Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25.06.2015, 15:37   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Lisede Staj Nasıl Yapılır?

Lisede Staj Nasıl Yapılır?


Ortaöğretim kurumlarında staj dersleri zorunlu olarak bulunmakta ve öğrencilerin öğrendikleri bilgileri pratiğe uygulaması için konulmaktadır. Sağlık, endüstri ve meslek lisesi öğrenciler ile birlikte imam-hatip lisesi öğrencileri staj programına tabidir.

Staj programları 11 ve 12. sınıf öğrencilerine uygulanabilmektedir. Meslek lisesi, sağlık meslek lisesi, imam-hatip lisesi öğrencileri ile birlikte bir mesleğe yönelik eğitim yapan liselerde sene başında staj yapılacak olan kurumlar ve kuruluşlar belirlenir.

Staj derslerinde öğrencilerin derse katılımı zorunludur. Meslek lisesi öğrencileri, stajlarını başarılı bir şekilde bitirmeden mezun olamamaktadır. Öğrenciler stajda öğrendikleri bilgileri bir rapor halinde düzenler ve sene sonunda dersin sorumlusu olan öğretmene iletir.

Sağlık, endüstri, imam-hatip ve turizm lisesi öğrencileri bazı durumlarda staj yapacakları yeri kendileri seçebilmektedir. Staj süresi içerisinde katılımın en az yüzde 70 oranında gerçekleşmesi gerekmektedir. Staj süresinde öğrenilen bilgiler, yapılan uygulamalar ve ders raporu staj sorumlusu kişiye ve okuldaki dersten sorumu öğretmene okulların kapanmasından önce bir rapor halinde iletilmek zorundadır.

Meslek liselerinde staj yapan olan öğrencilerin bulunduğu şartlardan dolayı ücret alması gibi bir durum söz konusu olabilmektedir. Bununla birlikte öğrencilerin sigortaları ve çalışma süreleri de güvence altına alınarak belirlenir. Bu gibi durumlarda her lisede ve staj uygulamasında görülmeyebilir. Okulun anlaşmalı olduğu kurumlarda yapılacak olan stajlarda bu gibi kurumsal uygulamalar görülebilmektedir.

Lise öğrencilerinin staj süresince bulundukları yerdeki görev ve sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir. Staj esnanasında öğrencilerin başarısız olması veya disiplin bakımından sorun yaşaması doğrudan not ortalamasına etki etmektedir. Staj, öğrenilen bilgilerin pratiğe uygulanması anlamına geldiği için öğrencilerin her türlü iş alanını değerlendirmesi gerekmektedir.

Bazı öğrenciler, lisede staj yaptığı yerlerde okul bitiminden sonra profesyonel olarak çalışmaya devam edebilmektedir. Bu nedenle staj sadece not anlamında değil bir kariyer olarak da kullanılabilir. Bu nedenle lisede staj yapacak olan öğrencilerin özellikle çeşitli iş fuarlarını takip etmesi gerekmektedir. Lisede yapılan staj eğitimi öğrencilerin üniversite seçimlerini de etkileyebilmektedir. Özellikle uygulamaya dönük eğitim veren liselerde staj süresince öğrenilecek olan bilgilerin önemi çok fazladır. Lisede staj genellikle yaz döneminde yapılmaktadır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla