Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.07.2015, 03:36   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Mikro İfadeler Nasıl Anlaşılır?

Mikro İfadeler Nasıl Anlaşılır?


Dünya üzerinde her yerde aynı tepki olarak kabul edilen 7 duygumuz bulunmaktadır; mutluluk, üzüntü, öfke, şaşkınlık, tiksinme, küçümseme ve korku. İnsan suratı totalde 7000 ifade yapabilen 46 kastan oluşmaktadır. Bu kaslar güçlü bir kombinasyon olup mikro ifadeleri oluşturmaktadır. Mikro ifadeler sözlerin anlamının bir önemi olmadığı yerde ortaya çıkarlar. Çünkü siz yalan söyleseniz bile vücut diliniz yalan söyleyemez ve bu yüzden mikro ifadeler önemlidir. ‘’Hareketler kelimelerden daha fazla konuşur, daha çok şey ifade eder.’’ diyen Oscar Wilde aslında durumu çok güzel açıklamıştır. Peki mikro ifadeleri en çok ne belli eder? Mikro ifadeler en çok dudak ve kaşlardan anlaşılmaktadır. Fakat mikro ifadelere beden dili de eşlik etmektedir.

Mutluluk

Belki de en çok kullanılan ifade bu olmasına rağmen, bir insanın gerçekten mutlu olup olmadığı zor anlaşılır. Bunu anlamak için burnun altından itibaren çeneye kadar ve burundan yukarı alın sonuna kadar ikiye ayrıldığında, eğer gözler küçülmüş ve gözlerin yanında da kırışıklıklar varsa ve gülümseme varsa bu gerçek bir gülümsemedir.

Üzüntü

Kaşlar aşağı düşer, dudaklar aşağı doğru büzülür, gözler daha parlak hale gelir. Birinin üzülmesi daha rahat algılanabilir çünkü böyle bir durumda yüz kaslarımızı kontrol etmek zor olabilir. En çok dudak ve kaşların keskin şekilde değişimi üzgünken belli olur.

Öfke

Kaşlar birbirine yakınlaşır ve aşağı düşerler yani göz ile kaş arası mesafe oldukça daralır. Burun kenarlarında çizgiler belirginleşir ve dudaklar oldukça gergindir. Yanak kasılmalarından dolayı da alında da kırışıklıklar meydana gelmektedir.

Şaşkınlık

Gözler olduğundan daha büyüktür. Alında kırışmalar başlar. Dudak hafif aralanabilir ya da her an aralanmaya yakındır. Göz ile kaş arasında mesafe fazlalaşır, alnın sağ ve solunda kırışıklıklar olur. Şaşkınlık durumu 1 dakikadan fazla sürmez genellikte. Hatta Davranış Bilimci Paul ekman konuşma yaptığı bir konferans sırasında buna örnek olarak birisine doğru zarar vermeyecek bir su bardağı fırlatır ve kişi gerçekten şaşırır ve geçer. Paul Ekman’ da gerçek bir şaşırmanın ancak bu kadar sürdüğünü, 1 dakikadan fazla süren şaşkınlığın role girdiğini söylemektedir.

Tiksinme

Burun alna doğru çekilmiş olur, gözler hafif küçülür ve göz torbaları şişer. Dudaklar gergin olur ve yüz kasları genel olarak gergindir. Hareketlerinde isteksizlikler vardır. Gözlerini sürekli sağa sola devirirler.

Küçümseme

Gözlerden birisi daha küçük olur, dudak kıvrımının bir tarafı yukarıdadır, gamzelere doğru oluşan çizgiler oldukça belirgin olur. Özellikle başını yukarı kaldırmış bir şekilde bakan insan küçümser bakı atmaktadır, iş görüşmelerinde en çok dikkat edilen şey budur.

Korku

Gözler olduğundan büyük olur ve alın ortasında beliren kırışıklıklar dikkat çeker. Burun kenarlarında kısa ama belirgin çizgi oluşur. Dudaklar gergindir ve boğazda damarların hareket ettiği fark edilir.

Mikro ifadeler özellikle de birisinin yalan söyleyip söylemediğini anlamakta inanılmaz etkilidir. Her ne kadar bazı insanlar ne kadar iyi yalan söylediklerini düşünselerde, aslında olay mikro ifadelerini daha iyi kontrol edebilmesi ya da karşı tarafın dikkat etmemesinden kaynaklanır. Yalan söyleyen bir kişi elini burnuna götürür ve burnunu kaşır, bu hareketi daha çok erkekler yapmaktadır. Bu biraz düşünecek zaman kazanmaya çalışmaktır. Diğer yandan, sorduğunuz bir soruda eğer geçmişe yönelik bir soru varsa kendi ufuk çizgisinde sadece gözünü sizden kaçırıp düşünür, eğer geleceğe dair bir soru ya da şuanda düşünmesi gereken bir soru sorarsanız genelde yukarı bakmaktadır. Bir savunma hareketi olarak da kollarını bağlarlar ya da bazen gizledikleri bir durum olduğunda önünde bir engel varsa-kitap gibi bardak gibi- kollarını o engelin arkasında kenetler. Bu da sizden bir şey gizliyor olabildiğini gösterir.

Bir insanın yalan söyleyip söylemediğini, sizden bir şey saklayıp saklamadığını anlamanın en etkili yöntemlerinden biri mikro ifadeleri anlamaya çalışmaktır. Bahsedilen davranış bilimci Paul Ekman 2 yıldır yılda bir kez olmak üzere Türkiye’de eğitim vermektedir, bir tek Paul Ekman’ da değil bir çok mikro ifade eğitimleri bulunmaktadır. Eğer ilginiz varsa mikro ifadeler eğitimi almanız gayet keyifli olacaktır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla