Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14.07.2015, 06:06   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Çocuk Odası Aydınlatması Nasıl Yapılır?

Çocuk Odası Aydınlatması Nasıl Yapılır?


Gelişim çağında olan çocuklarımızın gelişimleri açısından içinde bulundukları mekan çok önemlidir. Çocukların uyuyup uyandıkları, ders çalıştıkları, kitap okudukları ve buna benzer birçok işlerini içerisinde yaptıkları çocuk odalarının iç dizaynı çok önemlidir. Oda içerisinde çocuğu en fazla etkileyen faktörlerden birisi ise odanın aydınlatma sistemidir. Peki çocuk gelişimi için önemi büyük ve ciddi olan oda içi aydınlatması en başarılı şekilde nasıl yapılabilir? Yaş gruplarına göre nasıl düzenlenmelidir?

Öncelikle çocuk odası aydınlatma sistemi çocukların yaş gruplarına göre farklılık göstermektedir. Bunu iki gruba ayırabiliriz. Birinci grup oda içerisinde tek başına özgürce hareket edemeyen ve hareketlerine dikkat edilmesi gereken bebekler, ikinci grup ise odada kendi başlarına bilinçli olarak hareket edebilip zaman geçirebilen diğer yaş grubundaki çocuklardır.

Bebekler zamanlarının büyük bir kısmını çocuk odasında uyuyarak geçirirler. Fiziksel ve zihinsel olarak en çok gelişimi uyku sırasında yaşayan bebekler için odanın aydınlatma sistemi dikkatle ayarlanmalıdır. Bu konuda odayı iki şekilde aydınlatabiliriz. İlk olarak odanın tümünü etkileyen genel aydınlatma yapılmalıdır. Bebekler uyurken sırt üstü uyumaktadır. Bu sebeple bebekler için odalarına konulan genel aydınlatma onların direk gözüne gelecek bir noktaya konulmamalıdır. Işık kaynağının tavanın orta noktasına konulması en doğrusudur. Işık kaynağı doğrudan değil dolaylı olarak yansıma yolu ile odayı yansıtacak şekilde yerleştirilmelidir. Bebeğin gözüne zarar verecek şekilde parlak olmaması gereken lambaların, bu yaşlarda etrafındaki eşyalara büyük ilgi duyan bebeklerin eşyaları seçiciliğini azaltacak kadarda düşük olmamalıdır. Genel aydınlatma yapıldıktan sonra ise odanın çeşitli kısımlarına bölgesel aydınlatmalar yapılmalıdır. Çocuğun ilgisini çekecek şekilde belli köşelere çizgi film karakterleri, ay ve yıldızlardan oluşan gece köşesi gibi değişik renklerin tercih edildiği bölgesel aydınlatma yapmak çocuk için yararlı olmaktadır.

Okul çağına gelmiş çocukların oda aydınlatma sistemi onların okul hayatında verimli olabilmeleri için büyük önem taşımaktadır. Yine aynı şekilde genel aydınlatma yapılırken odayı doğrudan değil dolaylı olarak aydınlatacak ders çalışırken gözlerini yormayacak ve okuduklarını rahatça görebilecek parlaklıkta ışık kaynağı tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra çalışma masası için özel olarak çalışma masası ışığı tercih edilmelidir. Ayrıca çocuğun yatağının yanına gece uyandığı zaman kolayca ulaşabileceği gece lambası konulmalıdır. Bu sayede çocuk gece uyandığı zaman odanın ışığı açmaya gidene kadar karanlıkta düşme ihtimali yerine başucunda bulunan lambayı açarak etrafını daha iyi görebilir.

Kısaca çocuk odalarının aydınlatılmasında çocukların gözlerine zarar vermeyecek ve odanın içini rahatlıkla görebilecekleri aydınlatma sistemleri tercih edilmelidir.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla