Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17.03.2015, 12:24   #1 (permalink)
Friend
Özel Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ahududunun Faydaları Nelerdir ?

Ahududunun Faydaları Nelerdir ?


Ahududu doğada kendiliğinden oluşan, kuş dışkısı ile farklı farklı yerlere yayılan kırmızı- bordo renkli meyveleri olan gülgillerden bir meyvedir. Dut meyvesine benzer, yaz sonu, sonbahar başı yol kenarlarında bol miktarda gördüğümüz bu meyveler dut gibi ağaçta değil gül gibi dikenli çalılıklar arasında oluşan bir bitkidir.
Ancak son yıllarda aşılanıp, yabani bitki durumundan arıtılan ahududu artık her mevsim üretilip meyve alınmaktadır. Halk dilinde bazı yörelerde böğürtlen diye bilinen bu meyvelerin diğer adı frambuazdır. Ahududu ya da frambuaz denilen bu meyveler nemi ve güneşi bir arada çok sever. Kendi başlarına doğada havadaki nemden bile faydalanarak yaşarlar. Genelde bol güneş ışığı alan ortamlarda rastlamak mümkündür.
Kullanım alanları:
Kuru ya da yaş fark etmez yaprakları bitki çayı olarak kullanılır. Meyvesi koyu bordo olunca toplanan ahududu dondurularak tüketilebileceği gibi, reçeli, şurubu, dondurması, tatlısı, pastası, muhallebisi yapılır. En çok da hamur tatlılarında kullanılarak renk ve güzel bir koku verir. Ayrıca; kozmetik sanayisinde ve şampuanlarda sıvı ve kalıp sabunlarda renk vermesi için kullanılmaktadır. Ahududu ilaç sanayisinde de özellikle rengi, tadı, kokusu nedeni ile çocuk şuruplarında içimi kolay olsun diye kullanılmaktadır.
Ahududunun faydaları:
Ahududu vücuttaki kirli kanın temizlenmesine yardımcı olur, en büyük özelliği ise kan yapar. Vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasında rol oynar, çünkü iyi bir idrar söktürücüdür. Terleme yolu ile de bu zehirli maddelerin atılmasına yardım eder. En önemli özelliğinden birisi de vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı koruyuculuk görevi görmesidir. Bir de kabızlığa karşı iyi geldiği de bilinmektedir.
Kısaca doğada kendiliğinden büyüyen, yol kenarlarında boy gösteren bu çalı görünümlü bitkilerin zararları bilindiği kadarı ile yoktur. Sadece gıda sektöründe kullanılırken yani tüketilirken leke yapması konusunda leke çıkmaz kaygısı yaşatmaktadır. Aynı vişne gibi lekesi çıkmaz ya da özel kimyasallarla çok zor çıkarılabilmektedir. Yani sağlık açısından bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Ama en çok dikkat edilmesi gereken konu dikenli çalılar arasında yılanların genelde yuva yapmaları ve bu meyveleri kopartırken yılanlara rahatsızlık verilmesi durumunda sıkıntının yaşanabileceği uyarısıdır.

__________________
....?
Friend isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla