Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.09.2014, 12:33   #1 (permalink)
YeşiL6

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Taşikardi Neden Olur

Taşikardi Nedir?



Taşikardi kavramı, tıp dünyasıyla ilgili bir kavram olmakla birlikte, daha da daraltıldığında kalp organı ile ilgili bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlıklı yaşam açısından bakıldığında, kalp insanların en önemli organlarından birisidir. Bu organın, dakikada belirli bir sayıda atma oranı bulunur. Eğer bu sayı 100’ün üzerine çıkarsa, bu durum taşikardi olarak nitelendirilmektedir. Taşikardi durumunun birçok farklı nedeni bulunmaktadır.

Bu sorun dışarıdan bir nedene bağlı yaşanabileceği gibi, aynı zamanda direkt olarak kalple ilgili olarak da yaşanabilmektedir. Dış etkenlere bakıldığında ise karşımıza ilk olarak, alkol, sigara, kafein, stres ve uykusuzluk gibi durumlar gelmektedir. İnsanlar spor için egzersiz yapmaktadır. Egzersiz durumunda fizyolojik olarak taşikardi durumu meydana gelir. Bunun nedeni ise, egzersiz esnasında vücudun oksijen ve de kan ihtiyacı çoğalmaktadır. Bu durumda kalbin atış hızı normal bir şekilde hızlanır. Bu artışın nedeni, fizyolojik bir nedenden kaynaklanmaktadır. Yine fizyolojik olarak kalbi hızlandıran bazı etkenler daha bulunmaktadır. Ateş, korku, tiroid bezinin gerekenden fazla çalışması ve de kansızlık gibi durumlarda kalbin normal bir şekilde atış hızı artmaktadır. Örnek vermek gerekirse, insanların normal vücut ısıları 36 ile 38 derece arasında değişebilmektedir. Eğer insanların vücut ısılarında 1 derecelik bir artış meydana gelirse, bu durum kalbin dakikada 20 kez daha fazla atmasına neden olur.



Fizyolojik yollarla yaşanan taşikardilerin dışında, bir de doğrudan kalple ilgili yaşanan sorunlardan kaynaklanan taşikardiler de bulunmaktadır. Bu sorunlar, kalp hastalıklarıdır. Bu nedenden dolayı yaşanan taşikardi durumu, kalp krizi riskini tetikleyebilen bir durumdur. Bu türde yaşanan taşikardiler, kendini ara ara yaşanan nöbet şeklinde göstermektedir. Bu nöbetlerin süresi değişkendir. Birkaç saniye sürebileceği gibi, bazen dakikalarca da sürebilmektedir. Eğer bir taşikardi 30 saniyeden fazla sürüyorsa, bu rahatsızlık sürekli olarak nitelendirilir. 30 saniyeden az sürüyorsa, bu durum ise süreksiz olarak nitelendirilmektedir. Bu şekilde meydana gelen taşikardiler, kalbin iki farklı noktasından oluşabilmektedir. Bu noktalar, kalbin karıncıkları ya da kulakçıklarıdır. En büyük risk taşıyan taşikardiler ise, karıncıktan kaynaklanan taşikardilerdir. Yaşandığı anda hemen müdahale edilmezse kişinin ölümüne sebebiyet verebilen en riskli taşikardinin adı, ventüküler taşikardidir. Bu oldukça riskli bir durumdur.

Sonucu kalp krizine dahi gidebilen taşikardilerin belirli birkaç belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtilerin başında, çarpıntı, göz kararması, yorgunluk, nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bayılma gibi durumlar gelmektedir. Fakat bazı insanlarda ise, taşikardi herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu durum, kişinin fizyolojik yapısıyla alakalıdır. Taşikardi durumu, dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu nedenle de, tanının konması ve gerekli tedaviye başlanmalıdır. Çünkü bu durum, kalp krizi riskini ortaya çıkarabilmektedir. Taşikardi ile kalp çarpıntısı aynı şey değildir fakat birbirleriyle benzer özellikler gösterirler.

Kalp çarpıntısı geçirilmesi durumunda, hiç vakit kaybetmeden bir kardiyoloğa görünmek çok önemlidir. Eğer bir kişide taşikardi belirtileri varsa, kesinlikle uzman bir doktora başvurmalıdır. Çünkü bazı ilaçlar taşikardi yaşanıyorsa, kalp krizini tetikleyici özellikte olabilmektedir. Bu nedenle de, uzman bir hekime görünüp tedavi almak, sağlıklı yaşam açısından en önemli noktalardan birisidir.

__________________
all the best.



YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla