Konu: Fomo Nedir?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19.06.2015, 18:35   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Fomo Nedir?

Fomo Nedir?


Tam gergin bir toplantıdan çıktığınız anda arkadaşınız “kankalarla iş yemeği” iletisiyle çok şık bir restoranda konum paylaştı ya da cumartesi gecesi siz evde otururken Facebook zaman tünelinize düşen parti konseptli fotoğrafları gördünüz. Kaderinize isyan ediyorsunuz ve ufak ufak kıskançlıkla başlayan ve kıyaslamayla devam eden bir duyguya kapılıp kendinizi kötü hissediyorsunuz, işte “Fear of Missing Out” yani “FOMO” kavramı Türkçe olarak “Gelişmeleri Kaçırma Korkusu”.

FOMO yeni moda hastalıklardan biri, sosyal medyanın hayatımızın bu kadar içine işlemesinden doğduğu söylenebilir. Eskiden uyumadan önce muhtemelen bir iki sayfa kitap okur, uyandığımızda da yüzümüzü yıkardık. Günü bitiren son iş kitap, başlatan ilk iş ise yüzümüze çarptığımız buz gibi suydu. Şimdilerde durum daha farklı. “Akıllı” telefonlarımız sayesinde yatağa girdiğimizde gözlerimizi kapamadan yaptığımız son şey paylaşılan o iletiyi beğenmek, uyandığımızda ise “Günaydın İstanbul kardeş” temalı şehirli selamlamalar yapmak. Gözümüzü sosyal medyayla açıp sosyal medyayla kapıyoruz kısacası.

Sosyal medya hesaplarınızdaki zaman akışını yenilemeden duramıyorsunuz değil mi? Kim, nerede, ne yapıyor bilmek istiyorsunuz. Altında 158 tane yorum bulunan Facebook iletisini geç gördüğünüzde yorum yapmak istiyor ama emin olamıyorsunuz çünkü kendinizi her şeyi kaçırmış gibi hissediyorsunuz. Eskiden yalnızlığı bu kadar dert etmezken lisede diş teli takan o çirkin kızın sevgilisiyle paylaştığı fotoğrafları gördükçe deliriyorsunuz. Arkadaşlarınız hafta sonu eğlencesindeyken evde rapor hazırlıyor olmak sizi eskisinden daha mutsuz ediyor çünkü herkes eğlenirken siz mutsuz ve sıkıcı bir hayata sahip olduğunuzu düşünüyorsunuz. Bu da FOMO ile tanıştığınız anlamına geliyor.

İnsanların bir çoğu ne yazık ki FOMO pençesinde olduğunu fark etmiyor ancak 2011 yılında yapılan profesyonel bir araştırmanın sonuçları durumun hiç de iç açıcı olmadığını gösteriyor.

Araştırmaya göre;

♥ FOMO’ya yakalanan yaş grupları çoğunlukla 15-35 aralığına denk geliyor.

♥ Eğlenceli bir ortamı kaçırma hissini en çok 12-17 yaş grubu hissediyor, üstelik %48 oranla. Yine aynı yaş grubunda yaygın görülen endişe hissi oranı %47

♥ 34-48 ve 48-67 yaş gruplarındaki yetişkinlerin %26’sı kendisini dışlanmış hissediyor.

♥ 18-34 yaş grubunda bulunanların %48’i güvensiz hissediyor.

♥ Kadınlara oranla FOMO erkeklerde daha sık görülüyor. Arkadaşları bir şeyler yaparken kendilerini yapayalnız ve hiçbir şey yapmaz halde hissedenlerin oranı erkeklerde %38 kadınlarda ise %26.

♥ Alışveriş hassas konu malum, özellikle kadınlarda ancak oranlar gösteriyor ki erkeklerde arkadaşları bir şeyler alırken kendileri alamadığı için eksik hissetme hissi daha fazla. Bu durum erkeklerde %26, kadınlarda %13 oranıyla görünüyor.

♥ Kadınların %20’si erkeklerinse %31’i “Bunu ben yapacaktım ama yapmışlar” hissine kapılıyor.

♥ Her 100 kişiden 80’i insanların sosyal medyada yaptıkları şeyler konusunda böbürlendiğini düşünüyor.

♥ FOMO’ya yakalanan insanların yaşadığı en büyük sıkıntı dikkati belli bir konuya yoğunlaştıramamak çünkü bir konuya yoğunlaştıklarında diğerlerini kaçıracaklarını düşünüyorlar.

FOMO’yla başa çıkabilir miyim?

♥ Elbette mümkün; arkadaşlarınızla dışarı çıktığınızda telefonunuzu ve hesaplarınızı kurcalamak yerine onlarla sohbet edin, gün içerisinde işinize ya da dersinize odaklanın, zorlanıyorsanız “Şu işi bitirmeden sosyal medya hesabını kontrol etmek yok” tipi kurallar koyun, ailenizle daha çok vakit geçirin.

Unutmayın, sevdikleriniz yanınızda olmazsa paylaşacak bir şeyiniz de olmaz.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla