Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07.07.2015, 09:17   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Servis Plakası Nasıl Alınır?

Servis Plakası Nasıl Alınır?



Plaka, trafikte seyir halinde bulunabilecek araçların kimliklerini belirleyen rakamlar ve harfler bütününden oluşan levhadır. Plaka üzerinde yazan numaralar ve harfler aracın kimliğini belirlemektedir. Plakalar Türkiye Şoförler ve Otomobiller Federasyonu tarafından verilir.

Plakalar kodlamalarına ve şekillerine göre gruplandırılabilir. Şekillerine göre gruplandırılan plakaların renkleri ve yazıları özel araç plakalarından farklı olabilir. Bu plakalar; resmi araç plakası, engelli sürücü plakası, Cumhurbaşkanlığı Makam Aracı Plakası, Devlet Protokolü Plakaları, Büyükelçilik Resmi Hizmet Araç Plakaları, Emniyet Araçları Plakaları, Rektör, Emniyet Müdür ve Kaymakam Plakaları olabilir.

Türkiye’deki trafik plakalarının kodlama şeklinde ilk iki hane plakanın kayıtlı olduğu ili belirler. Orta alandaki harfler kimi zaman bazı anlamlar içerirken bazen anlamsızdır. Anlam içeren plakalar özel plakalar olarak adlandırılabilir.

Anlam içeren harf kodlamaları ayrı fiyatlandırmaya tabi tutulur. Bazı minibüs, servis ve taksi plakaları özel olarak satılır. Bunlar ticari plaka olarak adlandırılır. Bu tür plakalarda harf kodu yalnız tek harfle oluşturulur. M, P, S gibi harflerden oluşur ve farklı anlamlar içerir.

Ticari plakaların kişiye verilmesi için bazı şartlara sahip olması gerekir. Örneğin plakayı çıkartacak kişi ilgili meslek odasına kayıtlı olmalı ve şoförlük işini geçim kaynağı olarak beyan etmiş olmalıdır. Bunun yanında her ilde ticari plaka tahdidi bulunmayabilir. Ticari Plakanın gerekliliğine İçişleri Bakanlığı karar verir.

Servis plakası, servis taşımacılığı yapacak araçların sahip olması gerekecek plaka türüdür. Harf kodu P ya da S olabilir. Her ilde servis plakası uygulaması farklı olabilir hatta bulunmayabilir.

Servis plakası çıkartmak isteyen kişi gerekli şartları sağladığı takdirde kapalı teklif usulünce plakayı satın alır. Bu süreç şöyle işler; ilin plaka ihtiyacını belirleyen trafik komisyonu ihale zamanını, yerini, müracaat yerini ve süresini diğer hususlarla birlikte en az iki gazetede duyurur. Başvuru sahipleri plaka için ön gördükleri fiyat tekliflerini kapalı bir zarfla trafik komisyonuna verir. Teklifler sonlandığı zaman zarflar açılır ve en yüksek tekliften başlanarak o dönemin ihtiyacı kadar plaka sahiplerine verilir. Eşit ücret teklifi söz konusu olursa kura çekilerek işlem yapılır.

Servis Plakaları ile ilgili yönetmelikler ilgili belediyelerce yayınlanır.


Konu Papatya tarafından (25.11.2015 Saat 22:46 ) değiştirilmiştir. Sebep: resim düzenlendi.
DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla