Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.07.2015, 05:39   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Orkide Nasıl Işık İster?

Orkide Nasıl Işık İster?


Orkide, salepgiller ailesine özgü olan çiçekli bir bitkidir. Dünya üzerinde çok çeşitli türleri olan orkide bitkisi genel olarak tropik iklimin görüldüğü alanlara yayılmış durumdadır. Orkide yetiştimek isteyen kişilerin orkidenin hangi şartlar altında iyi bir şekilde yetiştiğinin bilmesi gerekmektedir. Orkide için en temel özellik özel bir toprak karışımı istediğidir. Fakat düzgün olarak yetiştirilebilmesi için ışık durumununda orkidenin istediği gibi olması gerekmektedir. Aksi takdirde istenilen seviyelerde orkide yetiştiriciliğini yapmak mümkün olmamaktadır.

Genel olarak bakıldığında orkide ışığı seven bir bitki çeşididir. Zaten her bitkinin büyüyüp çiçek açması için ışığa ihtiyacı vardır. Fakat unutulmaması gereken orkidenin zaman zaman karanlığı da gereksinimi olduğudur. Bunun yanı sıra bilinmesi gereken orkide serin ortamlardan hoşlanmaktadır. Yani çok ışık alsın diye güneşli ortama koyulması orkide için iyi olmamaktadır. Güneş orkidenin hem yapısına zarar vermekte hem de köklerindeki su miktarının azalmasına yol açmaktadır. Anavatanı, güneşi ve sıcağıyla ünlü olan Amerika'nın güney tarafı olsa da tropik bitkilerden bu özelliği ile ayrılmaktadır. Bu yüzden orkidenin ışık almasına fakat sıcağa maruz kalmamasına oldukça dikkat edilmelidir. Çünkü ne kadar ışığı seviyorsa, o ölçüde de sıcağı sevmemektedir.

Ülkemiz düşünüldüğünde mayıs ayından sonra orkidenin çiçeklenmeye başladığı gözlenmektedir. Çünkü bu dönemden sonra ülkemizde güneşlenme artmaktadır. Yani orkidenin istediği ışık miktarı elde edilir. Fakat güneşlenmenin artmasına bağlı olarak sıcak seviyesi de yükseldiğinden bu durum orkide için tehlikeli olmaktadır. Bu duruma dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bazı kişiler orkideyi ev ortamında yetiştirmek istemektedir. Bununla ilgili uyulması gereken kurallar bulunmaktadır. Orkideyi evde yetiştirirken klimaız ortamların tercih edilmesi gerekmektedir. Ayrıca kalorifer peteklerinin üstü ya da yakınları tavsiye edilen alanlar değildir. Çünkü bu yerlerdeki sıcaklık seviyesi orkide için hiç de uygun değildir. Evin aydınlık fakat direk olarak güneş ışığı almayan yerleri orkidenin yetişmesi için en güzel yerlerdir. Böyle yerlerin tercih edilmesi orkide yetiştiriciliği için iyi olmaktadır.


Konu Papatya tarafından (18.08.2015 Saat 14:43 ) değiştirilmiştir.
DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla