Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27.06.2015, 21:43   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?

Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır?


Evin en çok kullanılan ve hijyen açısından da en temiz olması gereken bölümlerinin başında mutfak geliyor. Yemek hazırlıkları nedeniyle kırıntı, leke ve dağınıklığın kaçınılmaz olduğu mutfakta, günlük olarak yapılan temizlik önemli olsa da hijyeni korumak açısından, mutfağı belli aralıklarla dip köşe derinlemesine temizlemek gerekiyor. Peki mutfak temizliği nasıl yapılır, nereden başlanır, dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir?
  • Genel mutfak temizliği yaparken “şöyle bir süpüreyim, yerleri sileyim de çıkayım” demek pek mümkün değil. Belli bir sıralamayı takip etmek önemli. Temizliğe öncelikle fayanslardan başlamak gerekiyor; çünkü fayansları temizlerken tezgâhın yeniden kirlenmesi söz konusu olabilir. Fayansların temizliğinde yağ çözücü spreyler çok işe yarayacaktır.
  • Fayanslardan sonra mutfak dolaplarını temizlemek doğru bir tercih olacaktır. Mutfak dolaplarının yüzeyinde de yağ çözücü kullanabilirsiniz. Bunun dışında dolap raflarında ise çamaşır suyu kullanmak uygun olacaktır. Dolaplardaki tencereleri, tabakları, bardakları da bir gözden geçirmekte fayda var; bazen uzun süre kullanılmayan eşyalar durduğu yerde kirlenebiliyor.
  • Mutfak dolaplarının ardından bir diğer önemli aşama da buzdolabını temizlemektir. Öncelikle buzdolabının içini boşaltmak gerekir; bu aşamada rahat çalışmak için dolabın fişini de çekebilirsiniz. Daha sonra çıkabilen rafları ve sebzelikleri birer birer yerinden sökerek yine çamaşır suyu, yağ çözücü ya da bulaşık deterjanı yardımıyla temizlemek mümkün. Sonrasında iyice durulamak gerekiyor. Ancak sağlık açısından buz dolabının içini silerken deterjan kullanmamakta fayda var.
  • Aspiratör temizliği ise mutfak temizliğinin en zor kısmıdır aslında. Çünkü mutfakta aspiratörün çektiğini hiçbir eşya çekmiyor. Yağları çözmek için birkaç kez üst üste yağ çözücü kullanmanız gerekebilir. Yağ çözücüden sonra da yine bulaşık deterjanıyla üstünden geçmek aspiratörün daha iyi arınmasını sağlayacaktır.
  • Aspiratörün ardından ocağı temizleyebilirsiniz. Bulaşık süngerine dökeceğiniz bir miktar krem temizleyiciyle ocağı silebilirsiniz. Ama eğer ocağınız cam ise bu noktada yine yağ çözücü kullanmanız daha çok işinize yarayacaktır. Çünkü krem temizleyicileri cam yüzeylerden silerek arıtmak zor olabiliyor.
  • Mutfak tezgâhının temizliği içinse tezgâhın üstünün boşaltılması gerekir. Tezgâh temizliğinde de çamaşır suyu kullanmak iyi bir seçim olacaktır. Çamaşır suyunu tezgâha sünger yardımıyla dağıttıktan sonra 1-2 dakika beklemeniz kirlerin çözülmesini ve tezgâhın “cam gibi” parlamasını sağlayacaktır.
  • Son olarak eviye ve batarya temizliği için de çamaşır suyu kullanmanız uygun olacaktır. Süngerle ovalayarak temizlediğiniz takdirde eviyenizin ve bataryanızın ilk günkü gibi parladığını göreceksiniz.
  • Mutfak temizliğinde deterjan, yağ çözücü, çamaşır suyu gibi ürünleri kullandığınız yüzeylerin iyice durulamayı ve arındırmayı ihmal etmeyin.
  • Yukarıda bahsedilenler dışında baharatlıklarınızı ve yağdanlıklarınızı da elden geçirmeniz iyi olacaktır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla