Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.07.2015, 03:56   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Binicilik Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Binicilik Ne Kadar Sürede Öğrenilir?


Tarihin hemen hemen her döneminde Türk toplumu özellikle savaşlarda at binmeyi iyi bilen bir toplum olarak tanınmaktadır. Günümüzde, sadece ata sporu niteliğinde kalmış olsa da Türk kültüründe hala önemini korumaktadır. Genelde bir kereliğine binip gezmek olarak, yani hobi şeklinde yapılsa da at biniciliğinde, atı tek başınıza kontrol edebilmeniz için yaklaşık 4 hafta gereklidir, sonrasında ata arazide rahatlıkla binebilirsiniz.

Ata binmek için öncelikle biniş şekli öğretilir; bunun için ata her zaman sol taraftan binip, sol taraftan inilmelidir. Eğer bineceğiniz at kendi başınıza bineceğinizden yüksekse, mutlaka birinin desteğiyle binilmelidir. Binmeden önce dizginler sol elle eyerin sol uç noktasından ve sağ el de eyerin sağ uç noktasından tutulup, sol diz geriye doğru kıvrılır. Destek yardımıyla atın üzerine binilir. Daha sonra ayaklar üzengilere takılır.

At üç şekilde yürür. En yavaş şekil olan adeta, süratli ve en hızlı olarak da dörtnala gider. Atın üstünde gidebilmek için kişinin, omuzlar, ayaklar ve kolllar aynı hizada olup, bacaklar her iki taraftan da atın karnına eşit dayanır ve bir parça sıkılırsa at ileriye doğru yürümeye başlar. Bacaklar aynı şekilde hızla sıkıldı mı, at hızlanmaya başlayacaktır. Bu esnada dizginleri tutarken iki elimizin arasında bir yumruk kadar boşluk olmalıdır. Tutarken muhakkak sabit olmalıdır.

Ata yön verirken, isteklerimizi ata yansıtmaya yarayan üç farklı yöntem vardır. Dizgin, ağırlık ve baldır yardımlarıdır. Bunların üçünü birden ata aynı anda uygulayarak çok rahat, çok kolay dönmesine yardımcı olunur. Sadece dizginleri çekerek atı döndürmek mümkün ancak bazı atlar tepki verebilir ya da anlamayabilir. Dönerken bacakları da devreye sokup döndüğünüz yönün tersinde kalan baldırınızı normal pozisyondan biraz geriye alarak atın arka ayaklarını çok fazla dışarı atmasını engelleyebilirsiniz. Ağırlığınızı mümkün olduğu kadar atın tam ortasında tutmalısınız. Ellerinizle ata dönmek istediğiniz yönde çok hafif kendinize çekerek yön verilir.

Atı durdururken de; durmak istediğiniz yere yaklaştığınızda iki bacağınızla eşit bir şekilde baskı yaparak, ağırlık geriye verilip, dizginleri de çekerek durdurulmalıdır. At binmede dikkat edilmesi gereken en önemli şey, ayaklarınızla ata sert müdahalede bulunmamanızdır. Böylece zamanla sürüş tekniğiniz de gelişecektir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla