Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08.07.2015, 04:04   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Hazırlık Nasıl Atlanır?

Hazırlık Nasıl Atlanır?


Hazırlık sınıfı, yabancı dilde eğitim veren üniversitelerde olduğu gibi anadilde eğitim veren üniversitelerde de zorunlu olabilmektedir. Öğrenciler, lisans eğitimlerine başlayabilmek için hazırlık eğitimi almak zorundadır. Hazırlık sınıfının dili lisans eğitimine göre değişiklik gösterebilir. Bu dili zaten bilen ve hazırlık sınıfını okumasına gerek olmayan öğrenciler için ise bir sınav yapılır ve bu sınavdan yeterlilik derecesini alan öğrenciler hazırlık okumadan lisans eğitimlerine başlayabilirler. Öğrenciler, hazırlık sınıfını atlamak için neler yapabilirler?

Hazırlık sınıfını atlamak için yapılacak olan sınavın zorluk derecesi üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir. Kimi üniversitelerde yabancı dil çok iyi seviyelerde tutulmak istendiğinden, hazırlık sınıfını atlayacak öğrencilerin de bu dili ileri seviyede biliyor olmaları beklenmektedir. Kimi üniversitelerde ise, öğrenciler lisans eğitimlerini anadillerinde alacaklarsa, sınav daha temel seviyede tutulabilir. Her durumda, hazırlık sınıfını geçmek isteyen öğrenci o dile hakim olmalıdır. Bunun için, anadolu lisesi ya da kolej eğitimi alanlar; ya da dışarıdan dil eğitimi takviyesi almış olanlar çok zorlanmayacaksa da dil eğitimi yetersiz olanların sıkı çalışması gerekir. Bunun için öncelikle dil bilgisine hakim olunmalı, bunun yanında yazma, okuma, dinleme ve konuşma yeteneklerinin de geliştirilmesi gerekmektedir. Bu noktada, her üniversitenin hazırlık atlama sınavının farklı yapıldığını da bilmemiz gerekir. Kimilerinde dil bilgisi için test, okuma, yazma ve dinleme bölümleri varken, kimilerinde bunlara ek olarak konuşma sınavı da yapılmaktadır. Bu kısımlar arasında puan dağılımının nasıl olduğu da önemli olup, kişi en kolay geliştirebileceği ve en çok puana sahip olan kısımlara daha çok yüklenmeli ve sınavı geçmesine yetecek puanı toplamalıdır. Eğer o üniversitede okuyor olan bir tanıdığınız varsa onla iletişim kurabilir ya da sosyal ağlardan biri ile iletişime geçebilir ve sınavı değerlendirenlerin daha çok ne gibi kriterler üzerinde durduğu hakkında bilgi alabilirsiniz. Böylelikle çalışmalarınızı yaparken, belirli kriterler üzerinde durmuş olacaksınız; bu da sizin veriminizi arttıracak.

Bazı üniversitelerde hazırlık sınıfının atlanması için başka sınavlara girmiş ve yeterli puanı almış olmak yeterlidir. IELTS ya da TOEFL gibi sınavlar çoğu üniversitede hazırlık atlamak için yeterlidir. Bu sınavlar için ayrıca hazırlanmış kitaplardan ya da verilen kurslardan faydalanabilirsiniz.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla