Tekil Mesaj gösterimi
Alt 20.07.2015, 13:17   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Kömür Nasıl Sınıflandırılır?

Kömür Nasıl Sınıflandırılır?


Kömür, düşük maliyetlerle elde edilebilen aynı zamanda depolanması ve nakliyesi açısından en emniyetli fosil yakıttır. İlk olarak milattan önce Çinliler tarafından kullanılan kömür, günümüzde elektrik üretimi ve çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

Kömürün Sınıflandırılması

Canlılar öldükten sonra değişime uğrarlar. Bitkiler de aynı şekilde öldükten sonra bakterilerin etkisiyle değişime uğrar. Eğer bu değişim su altında gerçekleşiyorsa karbon miktarı artarak kömürleşme başlar. Kömürler, içerdikleri karbon miktarı, kalori değerleri ve uçucu madde gibi özellikler esas alınarak sınıflandırılırlar. Kömürlerin içinde kil, kum, silt ve değişik miktarlarda anorganik maddeler bulunur. Bu anorganik maddeler kömürün kalitesini olumsuz etkiler.

Kömür türlerini antrasit, taş kömürü, turba ve linyit olarak 4 gruba ayırabiliriz. Kabaca karbon miktarı %60 ve daha az ise turba, %70 ise linyit, %80 - 90 ise taş kömürü, %94 ve daha fazla ise antrasit adını alır.

Antrasit : En değerli, en sert ve dünyada en az bulunan kömür türüdür. Aynı zamanda en çok başkalaşıma uğramış kömür türüdür. Siyah renkte ve neredeyse metal parlaklığındadır. Zor yanar ancak bir kez yandıktan sonra hemen sönmez. Diğer kömür türlerine göre daha fazla ısı verir. %90 - 98 arasında karbon oranına sahiptir.

Taş Kömürü : En yaygın bulunan kömür türüdür. Renkleri koyu kahverengi ile siyah arasında değişir. Genellikle şeritli yapıya sahiptir. Özel, hava geçirmez fırınlarda 1100 derecede ısıtılması ile kok kömürü adı verilen kömürler elde edilir. Taş kömürünün nem miktarı %3'ün altındadır. %80 - 90 arasında karbon oranına sahiptir.

Turba : En genç kömür türüdür. Sarı, siyah ve kahverengi renklerde olabilir. Sertlikleri azdır. Havada kurutulduktan sonra yakıt olarak kullanılabilirler. Elle sıkılırsa damla damla su aktığı görülebilir. %60’ın altında karbon oranına sahiptir.

Linyit : Yüksek basınç altında turbadan başkalaşarak türeyen kömür türüdür. Siyah renklidir. Kendiliğinden tutuşabilip toz haline gelebilir. Bu nedenle taşınması ve depolanması zordur. Karbon oranı %65-70’tir.

Kömürlerin 400 milyon ile 15 milyon yıl arasında değişen bir yaş aralığı vardır. Daha yaşlı olan kömürler daha kaliteli olurlar.


Konu DeRDeST tarafından (20.07.2015 Saat 20:31 ) değiştirilmiştir.
DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla