Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22.07.2015, 18:38   #1 (permalink)
DeRDeST
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Kimya Formülleri Nasıl Ezberlenir?

Kimya Formülleri Nasıl Ezberlenir?


Kimya formülleri, molekül ya da bileşiklerin içindeki atomların, numara ya da cinsini yansıtan kısa harflerdir. Örnek vermek gerekirse, su H2O ya da sodyum klorür NaCI gibi. Kimya formüllerini yazar ya da ezberlerken , takip etmeniz gereken birkaç kural vardır, bu yüzden formül ezberlemek karışık gelebilir. Ancak periyodik tablo ve en çok bilinen bileşiklerle haşır neşir olursanız, kimya formüllerini ezberlemek oldukça kolaylaşır.

Periyodik Tabloyu Kullanın: Kimya formüllerini ezberlemek için, kendinizi kimyasal sembollerle bir ilişkiye hazırlayın, özellikle de en çok bilinenleriyle. Periyodik tablo, bilinen tüm elementlerin sergilendiği bir yapıdır, çoğunlukla elementlerin tam ismi ya da sembolünü içerir. Bunlardan bazıları oldukça açıktır. Örneğin; O oksijen, H hidrojen demektir. Bunun gibi akılda kalıcı çok sayıda element ya da sembolü aklınızda tutarak, kimya formüllerini ezberlemeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Kimyasal Sembolleri Tanıma Kimya formüllerini ezberlemeden önce, bileşik ya da moleküllerde her atomu temsil eden sembolü, aklınıza getirmeniz gerekir. Böylece uzun formülleri ezberlerken, akılda kalıcı ve ana hatlarını bilerek kolayca hafızanızda yer ettirebilirsiniz.

Valans (Bağ değerleri) Bilmek: Metal ya da metal olmayanlardan oluşan iyonik birleşikler, kovalent birleşiklere nazaran ezberlenmesi daha zordur. Çünkü yüklü atom içerirler. Fark ettiyseniz, bazı periyodik tablo valans değerleri pozitif ya da negatif yük içerirler. Katyonlar, pozitif iyonlar 1. Grupta a+1 yükü ile, 2. Grupta +2 yükü ve geçiş elementleri 3. Gruptan 12. Gruba kadar görülebilir. Bu temel bilgilerle, rahatlıkla formüllere uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz.

Çalışma Kağıtları ya da Hafıza Kartları Hazırlayın: Çalışma kağıtları ve hafıza kartları, kimyasal formülleri ve sembolleri organize etmekte, ezberlemekte oldukça yararlı yöntemlerdir. Periyodik tablo elementlerinden ve formüllerinden oluşan kartlarla, kimyayı hem anlayacak hem de ezberleyeceksiniz.

Yazmanın Gücü: Uzmanlar, yazarak çalışmanın hafızada okuyarak çalışmaktan çok daha fazla kalıcı olduğu yönünde hemfikirdir. Aralarındaki bağları kurarak, kimya formüllerini defalarca yazın, problemleri çözün. En zor gelen formülleri renkli kağıtlara not alarak çalışın, tekrar edin. Günlük olarak yapacağınız formül yazma işlemi, size oldukça fazla kazanım sağlayacak, formülleri rahatça akılda tutmanızda yardımcı olacaktır.

DeRDeST isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla