Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09.07.2015, 04:01   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Gül Nasıl Aşılanır?

Gül Nasıl Aşılanır?


Güzel olarak nitelendiren gülü hemen her bahçede görüyoruz. Gül estetik güzelliğinin yanında harika kokusuyla da çiçek severlerin gözbebeği durumunda. Kendi gülünüze sahip olmak isterseniz onu nasıl aşılayacak ve nasıl bakacaksınız?

Gül ne yazık ki ekilme usulüyle sonuç veren bir çiçek değil. Ekerek gül elde etmek isterseniz bambaşka bir sonuçla karşılaşabilrsiniz. Bunun sebebi ise çoğu gülün hibritlerden üretilmesidir. Çekirdek ekme usulünün sonucunda bu hibritler özlerine dönecek ve gül yerine bu bitki elde edilecektir. Bu durumu engellemek adına bitkinin özelliklerini bozmadan devamını sağlayan aşılama ve çelikleme yöntemleri kullanılmaktadır.

Aşılama için bir kendinden aşı kalemi alanacak bir fidan bir de üzerine aşı yapılacak bir fidan gereklidir. Üzerine aşı yapılan fidana anaç; aşı alınan fidana ise damızlık denir.

YAMA AŞISI:

Anaç fidandan diktörtgen şeklinde bir kabuk çıkartıldıktan sonra yerine damızlık fidanın, üzerinde göz olan bir parçası yerleştirilir. Bu yöntem göz aşısı tekniğine kıyasla daha meşakatli bir yöntemdir.

GÖZ AŞISI:

Bu yöntemin uygulanabilmesi için olgunlaşmış ve yıllık güllere ihtiyaç vardır. Bir çiçek seçildikten sonra yapraktan başlayıp sap ortalarına kadar kesilir ve içerisinde göz bulunan kısım bir bıçak yardımıyla dikkatlice çıkartılır. Ardından anaç fidanın yumuşak dokusu yine bıçak yardımıyla T şeklinde kesilir ve içerisine damızlık çiçekten alınan göz yerleştirilir. Rafya (rafya yerine ince soyulmuş dut veya söğüt yaprakları da kullanılabilir) yardımıyla üzeri bağlanır ve on beş gün boyunca kapalı tutulur (Güllerde göz aşısı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur çiçeğin ne zaman kabuk verdiğidir)

En verimli yöntem aşıdır ve yapılan aşının ardından bitkiler 1-2 hafta boyunca bolca sulandığında daha hızlı ve başarılı sonuç elde edilir. Yapılan sulamaların ardından göz kararıp kuruduysa aşılama işlemi başarısız olmuştur. Eğer tuttuysa sulama karşısında gelişme gösterir. Bu gibi durumlarda bağ kesilmelidir. Çünkü bitkinin nefes almasına engel oluyor olabilir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla