Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.07.2015, 05:36   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Hazır Çim Nasıl Biçilir?

Hazır Çim Nasıl Biçilir?


Ekme çime göre bakımı daha kolay olduğu için tercih edilen hazır çim, bahçeye geldikten sonraki adaptasyon zamanını tamamladıktan sonra büyümeye ve gelişmeye başlayacaktır. Belli bir boya geldikten sonra hazır çimin biçilmesi gerekir. Bu boy 7-8 cm olmalıdır. Çünkü daha fazla uzaması çok büyük bir tehlike içerir. Eğer çimler gereğinden fazla uzarsa tohum yapmaya başlar. Tohum yapmış çim, dejenere olmuş demektir. Bu yüzden kesinlikle çimin tohum yapmasına müsaade edilmemelidir. Yani hazır çim, 7-8 cm uzadığı zaman, ondan 2-3 cm bıçak ayarıyla 4-5 cm biçilmesi gerekmektedir.

Çimler bahçelerin halısıdır. Dolayısıyla çimlerin kısa, düzgün, kel alanları olmayan ve koyu yeşil renkte olması görüntü açısından istenilen durumdur. Çimi biçerken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, mutlaka motorlu ya da elektrik motorlu bir çim biçme makinesiyle biçilmesi önemlidir. Çim biçme makinesinin bıçaklarının keskin olması gerekir. Çimi biçerken, aynı yatay doğrultuda gidip gelinmesi lazımdır. Özellikle yaz aylarında sıcaklıkların arttığı dönemde haftada bir kez yapılmalıdır. İstenilen koyu rengin korunması, diplerin sararması için, yani sağlıklı büyümesi için buna özen gösterilmelidir.

Çim biçerken çok hızlı hareket ederek değil, oldukça yavaş ve özellikle üst kısımlarını koparmadan yapılmalıdır. Çünkü koparılan kısım ya da iyi kesilmeyen kısımların üzerinde biriken otlardan sonrasında sarı renkte bir görünüme sebep olacaktır. Bunun sebebi, iyi kesilmemesinden kaynaklı bir kurumadır. Bu yüzden çim biçme makinelerinin bileğinin iyi bilenmiş olması gerekir. Yaz aylarında 3 cm i geçmeyecek şekilde yapılan çim biçimi, sıcaklıkların 20°C nin altında seyrettiği zamanlarda hızlı uzama olmayacağı için, iki hafta da bir ve kış aylarında ise 1 cm uzunluğu geçmeyecek şekilde yapılmalıdır. Eğer çim ihmal edilirse, yani zamanında biçim yapılmazsa, yine 3 cm olacak şekilde kesip, uzun zaman geçtiği için sararan yerleri de tırmıkla alınması gerekecektir. Bu şekilde yeni sürgünler verecek ve eski yeşil renkte çim olacaktır.


Konu Papatya tarafından (18.08.2015 Saat 14:44 ) değiştirilmiştir.
DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla