Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03.06.2015, 09:26   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Mızıka Nasıl Temizlenir?

Mızıka Nasıl Temizlenir?


Ağızla çalınan bir çalgı olan mızıkanın temizliği hem sağlık açısından, hem de bu çalgıdan düzgün bir şekilde ses çıkabilmesi açısından oldukça önemlidir.

Mızıka hem üflenerek, hem de içe çekilerek çalınabilen bir çalgıdır. Mızıkanın sürekli ağızla temas etmesi sonucunda üzerinde tükürük birikmesi meydana gelir. Mızıka kullanıldıktan sonra üzerinde biriken bu tükürükle bırakılırsa nemli ortamı seven mikroorganizmaların üremesi için mızıka çok uygun bir ortam haline gelecektir. Bu durum özellikle faranjit gibi bazı solunum yolu rahatsızlıklarının yaşanmasına yol açacaktır. Bu gibi rahatsızlıklarla karşılaşılmaması için mızıkanın her kullanımdan sonra kuru bir bezle güzelce silinerek üzerindeki tükürük ve tortulardan arındırılması gerekmektedir.

Mızıka temizliğinde dikkat edilecek diğer bir nokta da mızıkanın kullanıldıktan sonra koruyucu bir kap içerisinde saklanmasıdır. Kullanıldıktan sonra cepte ya da uygun olmayan bir ortamda saklanan mızıkaların içerisine toz ve parçacıklar girebilir. Bir süre sonra mızıka içerisinde biriken bu maddeler de mızıkadan çıkan sesin kalitesini etkileyebilir ya da mızıkadan ses çıkmamasına neden olabilirler. Böyle durumların yaşanmaması için mızıkanın kutuları kullanılabileceği gibi, bu iş için uygun bir kap kullanıcı tarafından da yapılabilir.

Mızıkanın temizliği için belli aralıklarla mızıka kontrol edilmeli ve deliklerinin giriş ve iç kısımlarında biriken kirler de kürdan gibi sert cisimlerle temizlenmelidir. Eğer mızıkanın içerisi de kirlenmişse mızıkanın yan kapakçıkları sökülüp, içindeki plakalar çıkartılarak yumuşak bir fırça yardımıyla hassas bir şekilde temizlenmelidir. Ancak bu temizlik işlemi sırasında mümkünse “rid” adı verilen metal şeritlere hiç dokunulmamalı ya da çok dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Ridlerin zarar görmesi mızıkadan çıkan sesin bozulmasına ya da hiç ses çıkmamasına yol açabilir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla