Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.07.2015, 05:25   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Nergis Nasıl Sulanır?

Nergis Nasıl Sulanır?


Narcissus cinsi türlerin ortak adı olan nergis, fulya, zerrin gibi isimlerle de bilinen beyaz ve sarı renkli güzel kokulu bir süs bitkisidir. Tek ya da birkaç çiçeği bir arada bulunduran nergisler ılıman kıyı iklimlerinde yetiştirilmekle birlikte genellikle Akdeniz iklimin hakim olduğu yerlerde iyi gelişim gösterir.

Çiçek yapısı ve temel ihtiyaçları nelerdir?

Nergis çiçekleri taç şeklinde, yaprak bulunmayan ince ve uzun bir sapın ucunda yer alır. Türüne göre beyaz ya da sarı renkli çiçeğinin orta kısmında, çanı andıran, sarı renkli bir döllenme tozluğu yer alır. Birçok nergis türü kış aylarının bitişiyle beraber çiçeklenme döngüsüne girer. Bitkinin soğanları, yeşil soğanla sıkça karıştırılır. Yeşil soğanı andıran ince ve koyu yeşil yaprakları, tüketilmesi halinde zehirlenmeye neden olur.

Nergisler için en uygun toprak, asit oranı yüksek olmayan, nötr ( 6,5- 7,5 pH) topraklardır. Sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için toprağın organik bileşenlerce besleyici ve su geçirgenliğinin iyi olması gerekir. Organik, nemli ve kumlu topraklarda sağlıklı bir şekilde yetişir.

Saksı nergislerinin çiçeklenebilmesi için güneş alan yerlerde tutulması gerekir. Çiçeklenmeden sonra, çiçeklerin kolayca dökülmemesi ve zarar görmemesi için aşırı öğle sıcaklarından korunabileceği alanlara alınması gerekir. Bahçelerde yetiştirilen nergisler için yarı gölge veya güneşli alanlar idealdir.

Nasıl sulanır?

Nergis çiçeklerinin çok fazla sulanması gerekmez. Açık mekanlarda yetiştirilen çiçekler, sulama yapılmaksızın doğal bir şekilde gelişimine devam edebilir. Saksıda yetiştirilen nergislerde ise, toprak kontrolünün düzenli bir şekilde yapılmasına ve nem seviyesine dikkat edilmesi gerekir. Nergis yaprakları yeşil olduğu sürece sulanır. Ancak çok fazla sulanmaması gerekir. Saksı toprağı kurudukça az miktarda sulama yapılması, bitki gelişimi için yeterlidir. Nergis yaprakları sararmaya başladığında sulamaya son verilir. Bitki tamamen kuruyana kadar gölge bir alanda muhafaza edilmelidir. Dinlenme dönemi boyunca kökler saksıda tutulabileceği gibi topraktan çıkarılıp kurutularak da saklanabilir.

Kuruyan nergislere yaz sonuyla beraber sulama yapılması, bitkinin dinlenme döneminden çıkmasına ve daha erken çiçek açmasına yardımcı olur. Ancak bu süreçte, çiçeklenmenin olabilmesi için hava sıcaklığının da uygun olması gerekir.


Konu Papatya tarafından (18.08.2015 Saat 14:46 ) değiştirilmiştir.
DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla