Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.06.2015, 11:17   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Akustik Müzik Nedir?

Akustik Müzik Nedir?


Akustik, sözlük anlamıyla ses ve yankı bilimidir. Sesin düzgün yankılanmaması ve ses dalgalarının düzensiz yansıması kulağa hoş bir dinleti sunmaz. Bu sebeple müzik gibi işitme ile ilgili olan sanatsal alanlarda akustiğin önemi büyüktür. Akustik müzik ise elektronik teknoloji kullanmaksızın sesi akustik şekilde meydana getiren ve çoğaltan enstrümanlarla yapılan bir müzik türüdür. Ses elektronik teknoloji kullanılmadan meydana getirilse de birçok müzisyen sesi enstrümandan bağımsız bir şekilde çalışan elektronik amfilerle yükseltmeyi tercih eder. Bu çoğu zaman enstrümanın önüne bir mikrofon koyularak gerçekleştirilir.

Akustik müzik kökeni 1960'lardaki halk müziklerine dayanan, elektronik müzik aletlerinin ve kanal kayıt teknolojisinin ortaya çıkışından sonra ortaya çıkmış ve elektronik müziğe alternatif oluşturmuş, daha sakin ve dingin bir müzik türüdür. Bu müzik türünde eser verirken çoğunlukla akustik gitar, akustik piyano, akustik keman gibi sesi yankı yoluyla çoğaltan müzik aletleri kullanımı tercih edilmiştir. Akustik müzik yapan müzisyenler, müziği tek seferde çalıp; hücum kayıt şeklinde kaydetmekte, ya da seyirci karşısında canlı olarak müzik yapmaktadır.

Çağımız müzisyenleri arasında, asıl versiyonu elektronik olarak aranje edilip kayıt edilmiş şarkılarının bir de akustik versiyonunu kaydedip dinleyicinin beğenisine sunmak popüler bir durum halini almıştır. Bu sayede hem elektronik enstrümanların ve kayıt teknolojisinin nimetlerinden yararlanılmış müziklerden hoşlanan dinleyicinin; hem de müzikte sakinlik ve dinginlik arayan akustik müzik dinleyicisinin beğenisini kazanmak amaçlanmıştır. Akustik versiyon ya da unplugged versiyon şeklinde tabir edilen akustik coverların, dinleyici açısından en makbul olanı çoğunlukla enstrümanlardan vokale kadar parçanın yeni bir soluk getirerek yorumlanmış hali olmuştur.

90'lı yıllarda yayınlanmaya başlanan, akustik performansları seyirciyle buluşturan televizyon programlarının, akustik müziğin popülerliğini arttırmasındaki payı şüphesiz ki çok büyüktür. Özellikle Nirvana, Eric Clapton gibi isimlerin bu programda yaptıkları akustik müzik cover performansları, dinleyici tarafından çok beğenilmiştir ve hala dinlenilmektedir. 2000'li yılların genç müzisyenlerinin, gitarlarının fişini çekip, müziklerinin akustik versiyonlarını oluşturmalarında, bu büyük isimlerden aldıkları ilhamın da çokça payı vardır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla