kuşlarının zihinsel sağlıkları açısından da uygun ve gerekli bir yaklaşım olacaktır. Ses kayıtları gibi eski usul yöntemler ile de konuşma eğitimi verilebilse de bu yöntemlerde moral ve motivasyonun kaybına neden olabilmekte ve kelime hafıza kapasitesi çok kısıtlı kalabilmektedir.
Sonuç olarak muhabbet kuşu konuşma eğitiminde ilgi ve alaka ile birlikte her fırsatta öğrenilmesi istenen kelime ve kalıpların sabırla bizzat tekrar edilmesi bu eğitimin ana koşuludur. Ancak verilen emeğin karşılığının alınabilmesi için öncelikli olarak karşılıklı iletişim kabiliyetinin ve yakınlığın öneminin büyük olduğu da unutulmamalıdır. Sabırsızlık ve eğitimlerdek yakınlık ve performansın ilk zamanlarda istenilen düzeylerde olmayışı mutsuzluğa neden olmamalı ve olumsuz hiçbir duygu ve davranış muhabbet kuşuna yansıtılmamalıdır. Aksi durumda hiçbir zaman netice alınamayacağı gerçeği akıldan çıkarılmamalıdır.

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla