Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.07.2015, 02:10   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Buzlu Yol Neden Tuzlanır?

Buzlu Yol Neden Tuzlanır?


Kış aylarının gelmesi ile birlikte hava sıcaklıkları hissedilir derece düşer ve insanlar için hayat daha da zor hale gelmektedir. İnsan hayatını zorlaştıran durumların başında kış aylarında yollar üzerinde meydana gelen buzlanmalar gelmektedir. Buzlanmalar arabaların yollarda gitmesini ve insanların yürümelerini zor bir hale getirmektedir. Bu sorunu çözmek için belediyeler tarafından kış aylarında sık olarak gördüğümüz tuzlama araçları görevlendirilmiştir. Kış aylarında hava sıcaklığının düşmesi ile birlikte yollar tuzlanarak buzlaşmanın önüne geçilip insanların hayatlarını kolaylaştırmak amaçlanmaktadır.

Hava sıcaklığı düşüp kar yağdığı zaman yollara tuz dökülmesinin sebebi yolların buzlanmasını engellemeye çalışmaktır. Çünkü bilinenin aksine tuz suyun içerisinde şekerin eridiği gibi erimez. Tuz buzun içerisine girdiğinde öncelikle buzu çözer. Daha sonrasında artık su değil buzlu su meydana gelir. Böyle olunca da erime noktası da düşer. Bununla paralel olarak tuzlu suyun donma noktası da saf su ile karşılaştırıldığında daha düşüktür. Normalde saf su 0 derecede donar. Fakat tuzlu su meydana geldiğinde suyun donma noktası eklenen tuz miktarı ile paralel olarak eksi değerlere düşer. Yüzde 10 tuz ilavesi ile -6 dereceleri, daha fazla tuz eklemesi ile -10 derecenin altına indirilmesi mümkündür. Böyle olunca da yollar kolay kolay buzlanmaz ve meydana gelebilecek sıkıntılar da engellenmiş olunur. Bu yüzden hava sıcaklığı düşmeye başladığı zamanlarda yollara zamanında tuzlamalar yapılması insanlar için oldukça faydalı olmaktadır. Belediyelerin bu duruma dikkat etmeleri gerekmektedir.

Günümüzde ülkemiz sınırları içerisinde ya da diğer ülkelerde kışın sert geçtiği bölgelerde tuzlama işlemleri yaygın olarak yapılmaktadır. Özellikle ülkemizde doğu bölgelerde yılın birkaç ayı tuzlama işlemleri devam etmektedir. Diğer ülkelerde de bu durum aynı şekilde sürmektedir. Örneğin, ABD sınırları içerisinde çıkarılan tuz miktarının yaklaşık olarak yüzde 40'ı tuzlama işlemleri için kullanılmaktadır. Yollarda buzlanmayı engellemek için tuzlama işlemi zorunlu olarak yaptırılmalıdır. Aksi takdirde insan hayatı oldukça zorlaşıp ciddi problemler meydana gelebilmektedir. Özellikle belediyelerin bu duruma çok dikkat etmesi gerekmektedir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla