Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04.07.2015, 18:41   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Üniversite Taban Puanları Nasıl Belirlenir?

Üniversite Taban Puanları Nasıl Belirlenir?


Ülkemizde liseyi bitirdikten sonra üniversitelere geçebilmek için üniversite sınavları yapılmaktadır. Bu da doğal olarak sınav ve sınav sonrası dönemle ilgili olarak birçok soruyu da beraberinde getirmektedir. Bunların en önemlileri sınavlar açıklandıktan sonra tercih dönemlerinde yaşanmaktadır. Çünkü herkes üniversite gitmek ister bu bu amaç için seçeneklerini araştırmaya başlar. Alınan puana ile üniversite bölümlerinin taban puanlarının önceki yıllardaki durumlarıyla karşılaştırmak her öğrencinin yaptığı bir şeydir. Böylelikle herkes kendine uygun yeri tercih listesine almaya başlar.

Peki birçok kimsenin merak ettiği üniversite taban puanları nasıl oluşur? Bu oldukça basit bir işlemdir. Tamamiyle tercih yapan öğrencilerin isteklerine göre belirlenir. Yani tıp fakültelerinin taban puanlarının yüksek olmasının sebebi birçok kimsenin buraları istemesidir. Aynı durum hukuk ve mühendislik fakülteleri için de geçerlidir. Diğer fakültelere olan talep az olduğu için taban puanları da otomatik olarak aşağı seviyelere inmektedir. Yani ne kadar çok talep o kadar yüksek taban puan demektir.

Durumun özeti herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünün taban puanı oraya yerleşen öğrenciler ile alakalıdır. Yani diyelim bir bölümün kontejanı 100 öğrenci ile sınırlı. Tüm Türkiye genelinde bu bölümü 1000 kişi tercih etti. Haliyle 900 kişi açıkta kalıcak ve en iyi 100 puanlı öğrenci bölüme yerleşecek. Yani bu durumda bölüme yerleşen 100. kişi o bölümün o seneki taban puanını oluşturmaktadır. Aynı şekilde 1. yerleşen kişi de bölümün tavan puanını belirlemektedir. Bu her bölüm için bu şekilde olmaktadır. Kısacası bölümün taban puanı o seneki minumum puanla oaraya yerleşen öğrenciyi temsil etmektedir.

Öğrencilerin dikkat etmesi gereken üniversitelerin taban puanı değil taban sıralamasıdır. Çünkü her yıl puanlama sisteminde değişiklikler olabilmekte ve puanların karşılaştırılması zor olabilmektedir. Fakat taban sıralamasında çoğu bölümde ufak değişiklikler olur. Bu duruma tercih yapmadan önce puan yerine sıralamaya bakılması kişilere fayda sağlamaktadır. Bu duruma tercih yapacak adayların dikkat etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde puanlardaki sapma yüzünden yanlış kararlar verilebilmektedir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla