Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07.07.2015, 05:34   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Ateş Nasıl Yakılır?

Ateş Nasıl Yakılır?


Ateş yakmak daha çok mangal yapılmak istendiğinde ortaya çıkmaktadır. Mangal ateşi için gerek balkonlarda, gerek ise açık alanlarda bir takım uygulamaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Peki, ateş nasıl yakılır?

Ateş yakacağınız alanı toprakla çevirin; Mangalınızın olmadığını, olsa bile küçük bir alet olduğunu varsayarak söylenmesi gerekir ki; ateş yakmadan önce emniyeti sağlamak şart! Ateş yakılacak alanın etrafı mutlaka toprakla çevrilmeli, ateşin ve közlerin etrafa yayılmaması için önlem alınmalıdır. Bu noktada çevre, ormanlar, balkondaysa ev ve eşyalar korunmak zorundadır.

Ateş yakılacak alana kömürler serpiştirilmeli; Alınan kömürler, ateşin yakılacak olduğu alana hava alacak şekilde dizilmesi gerekir. Bu şekilde ateş için asıl yanacak olan kömürü yerleştirme işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu noktada kömürler fazla büyük ise ikiye ve üçe bölmek mantıklı olacaktır. Ayrıca, yukarıda da belirtildiği gibi, ateşin yanması ve korlanması için mutlaka kömürler hava almalıdır. Sıkışık ve yoğun şekilde yığılan kömürler, oksijen ile temas edemediği için çok zor yanacaktır.

Kuru çıra ve benzeri tutuşturucular konulmalı; Ateşin yanacağı alandaki son eksik materyal, kömürleri yakacak ve ateşi yayacak olan tutuşturucu özellikli çıralardır. Çıra parçalarının kuru ve nispeten ince olması büyük önem taşır. Çünkü bu özellikteki çıralar oldukça kolay tutuşur ve ateşin yanmasında büyük bir işlev görür. Aynı işi gazete kağıtları ile deneyenler olsa da, en iyi tutuşturucu çıra olarak bilinir. Bu tip tutuşturucuları ormanlık alanda dal yapraklarından, yerlerdeki tahta parçalarından edinebilirsiniz.

Yelleyin; Mangalı yellemek, yani kalın bir gazete kağıdı ya da karton eşliğinde ateşe hava üfürmek oldukça önemlidir. Bunun başka bir pratik yolu da, özellikle balkonda ateş yakanlar için, saç kurutma makinesi ile ateşe hava vermektir. Üstelik bu metot insanı yormaz ve kesintisiz bir hava verir. Bu işlemin amacı ise, ateşi oksijensiz bırakmayarak korlanmayı artırmaktır.

Pratik yardımcılar; Ateşin daha kolay yanması için bir takım sıvı tutuşurucular da kullanılmaktadır. Sadece mangal ateşine özel olarak üretilen bu sıvıları, ateşe yakın yerlerde muhafaza etmeden, sadece ateş yakma zamanı geldiğinde kullanabilirsiniz.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla