Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10.07.2015, 02:49   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Sigarayı Bırakmaya Nasıl Hazırlanılır?

Sigarayı Bırakmaya Nasıl Hazırlanılır?


Sigara içerisinde bulundurduğu nikotin maddesinden dolayı kullanıcılarının bağımlı olmasına neden olur. Sigaraya bağımlı olan kişiler, sigara içmedikleri zaman kendilerini gergin ve mutsuz hissedebilmektedir. Sigara tiryakileri bu duygulara karşı koymak için o an sigara içmek isterler.

Sigara tiryakilerine göre sigaranın yatıştırıcı bir etkisi vardır. Halbuki sigaranın beyin üzerinde böyle bir etkisi yoktur. Sigara içen kişiler, sigaraya koşullandığı için bu gibi durumlardan kurtulmayı sigaranın gerçekleştirdiğini düşünür.

Sigarayı bırakmak, sigara bağımlıları için oldukça zordur. Bunun neden bu kişilerin sigarayı günlük hayatının rutini haline getirmesidir. Sigara içen kişilerin bazı durumlarda sigara içtiğinin farkına bile varmaz ve bunu yemek, su gibi doğal bir ihtiyaç olarak kabul eder.

Sigara bırakmak için öncelikli aşama karar vermek ve psikolojik olarak hazır bulunmaktadır. Sigara tiryakilerinin kararlı olması oldukça önemlidir. Bu aşamadan sonra şu şekilde devam edilebilir;

Mutlaka sigarayı bırakacağınız günü belirleyin. Tarihini not alın. Bu tarihin süresini çok uzun tutmayın.
Ailenize ve arkadaşlarınıza sigarayı bırakma konusunda karar verdiğinizi söyleyin. Çünkü bu konuda çevreden gelecek destek oldukça önemlidir.
Sigara içmediğiniz zaman yaşayabileceğiniz sorunlaru düşünün ve bunlara önceden hazırlık yaparak kendinizi etkilenmemek adına şartlandırın.
Çevrenizde sigarayı anımsatacak çakmak, kültablası ve kibrit gibi eşyaları bulundurmayın.
Sigara içilen ortamlarda bulunmayın.
Sigarayı bırakmak için mutlaka bir doktordan tavsiye alın.

Bu liste sigarayı bırakma süreci başlamaktadır. Bununla birlikte sigarayı neden bırakmak istediğinizi düşünün ve bunları not alın. Örneğin, sigarayı bıraktığınız zaman sağlıklı olacağınızı, kilo vereceğinizi, kanser, kalp krizi, beyin kanaması gibi hastalıklarla karşılaşma riskinin azalacağını, maddi açıdan kazanç sağlayacağınızı, çevrenizdeki insanlara rahatsızlık vermeyeceğinizi düşünün. Bu düşünceleri sigara isteğiniz geldiğinde aklınıza getirin ve rahatlayın.

Sigara bırakma safhasında doktor kontrolünde nikotin testi yaptırabilirsiniz. Bu şekilde sigaraya bağımlı olup olmadığınız kanıtlanabilmektedir. Çünkü bazı kişiler nikotin bağımlısı olmasa dahi kendisini öyle görebilmekte ve sigara içmeye şartlanabilmektedir.

Sizi sigara içmeye iten nedenleri de tespit edin. Bu durumlardan olabildiğince uzak durun. Bir süre sonra bu durumlarda sigara içmemeyi deneyin. Sigarayı bıraktıktan sonra düzenli bir şekilde egzersiz yapın ve akciğerlerinizin temizlenmesini sağlayın.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla