Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12.07.2015, 09:56   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Muz Ağacı Ne Zaman Meyve Verir?

Muz Ağacı Ne Zaman Meyve Verir?


Dünya üzerinde en çok tüketilen meyvelerden biri olan muz, ülkemizde Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir. İçerdiği besin değeri, protein içeriğiyle sağlık açısından çok faydalı bir meyvedir. Özellikle kabızlık ve ishale çok iyi gelen bu tropikal meyve olduğu için ortalama sıcaklığın 25-27°C olan yerlerde yetişebilir. Yapısal olarak hassas bir bitki olan muz, sıfırın altına olan yerlerde yetişemez, çünkü bitkinin toprak üstü kısımları ölür.

Toprak olarak, geçirgen, organik olarak zengin ve derin olan yerleri sever. Bu bölgelerde aynı zamanda nem oranı da çok önemlidir. Bol meyve verebilmesi için %60’ı geçmemelidir. Muzun dikim zamanı mart-mayıs ayları arasında gerçekleşir. Serada yetiştiricilik yapılırsa en uygun zaman eylül başlangıcıdır. Dikim yapılırken, toprak 4x4 m aralıklarla yapılmalıdır. Dikim işlemi yapıldıktan sonra can suyu verilir. Dikim yapılmadan önce nematod denilen ilaçlarla hazırlanmış havuzların içinde yarım saat bekletilmelidir. Ayrıca sık bir dikim yapılması yabacı otların oluşmasını da önleyecektir.

Yapraklarının geniş olması nedeniyle sıcaklığın etkisiyle de çok terleme yapacağından bol miktarda toprağın nemli olması gerekir. Bunun içinde sulama önemli yer tutar. İlkbaharda havaların ısınmasıyla on günde bir sulama yapılmalıdır. Yaz boyunca sulama sıklaştırılmalı 5 günde bire düşürülmelidir. Eğer kurak bir sezon geçiriliyorsa kasım ayına kadar sulama yapılmalıdır.

Muz bakımında organik gübre kullanımı verim açısından çok daha fayda sağlayacaktır. Gübre atımı budamayla birlikte yapılmalıdır. Yarısı budama anında, diğer yarısı da budamadan 2-4 ay sonrasında verilmesi uygundur. Muzda budama işlemi, yalancı gövdelerin bitkiden ayrıştırılması ile yapılır. Her yıl ocak ayında yalancı gövde oluşumu gözlenir, ilkbaharın başlangıcında da budama yapılmalıdır. Bitkinin sağlıklı büyümesi açısından budama önemlidir. Bunun yanında kışın soğuklardan korunması için bitkinin üzeri keten bezi veya plastik ile örtülerek önlem alınır.

Muz hasadında, meyvelerin olgunlaşması beklenilmez, çünkü olgunlaşıp hasat yapıldığı zaman meyve kabuğu çatlar ve zarar verir. Dikilişinden 150 sonra yani 5 ay sonrasında toplanması gerekir. Genel olarak hasat zamanı kabuk rengi dikkate alınarak yapılır. Hasat yapılırken, meyvenin zarar görmemesi gerekir. Yoksa meyvenin pazarda payı düşecektir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla