Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02.06.2015, 20:26   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Ahşap Sandalye Bakımı Nasıl Yapılır?

Ahşap Sandalye Bakımı Nasıl Yapılır?


Doğal bir yapı malzemesi olan ahşap ne yazık ki hava, nem, sürtünme gibi etkenler tarafından eskitilir. Bu durum bazen ortaya estetiksel bir hoşluk çıkarsa da, çoğu zaman mobilyalarımızda istenmeyen görüntülere yol açıyor. Yıpratıcı faktörler söz konusu olduğunda ise en çabuk eskiyen ahşap sandalyeler oluyor. Hem bahçe oturma takımlarında hem de iç mekan tasarımlarında, bazen klasik bazen ise dizayn itibariyle modern bir görünüş yakalamaya elverişli bu tarz ahşap mobilyaların en zayıf noktası renklerinin çabuk solması veya boyalarının soyulması olsa gerek. Ancak çözüm kolay olmakla birlikte, bir hobi haline getirilebilir.

Ahşap sandalyelere bakım yapmanın birçok yolu vardır. Sandalyeniz boyalı ise çizilmiş ya da rengi solmuş bölümlere kısmi bakım yapabilir veya yeniden boyayabilirsiniz. Eğer sandalyeniz doğal renginde cilalanmışsa da, cilayı yenileyebilirsiniz. Bir diğer ihtimal ise işlenmemiş, ham ahşabı yenilemek için verniklemektir.

Anlatımlara geçmeden önce yapılması gereken birkaç ön adım bulunmaktadır. Bunlar sandalyemizi temiz tutmak ve yapısını korumak üzerine. Varsa minderi yerinden çıkartıp kirlenmeyeceği bir yere alıyoruz. Tercihen kaplatma yaptırabilir ya da kendiniz kaplayabilirsiniz. Ardından sandalye ayaklarını, sırt yaslama bölümünü kontrol edin. Herhangi bir gevşeklik var ise çivi veya ahşap zımbasıyla oynayan parçayı sağlam parçalara tutturun. Eğer çürüme görürseniz parça değişimi yapmanız gerekebilir.

En basit yol, piyasada kolayca bulunan 'ahşap koruyucu' temin edip sandalyemize dikkatlice uygulamaktır. Bu koruyucular genelde su bazlı olup sürülmesi sorunsuzdur. Renk değişikliği yapılmasını istemediğiniz eski sandalyeleri bu şekilde koruma altına almanız mümkün.

Renksiz, natürel renkte sandalyeye sahipseniz yapmanız gereken bir diğer şey, etrafını iyi kontrol etmeniz olacaktır. Çünkü zaman içinde verniksiz ahşapta yer yer kıymıklaşma oluşabilir. Bu tarz parçaları ayırdıktan sonra zımparayla yüzeyi düzleştirin. Kaliteli bir vernikle temiz ve pürüzsüz yüzeyler oluşturabilirsiniz.

Sandalyenizde renk değişikliği yapacaksanız ilk olarak zımpara işleminden başlayın. Ham tahtayı bozmadan durup tozları temizleyin. 2-3 kat boyayı sürüp kurumasını bekledikten sonra vernik katını atıp işlemi tamamlayabilirsiniz. Sürdüğünüz vernik uzunca bir süre sandalyenizi dış etkenlerden koruyacaktır.

Dış bakımını yaptığınız sandalyenize son olarak minderi de monte edip bakıma son verebilirsiniz.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla