Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.07.2015, 08:32   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Erasmus'a Kimler Katılabilir?

Erasmus'a Kimler Katılabilir?


Erasmus programının amacı, Avrupa Birliği ülkeleriyle, aday ülkelerin yükseköğrenim kurumları arasında akademik işbirliğini geliştirerek, yükseköğretimde Avrupa boyutunu öne çıkarmaktır. Bu amaçla Erasmus kapsamında her yıl binlerce öğrenci ve öğretim görevlisine yurtdışında eğitim alma imkânı sağlanmaktadır. Erasmus faaliyetleri kapsamında aynı zamanda yurtdışında farklı eğitim kurumları arasında ortak araştırma projeleri ve müfredat geliştirme çalışmaları da yapılmaktadır. Erasmus programının hedefleri arasında Avrupa da yükseköğretim kalitesini arttırmak, farklı kültürler ve yaşam biçimleri arasında toleranslı yaklaşabilme becerilerini yükseltmek ve küreselleşme sürecine uygun iş gücü yetiştirmektir.

Erasmus programı yükseköğretim kurumlarının birbiriyle ortak projeler hayata geçirebilmeleri ve kısa sürede öğrenci ile akademik kadro değişimi yapabilmeleri için hibe niteliğinde karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Erasmus fonlarından faydalanarak yurtdışı değişim programına hem lisans, master ve doktora düzeyindeki öğrenciler hem de akademisyenler faydalanabilirler. Tabii bu süreç iki öğretim kurumu arasında yapılacak bir sözleşmeyle başlar. Örneğin, Türkiye’deki bir üniversite ile Polonya veya Almanya’daki bir üniversite arasında Erasmus değişim anlaşması yapılır. Bu anlaşma içerisinde üniversitelerdeki bölümler kaç kişiyi kabul etmek istediklerine kendileri karar verirler. Dolayısıyla başvuru içinde belirli şartlar konulmuştur.

Erasmus programından yararlanmak isteyen öğrencilerin, örgün bir eğitim programında öğrenci olmaları gerekmektedir. Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri birinci yıllarını tamamlamış olma şartıyla bu programdan faydalanabilir. Öğrencilerin Erasmus’la yurtdışına gidebilmeleri için bölümlerinde anlaşmalı bir yükseköğretim kurumunun olması gerekmektedir. Öğrenciler Erasmus programına sadece bir kez katılabilir. Öğrenci seçimleri üniversitelerin ilgili fakültelerin, Erasmus Öğrenci Komisyonları tarafından yapılmaktadır. Bunun için öğrencilerin lisans ortalamaları ve İngilizce düzeyleri dikkate alınır. Üniversiteler genel olarak başvurularda başarı notunun %50’sini akademik ortalama, %50 sini de İngilizce seviyeleri dikkate alınarak oluşturulur. Yabancıl dil seviyelerini belirlemede üniversiteler kendi yöntemleriyle sınavlar yaparlar. Tabii sadece öğrenciler bu programdan yararlanmıyorlar. Akademisyen ve öğretim elemanlarının da yurtdışındaki eğitim kurumlarında bir dönem ya da iki dönem süreyle eğitim verme sürecini de kapsamaktadır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla