Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12.07.2015, 10:34   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick At Nasıl Durdurulur?

At Nasıl Durdurulur?


At, insanoğlunun hayatında önemli bir varlıktır. Geçmişten bu yana onun enerjisinden, gücünden faydalanılarak, tarımdan savaş meydanlarına gıda ürünlerinden cana yakın bir varlık olmasından dolayı yoldaşlığına kadar her ortamda kullanılmaktadır.

At biniciliğinde, atın yürütülmesi ve kumanda edilmesi için dizgin, ağırlık, baldır, diz, kamçı, ses etkileri kullanılmaktadır. Ama özellikle kullanılan teknikler; dizgin, baldır ve ağırlık etkisidir. Ata binerken, otururken ya da durdururken hep bu üç kuvvet etkisini iyi bir şekilde kullanmak gerekir. Bu kuvvet etkilerini gerçekleştirmek için öncelikle iyi bir oturuş şeklinde bulunmak gerekir. Otururken kumanda edebilmek için diz kapakları kapalı olmalıdır. Dengeli bir oturuş sergiledikten sonra, dizginlerin tutuş şekli de önemlidir. Eller ile dizginleri rahat kontrol edebilecek bir mesafede olmalıdır. Bu esnada yapılması gereken; dizginlerin kaymaması için sağlam tutmaktır.

Bunlara dikkat ederek at hareket ettirilebilir. Atın durdurulması ya da diğer tabiriyle atı alı koymak için; durdurulması düşünülen yere yaklaşıldığında, binici ayak topuklarını aşağıya basıp, sürmeyi keser. Daha sonra durdurulacak yerde de baldırlar sıkılarak vücut ağırlığı geriye verilir. Eller ile de dizginler bir parça çekilerek durdurulur. Tüm bu hareketler at duruncaya kadar devam ettirilir. Bu hareketleri yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar; dizginleri çok sert çekmemek gerekir. Aynı şekilde baldırlarla ata zarar vermemek için hassas tutuş ve sıkma sergilemek önemlidir. Bunlara dikkat ederek at çok kısa zamanda cevap verecektir. Bu arada sadece dizginleri çekerek de durdurmak mümkündür. Ancak o zaman at bütün ağırlığını ön ayaklarının üzerine kaydırdığı için, dururken doğal olarak üstündeki biniciyi de dizginler yardımıyla ileri çekeceği için dururken dengesiz bir duruş olacaktır. Böyle bir durumda istenmeyen bir kaza olabilir. Durduğunuz yerde dizginleri sabit tutarak yani bırakmayarak, siz bir daha komut verene kadar gitmeyecektir.

Eğer atın kontrolünü kaybederek hızlanmaya başladıysa, durdurmak için sağ ya da sola dairesel olarak dönmesini sağlayıp, daireyi küçülterek temposu düşürülür. Tempo düştüğünden bir süre sonra atı durdurabilirsiniz.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla