Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.07.2015, 18:03   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
tick Kompozisyonun Gelişme Bölümü Nasıl Yazılır?

Kompozisyonun Gelişme Bölümü Nasıl Yazılır?


Okul çağlarından her kesin aklında kalan bir kompozisyon elbette ki vardır. Öğretmenlerimizin kendimizi ifade etme aracı olarak bizlere aşıladıkları kompozisyonlarda gelişme bölümü nasıl yazılır peki?

Kompozisyonların gelişme bölümleri, yazanın kendi savunusu açıkladığı ve elindeki verileri önem sırasına göre karşıdakine yani okuyana aktardığı kısımdır. Bu nedenle adından da anlaşılacağı gibi kompozisyonların gelişme bölümünde ortaya atılan düşlünce detaylanarak açıklanır. Açıklama yapılması sırasında ortaya koyacağınız delilleri kendi kafanızda yazmaya başlamadan önce belirlemeniz de fayda vardır. Bunu yaparak gelişme bölümü sürecinde takılmalar ya da anlamsal kargaşanın önüne geçmiş olabilirsiniz.

Kafanızda belirlediğiniz ve savınızı destekleyecek detayları aktarırken yapacağınız sıralama tamamen size aitti. Burada en can alıcı ve size göre kesin olan delili savınızı desteklemek için en başta yazabileceğiniz gibi bunu en basitten en karmaşık ve kanıtlayıcı delile doğru bir sıralama da yapabilirsiniz.

Kompozisyonların giriş ve sonuç bölümlerine nazaran gelişme bölümü birden fazla paragraftan meydana gelebilir. Bu gibi durumlarda az önce ifade ettiğimiz savınızı destekleyen her delil için bir paragraf oluşturabilirsiniz.

Birkaç bölümden oluşan kompozisyonun gelişme bölümünde sona yaklaşıldığı son paragrafta ifade edilmesi okuyanı bilgilendirecek bir unsurdur. “Sona yaklaşırken”, “Tüm bunlara ek olarak” ya da “Öte yandan” gibi kelime grupları gelişme bölümünün son paragrafında kullanılabilir. Okuyucu da bu durumdan olumlu şekilde etkilenecektir.

Gelişme bölümünde ayrıca bolca örnek bulunur. Bu örneklemeler savınızı destekleyen ve okuyucunun anlatılmak istenileni daha rahat anlaması için kullanılan bir yoldur.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla