Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.07.2015, 05:29   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Dua Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Dua Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?


Botanikte ‘’Maranta’’ olarak geçen dua çiçeği, geceleri kapanan yaprakları dua eden birini andırdığı için bu ismi almıştır. Sadece ülkemizde değil, birçok ülkede de dua çiçeği olarak bilinir.

Dua çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Doğal ortamında tropikal iklim çiçeği olan dua çiçekleri, köksaplı bitkilerdendir. Toprak altında ilerleyen kökler, uzun ve yumruludur.

Güneş ve ısı: Dua çiçeği bakımında güneş ihtiyacının çok iyi ayarlanması gerekir. Güneş almaması, yapraklarının kolayca solmasına neden olurken, aşırı güneş ışığı da yaprak sağlığını bozar. Dua çiçeği için en ideal güneşlenme yaz ayalarında sabah ve akşam serinlikleridir. Öğle boyunca aşırı sıcaklardan korunmalı, bir perde arkasından ışık filtreli şekilde gelmelidir. Soğuklara karşı dayanıksız olan dua çiçeği, 0 derecenin altında birkaç saatten daha uzun süre hayatta kalamaz.

Saksı ve toprak: Bitkinin kökleri havadar ve aynı zamanda sıcak toprağı sever. Bu yüzden, derin saksılar yerine kökleriyle eşit derinlikteki, yayvan saksıların kullanılması gerekir. Çok sık toprak değişimine ihtiyaç duymaz 2-3 yılda bir değişim yapılması yeterlidir. Hazır satılan poşet topraklarda kolayca yetişir. Doğal bahçe toprağında ise toprak geçirgenliğini artırmak için k ¼’ü oranında kum karıştırılması, dua çiçeği için idealdir.

Sulama: Suyunun mutlaka klordan arındırılmış olması gerekir. Klorlu sular, 2 gün havalandırdıktan sonra kullanılabilir. Toprak hafifçe kurumaya başladığında toprak ve kökler yıkanacak şekilde bol sulama yapılır. Ancak suyun akıp gitmesi, saksı tabağında birikmemesi gerekir. Fazla su çeşitli hastalıkların gelişmesi için uygun zemin oluşturur.

Dua çiçeği nasıl çoğaltılır?

Dua çiçeği çoğaltmak için en uygun dönem, bitkinin dinlenme dönemine girdiği aylardır. Dinlenme dönemi sonunda saksıdan çıkarılan köksaplardan yapılacak çoğaltma işlemi son derece kolaydır.

Köksaplar arasında gruplar oluşturan gelişkin yumrular ayrılır ve ayrı saksılara dikilerek çoğaltılır. Dua çiçeğinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için mutlaka köklere uygun ebatlarda saksılar kullanılması gerekir. Büyük saksılarda kökler üşür ve bitki gelişimi sağlıklı olmaz.


Konu Papatya tarafından (18.08.2015 Saat 14:45 ) değiştirilmiştir.
DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla