Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.07.2015, 18:14   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart İngilizce Nasıl Akıcı Konuşulur?

İngilizce Nasıl Akıcı Konuşulur?



Dünyanın en çok öğrenilmeye çalışılan dili olan İngilizce'yi akıcı konuşmak demek karşıdaki kişiye anlatılmak istenileni kolaylıkla anlatmak ve anlamak demektir. Buda ancak dilin etkin kullanımıyla gerçekleşecektir. Genellikle İngilizce öğrenme sürecinde kişilerin en çok sorun yaşadıkları problem budur. Dilin akıcı ve kolay kullanımının sağlanabilmesi için kişilerin bazı teknikleri bilmesi ve alıştırmalar yapması gerekmektedir.

İngilizce'yi akıcı konuşmak isteyen bir kişinin bu işe kelime dağarcığını geliştirerek yapması gerekmektedir. Ancak burada salt kelimelerin bilinmesi yetmeyecektir. Bunun yanı sıra İngilizce söz öbekleri ve deyimlerinde ne anlam ifade ettiğinin iyi anlaşılması gerekir. Bu yüzden ilk İngilizce öğrenme sürecine başlarken gramer yanında kelime bilgisini de geliştirmek ve sık sık bu kelimeleri cümle içinde kullanıp tekrar etmek gerekecektir. Böylesine bir alıştırma ileriki safhalarda etkin ve akıcı konuşmanın daha kolay gerçekleşmesini sağlayacaktır. Çoğu kişi hemen İngilizce yayınlar dinleyip bu şekilde akıcı konuşmanın mümkün olabileceğini düşünmektedir. Ancak dinlenilenin anlaşılması için kelime bilgisinin yeterli olması gerekmektedir. Bu yüzden önce kelime dağarcığı geliştirilmeli hemen ardından bolca dinleme alıştırmaları yapılmalıdır. Dinleme alıştırmaları kişiye sözcüklerin cümle içerisinde nasıl kullanıldıkları ve telaffuzları hakkında kesin ve net bir bilgi kazandıracaktır. Duyumlar zihinde kalıcılığı arttıracağından konuşma öncesi bol dinleme alıştırması yapması önerilmektedir. Ancak burada dinleme alıştırmasını belli bir zamana daraltılması doğru bir şey değildir. Örneğin, 2 saat içerisinde yapacağınız bir dinleme alıştırması yerine gün içerisine yayılmış 20 veya 30 dakikalık alıştırmaları 4-5 sefer tekrarlamak daha etkili olacaktır. Yine dinleme alıştırmaları için mp3 ya da ipod’lara bazı ses dosyaları yani İngilizce diyalog, şarkı gibi basit ama etkin alıştırmalar indirilebilir. Böylece sürekli kulakta İngilizce sese yatkınlık sağlanmış olacaktır. Dinleme ve okumanın bir olduğu alıştırmaları çalışmak da fayda sağlayacaktır. Salt okuma yapmak parçadaki çoğu kelimenin doğru telaffuzunu yakalamak açısından pek etkili bir yol olmayacaktır. Fakat öncesinde parçanın dinlemesi yapılır ardından sesli bir şekilde okumasına geçilirse etkili bir telaffuz alıştırması sağlanmış olacaktır. İngilizce filmler izlemek de bu aşamada anlamayı ve günlük dilde hangi kelimenin nasıl kullanacağı hakkında farkındalığı arttıracaktır. Ancak İngilizce film izlerken öncesinde Türkçe altyazı kullanarak genel konunun anlaşılması önerilir. Hemen ardından İngilizce alt yazıyla filmin pekiştirmesi yapılır. Böylece daha iyi bir anlayış ve farkındalık gerçekleştirilebilecektir.

Dipnot: Tüm bu dinlemelerden sonra konuşarak film, kitap veya benzeri okunan ya da dinlenen parçaların sesli bir şekilde konuşarak 2-3 dakikalık özeti yapılabilirsiniz. Bunu yaparken ses kayıtları kullanabilirsiniz. Böylece her seferinde sizde olan gelişmeyi kendi kendinize takip etmiş olursunuz.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla