Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02.06.2015, 14:30   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick B Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

B Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?



Çağımızda araba kullanmayı bilmek şart. Ne yazık ki sadece kullanmayı bilmek yetmiyor. Aynı zamanda bu durumun resmileştirilmesi gerekiyor. Araç kullanmak için sahip olmamız gereken belgeye de herkesin bildiği üzere 'ehliyet' (sürücü belgesi) denir. Günümüzde ehliyeti olmayan insan sayısı gittikçe azalmaktadır. 18 yaşını dolduran her genç, ilk iş olarak bir sürücü kursuna gidip kaydını yaptırıyor. Peki, kayıt işleminden ehliyet alıncaya kadar nasıl bir süreç işliyor; neler temin edilmeli?

Ehliyetin birkaç türü vardır. Anlatacağımız B sınıfı ile otomobil, traktör, kamyonet ve minibüs kullanabilirsiniz. Bir diğer yaygın ehliyet çeşidi ise A2'dir. Bu ehliyeti alanlar motosiklet kullanabilir ve 17 yaşını doldurmuş olmaları gerekir.

B sınıfı ehliyet almak için az sayıda gereksinim bulunmaktadır. 18 yaşınızı tam olarak doldurmuş olmanız şarttır. Bundan sonra süreci başlatabilirsiniz. İlk başta, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yılda birkaç kez düzenlediği yazılı sınavdan 1-2 ay kadar önce bir ehliyet kursuna yazılmanız gerekmektedir. Bu şekilde süreç içinde zaman sıkışıklığından da kaçınmış olursunuz. Birkaç yıldır sürücü kurslarında simülasyon araçları bulunmaktadır. Burada zaman geçirerek adaydan kendini geliştirmesi beklenir. Verilecek teorik eğitim; trafik ve çevre 16, ilk yardım 8, araç tekniği dersi ise 6 saat olarak düzenlenmiştir. Katılım zorunludur. Teorik eğitim bittikten sonra aday eğitim aracıyla trafiğe çıkar. 12 saati tamamlaması gereken aday, 50 dakikalık seanslar boyunca yanında olacak eğitmeninden talimatları alır; asıl sınava hazırlanır. Bu araçlar özel olarak tasarlanmış olup, 2 fren ve 2 debriyaj içermektedir. Böylece teorik ve pratik dersler tamamlanır.

Bakanlık sınavı (Motorlu Taşıtlar Sınavı) 50 sorudan oluşur. Adayların soruları cevaplamak için 60 dakikaları vardır ve en az 70 puan almaları gerekir. Sınavda yanlışların doğruyu götürmek gibi bir kıstası yoktur.

Yazılı sınavdan bir ay kadar sonra direksiyon sınavı olur. Adaylar sınava randevuyla alınır ve doğru zamanda katılım çok önemlidir. Belli alanlarda gerçekleştirilen bu sınavın sonucu, genelde aynı gün içerisinde açıklanır. Eğer geçemezseniz 10 gün sonra telafi sınavına girebilirsiniz.

Belgeleriniz 1 hafta sonra Emniyet'ten sürücü kursunuza ulaşır. Bu belgelerle beraber kan grubunuzu da belirten sağlık raporu, 4 vesikalık, fotoğraflı kimlik ve fotokopisiyle beraber; yine randevu alarak Emniyet Müdürlüğü'ne gitmeniz gerekmektedir. Yaklaşık 500 TL tutan 'ehliyet harç ücreti' ve 'ehliyet kart parası'nı da yatırarak kartınızı teslim alabilirsiniz.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla