Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Açık Öğretim
facebook bağlan


Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları Genel Muhasebe

Açık Öğretim kategorisinde açılmış olan Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları Genel Muhasebe konusu , İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla para,araç-gereç, malzeme, hammadde, personel gibi faktörleri bilinçli ve sistemli bir şekilde bir araya getirerek ve faaliyetlerde bulunarak mal ve hizmet üreten iktisadi birime işletme denir. - ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 26.09.2013, 11:59   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları Genel Muhasebe



İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla para,araç-gereç, malzeme, hammadde, personel gibi faktörleri bilinçli ve sistemli bir şekilde bir araya getirerek ve faaliyetlerde bulunarak mal ve hizmet üreten iktisadi birime işletme denir.

- İşletmenin varlıkları, sermayesi ve borçları üzerinde değişme yaratan ve para ile ifade edilen işlemlere ait bilgileri; kaydetmek, sınıflandırmak, özetlemek,analiz etmek ve yorumlamak suretiyle ilgililere raporlar şeklinde sunan bilgi sistemine muhasebe denir.

- Muhasebe işlemlerinin gerçekleştirilmesinde temel alınan, işletme faaliyetlerinin sürekli olmasına rağmen ara ara kesildiği varsayılarak ölçme, kontrol ve planlama işlevlerine imkan veren eşit uzunluktaki sürelere dönem denir.

- Bir işletmenin belirli bir döneme, genellikle bir mali yıla ait net sonucunu, brüt satış karı, faaliyet karı büyüklüklerine ve bunları oluşturan ana olaylara yer vererek gösteren mali tabloya gelir tablosu denir.

- Hesaplar:
*Makinelerdeki azalışlar ilgili hesapta alacalandırılır.
*Gelirlerdeki artışlar ilgili hesapta alacalandırılır.
*Giderlerdeki artışlar ilgili hesapta borçlandırılır.
*Sermayedeki azalışlar ilgili hesapta borçlandırılır.

- Tekdüzen hesap planının dayandığı hesap çerçevesine göre gelir tablosu hesapları
6. hesap grubunda yer alır.

- Nakit hareketlerinin kaydedilmesine yardımcı işlevi bulunan ve alacaklı hesabı daima kasa hesabı olan belge tediye fişi (ödeme) denir.

- Yevmiye defteri için geçerli bilgiler:
*Bir işlemin bir bütün olarak iki madde çizgi arasında kaydedilmesi
*Yevmiye defterine yapılan kayıtların tümünün büyük deftere aktarılması
*Sayfa numaraları, her bir sayfaya bir numara gelecek şekilde birbirini takip etmesi
*Büyük defter bağlantı numarası sütunu bulunması

- Saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle bilanço günündeki varlıkları borçları kesin bir şekilde ve ayrıntılı olarak saptama işlemine envanter çıkarmak(muhasebe dışı envanter) denir.

- Dönem sonu bilançosu kesin mizana dayanarak düzenlenir.

- Muhasebenin temel kavramlarına dayanan, muhasebe uygulamasını oluşturan muhasebe

usulleri, işlemleri ve tekniklerine yön veren(dayanak oluşturan) kurallara genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri denir.

- Muhasebenin temel kavramlarından birkaçı:
*Önemlilik
*Tutarlılık
*Kişilik
*Verilerin güvenilir olması

- Aralıklı envanter yönteminin özellikleri:
*Mal mevcudunun ancak sayım ve değerleme yapıldıktan sonra belirlenmesi
*Satın alınan malların maliyetini oluşturan bütün unsurların "153 ticari mallar hesabı" na kaydedilmesi
*Satışların kar veya zararını belirlemek için fiili sayım ve değerleme yapmanın gerekmesi
*Mal çeşidi çok ve küçük hacimli nispeten ucuz
fiyatlı birimlerden oluşan işletmeler için uygun bir yöntem olması

- 100 Kasa Hesabı borçlu ve 640 İştiraklerden Temettü Gelirleri Hesabı alacaklı olan işlem hisse senetleri kar payı tahsilatına aittir.

- Tahvil üzerinde yer alan faiz kuponlarının vadesi geldiğinde tahsil edilene kadar borç kaydedildikleri hesap diğer hazır değerlerdir.

- Bir işletme hisse senedi satın alarak sermayesine veya yönetimine katıldığı başka işletmeden olan alacakların iştiraklerden alacaklar hesabının borcuna kaydeder.

- İşletme, ana faaliyet konusu olan maldan personeline kredili satış yapmıştır.Bu satıştan doğan alacağını personelden alacaklar hesabında izlenir.

- "Maddi olmayan duran varlıklar" grubunda yer alanlar:
*Şerefiye
*Haklar
*Kuruluş ve örgütlenme giderleri
*Özel maliyet
*Araştırma ve geliştirme giderleri
*Birikmiş amortismanlar
*Verilen avanslar

- İşletme 5.000.000.000 liraya satın alındığı satın aldığı bir arsa üzerinde yer alan eski bir yapıyı300.000.000 liraya yıktırmış ve enkazını125.000.000 liraya satmıştır. Bu bilgilere göre, Arazi ve Arsalar Hesabına arsanın değeri 5.175.000.000 lira olarak görülecektir.
5.000.000.000+300.000.000=5.300.000.000
5.300.000.000-125.000.000=5.175.000.000

- Maliyet muhasebesinin işlevleri: Mamullerin
maliyetini saptamak, Maliyet kontrolünü sağlamak,
Planlama yapma yapmak, Yönetimin alacağı
kararlara yardımcı olmak.

- İşletmenin belirli bir tarihteki varlıklarını sermayesini ve borçlarını çeşit ve tutar olarak
gösteren mali tablo Bilançodur.

- Tekdüzen hesap planının dayandığı hesap çerçevesine göre gelir tablosu hesapları6.hesap
grubunda yer alır.

- Yevmiye defterinin sağladığı yararlar:
Mali nitelikteki olayların etkilerini hesap bazında sınıflandırması Bir gün içinde yapılan işlemlerin neler olduğunu toplu olarak göstermesi Büyük deftere yapılacak kayıtların sağlıklı olmasına yardım etmesi.Bir işlemden etkilenen unsurları bir arada ele alarak
bir bütün olarak göstermesi

- Yeni işe başlayan işletme ile öteden beri işine devam etmekte olan işletme arasında muhasebe süreci açısından farklı işlem : Dönem başı envanterine dayanarak dönem başı bilançosunun düzenlenmesi

- Muhasebenin temel kavramlarına dayanan , muhasebe uygulamasını oluşturan muhasebe usulleri, işlemleri ve tekniklerine yön veren (dayanak oluşturan) kurallara Genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri denir.

- 100 kasa hesabı borçlu, 600 Yurtiçi satışlar hesabı alacaklı, 320 satıcılar hesabı borçlu, 153 ticari mallar hesabı alacaklı olduğu devamlı envanter yönteminde satış işleminin yapıldığı320 satıcılar hesabı yanlış kullanılmıştır.

- Tahviller: Borç para bulmak amacıyla çıkartılırlar,Anonim şirket ve kamu kuruluşları tahvil çıkarma yetkisine sahiptir, Elinde tahvil olan kişi kar payı almaz faiz alır, Alındıklarında alış bedelleri üzerinden borçlandırılarak kayda alınırlar,
Satıldığında alış bedeli üzerinden alacalandırılırlar.

- A işletmesi müşteri Naim Uygun'dan 120 milyon liralık alacağına karşılık 3 ay vadeli 150 milyon lira nominal değerli bir bono almıştır. İlgili yevmiye kaydı: 121 Alacak senetleri hesabı150milyon borçlu, 120 alıcılar hesabıa120 milyon alacaklı, 642 Faiz gelirleri 30 milyon alacaklı olur. 150-120=30

- İmtiyaz, patent, lisans, ticari marka ve unvan gibi bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin, işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamalar 260 Haklar Hesabında izlenir.

- Borçlunun imzasından başka bir teminata dayanmayan kredi türü Açık Kredidir.

- 31:03.2003 tarihinde; 191 indirilecek KDV hs. 1 milyar 200 milyon borç, 391 hesaplanan KDV hs. 1 milyar 450 milyon alacak kalanı vermektedir.Bu bilgilere göre yapılacak kayıt: Hesaplan KDV Hs. 1 milyar 450 milyon borçlu, İndirilecek KDV Hs. 1 milyar 200 milyon alacaklı, Ödenecek vergi ve fonlar hs. 250 milyon alacaklı olur.

- Sermaye ortaklar tarafından taahhüt edildiğinde yapılacak kayıt: Ödenmemiş sermaye hesabı borçlu, Sermaye hesabı alacaklıdır.

- Satışlar maliyetinin belirlenmesinde 620 Satılan mamullerin maliyeti, 621 satılan ticari malların maliyeti, 622 satılan hizmet maliyeti, 623 diğer satışların maliyeti hesapları kullanılır, Komisyon giderleri hesabı kullanılmaz.

- Büyük defter hesaplarında envanter kayıtlarına yer verildikten sonra kesin mizan çıkarılır.

- Piyasa değeri alış bedelinin altına inen hisse senetlerinin piyasa fiyatıyla değerlenmesi ve değer azalışı için karşılık ayrılması ihtiyatlılık kavramı muhasebe ilkesi ile açıklanabilir.

- Borç senetleri hesabının alacak kalanı1 milyon 500 bin ve hesaplanan tasarruf değeri 1 milyon 450 bin ise şu kayıt yapılır: Borç Sn. Reeskontu Hs. 50 bin borçlu, Reeskont Faiz Gelirleri Hs. 50 bin alacaklı olur.

- Gelecek aylara ait gelirler hesabı: Bir bilanço hesabıdır. Pasif karakterli bir hesaptır. Kısa vadeli yabancı kaynaklar grubunda yer alır. Hesap alacak kalınıverir.

- Öz sermaye hesabı gelir tablosunda yer almaz. Brüt satışlar, Satışların maliyeti, Diğer faaliyetlerden olağan gelir ve karlar, dönem net karı veya zararı gelir tablosunda yer alır.

- MUHASEBE, işletmenin varlıkları ve kaynakları ( sermayesi ve borçları) üzerinde değişme yaratan ve para ile ifade edilen mali nitelikli işlemlere ait bilgileri; kaydetmek, sınıflandırmak, özetlemek, analiz etmek ve yorumlamak suretiyle ilgili kişi ve kurumlara raporlar halinde sunan bir bilgi sistemidir.

- Mali nitelikteki işlemlere ait bilgilerin, belgelendirilerek toplanması daha sonra bilgi
kullanıcılarına sunulması ve yorumlamaya hazırlanması için belirli şekillere ve kurallara göre yazılması işlemine KAYDETME denir.

- Sermayede GİDER, azalış yaratan işlemdir.

- Asli hesapları etkileyen ve asli hesapların temsil ettiği aktif ve pasif değerlerin gerçek değerleri ile gösterilmesini sağlamak için kullanılan hesaplar
DÜZENLEYİCİHESAPLAR’ DIR.

- Varlıklarda, borçlarda ve sermayede artış veya azalış yaratmayan, ancak işletme yönetimi ve diğer ilgililer tarafından bilinmesi ve izlenmesi gereken işlemlere ait hesaplar NAZIM HESAPLAR hesap grubu altında yer alır.

- Varlıklar=Sermaye+Borçlar, bilanço eşitliğini ifade eder.

- Bilançonun her bir kaleminde, dönem içindeki işlemler nedeniyle meydana gelen artış ve azalışların izlendiği çizelgeye HESAP denir.

- KREDİLİMAL ALIŞI işleminde varlıklarda ve kaynaklarda EŞİT büyüklükte bir ARTIŞ olur..

- İşletmenin KARLI PEŞİN MAL SATMASI durumunda hem aktif hem de pasif toplamlarında ARTIŞ olur.

- Yevmiye defterine maddeler şeklinde kaydedilen işlemleri, buradan alarak sistemli bir şekilde ilgili hesaplara dağıtan ve sınıflandırılmış olarak bu hesaplara toplayan defter BÜYÜK DEFTER ' dır.

- Bir işletmede "Alıcılar defteri" yardımcı defter kapsamı altında yer alır.

- Kesin mizan, dönem sonu muhasebe işlemlerinin yapılmasından sonra düzenlenir.

- Genel geçici mizan düzenlendikten sonra sırasıyla muhasebe dışı envanter yapılır, muhasebe içi envanter yapılır, kesin mizan düzenlenir, mali tablolar düzenlenir(Bilanço).

- İşletmenin sınırsız kabul edilen ömrünün belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak saptanması dolayısıyla gelir ve giderlerin tahakkuk esasına göre muhasebeleştirilmesi DÖNEMSELLİK kavramının gereğidir.

- İşletmenin kasasında bulunan paranın bir bankada açtırılan ticari mevduat hesabına yatırılması durumunda, bir aktif hesap (102) borçlandırılırken, bir aktif hesap(100) alacalandırılır.

- İşletme, bankadaki mevduat hesabından para çekmiştir. Bu durumda Bankalar Hesabı
alacalandırılır. Kasa hesabı borçlandırılır.

- Devamlı envanter yönteminde satılan mal iade edilirse, iade tutarı, 610 Satıştan İadeler (satış iadeleri) hesabının borcuna kaydedilir.

- Bir işletmenin dönem sonu 153 Ticari Mallar Hesabı borç kalanı350 milyon TL dır. Mal Mevcudu 260 milyon TL, Yurtiçi Satışlar Hesabı alacak kalanı265 milyon TL. dır. Bu durumda işletmenin mal alım satım işlemlerinden elde ettiği kar 175 milyondur. Mevcut malın maliyeti 350, satılan maliyetin maliyeti=350-260=90, Yurtiçi satışların alacak kalanı satış gelirini verir. 265-90=175 milyon kar.

- İşletmenin daha çok yönetim faaliyetleri sırasında kullandığı büro eşyaları DEMİRBAŞLAR hesabında muhasebeleştirilir.

- A İşletmesi satın almış olduğu mal karşılığında satıcıya bir müşteri çeki vermiştir. Bu durumda yapılacak muhasebe kaydında "Verilen çekler ve ödeme emirleri" hesabı alacalandırılır.

- A işletmesi müşterisi Naim Uygun'dan 15 milyar TLlik alacağına karşılık aynı tutarda 2 ay vadeli bir bono almıştır. Bu durumda Alacak Senetleri Hesabı borçlandırılır. Alıcılar Hesabı alacalandırılır.

- Kasa Hesabının borç kalanı kasada mevcut parayı gösterir. Bir işletmenin dönem sonu sayımındaki para mevcudu 60 milyon TL. ve Kasa Hesabının borç kalanı60 milyon TL ise muhasebe kayıtlarında yapılacak bir işlem yoktur.

- İşletmenin 1996 yılında 120 milyon TL'ye satın aldığı demirbaşa %20 üzerinden ayırdığı amortisman tutarı24 milyon TL dır. 1997 yılı sonunda %70 oranıyla yapılan yeniden değerleme sonucu hesaplanacak yeniden değerleme artışı67 200 000 TL dır. 120*0.7=84, 24*0.7=16,8 , 84-16,8=67,2 değer artışıdır.

- Bir işletme, hisse senedi satın alarak sermayesine veya yönetimine katıldığı başka bir işletmeden olan alacaklarını İŞTİRAKLERDEN ALACAKLAR HESABININ BORCUNDA izler.

- Bir işletme devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının değeri arasındaki olumlu farklar Şerefiye Hesabında izlenir.

- Bir kişi veya kuruma açık kredi açılabilmesi için aranan koşullar: İşlerinde deneyimli olması, Faaliyet konusunun güvenli olması, Uzun bir ticari geçmişe sahip olması, Ticari ahlakının iyi olması, O banka şubesinde yeterli ticari mevduatı olması ve komisyonlu işler getirmesi.

- İşletme vadesi gelen senedini ilgili bankaya ödemiş ve senedini geri almışsa yapılacak muhasebe kaydında 321 Borç Senetleri Hesabı borçlandırılır.

- Öz kaynakları arttıran unsurlar: Dönem net karı, Sermaye artışı, Olağandışı yedekler, Yeniden değerleme artışları.

- İşletmenin temettü gelirinin doğması durumunda İştiraklerden Alacaklar Hesabı borçlandırılır, İştiraklerden Temettü Gelirleri Hesabı alacalandırılır.

- Genel geçici mizandan yararlanmak suretiyle dönem sonu bilançosunun hazırlanamama nedenleri: Bazı alacakların tahsili şüpheli duruma düşmüş, bazı alacakların tahsil olanağı tamamen ortadan kalkmış yani değersiz duruma düşmüş olması. Bazı mali nitelikteki işlemlerin kayıtlarının unutulmuş olması. Portföydeki hisse senetlerinde alış bedellerine göre değer düşmelerinin meydana gelmiş olması. Mal hareketleri, aralıklı envanter yöntemine göre muhasebeleştirildiğinde eldeki malların değerini ilgili hesap kalanından saptama olanağının olmaması.

- İstenilmesine rağmen borçlusu tarafından ödenmeyen senetli veya senetsiz alacaklar , Alacak Senetleri Hesabında izlenir.

- Duran varlıkların maliyetinin dönem sonuçlarına amortisman payı olarak yüklenecek tutarının belirlenmesinde Duran varlığın bedeli, Duran varlığın hurda değeri, Seçilen Amortisman yöntemi, Duran varlığın ömrü göz önünde bulundurulur.

- İşletmenin çıkarmış olduğu tahvillerin satılmış olması ve bedelinin işletmenin ticari mevduat hesabına kaydedilmesi durumunda 102 Bankalar Hesabı borçlandırılır, 405 Çıkarılmış Tahviller Hesabı alacalandırılır.

- Borçlu cari hesap üzerinden tahakkuk eden faizler, 642 Faiz Gelirleri Hesabının alacağına kaydedilir.

- 610 Satıştan iadeler, 621 Satılan ticari mallar maliyeti, 600 Yurtiçi satışlar, 654 Karşılık giderleri Dönem Karı veya zararı hesabına devredilir.

- Dönen varlıklar, Duran varlıklar, Öz kaynaklar,Yabancı kaynaklar bilançoda yer alır.

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.2013, 12:00   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları Genel Muhasebe

ÖNEMLİ NOTLAR


NOT: çek ticari mevduat hesabına geçirilmek üzere bankaya ciro edilir:BANKALAR HS borçlu,ALINAN ÇEKLER HS alacaklı olur.

NOT: senetsiz ticari borcuna karşılık bir banka nezrindeki ticari mevduat hesabı üzerine düzenlendiği çek:SATICILAR HS borçlu VER. ÇEKLER VE ÖDEME EMR.HS alacaklı olur

NOT: senetsiz ticari borcun cüzdandaki çekin ciro edilerek ödenmesi:SATICILAR HS borçlu,ALINAN ÇEKLER HS alacaklı olur.

NOT: senetsiz ticari borcuna karşılık ticari mevduatının bulunduğu bankadan havale çıkarıldığında :SATICILAR HS borçlu,BANKALAR HS alacaklı olur.

NOT: işletme toplam 100 milyon nominal değerli hisse senetlerini 120 milyona satın aldığında:HİSSE SENETLERİ HS borçlu,KASA HS alacaklı olur.

NOT: işletme müşterisi günay ticaretten alacağına karşılık bir bono aldığında:ALACAK SENETLERİ HS(cüzdan)borçlu,ALICILAR HS(günay tic)alacaklı olur.

NOT: kısmen peşin mal satışı:KASA VE ALICILAR HS borçlu,YURT.İÇİ SATŞ ve HESAPLANAN KDV HS alacaklı olur.

NOT: işletme satıcıya mal alımından olan borcuna karşılık aynı değerde bir senedi ciro ettiğinde:SATICILAR HS borçlu,ALACAK SENT HS(cüzdan)alacaklı olur.

NOT: kredili alınan bir malın iadesi:SATICILAR HS borçlu,TİC. MALLAR HS ve İNDİRİLECEK KDV HS alacaklı olur.

NOT: müşteri borcunu bankadaki ticari mevduat hs yatırması:BANKALAR HS borçlu,ALICILAR HS alacaklı olur.

NOT: senedin tahsili için bankaya verilmesi:ALACAK SENT.HS(tahsildeki)borçlu,ALACAK SENT HS(cüzdandaki)alacaklı olur.

NOT: kredili peşin mal satışı:KASA ve ALICILAR HS borçlu,YURT İÇİ SAT HS ve HES KDV HS alacaklı olur.

NOT: işletme varolan alacağına karşılık 2ay vadeli 200 liralık bir bono almıştır:SATIŞ İSKONTOLARI HS borçlu,ALICILAR HS alacaklı olur.

NOT: işletme daha önce kredili olarak mal sattığı müşterisine 100 tl iskonto yaptıktan sonra cari hesaptan düşmüştür.SATIŞ İSKONTOSU HS borçlu,ALICILAR HS alacaklı olur.

NOT: gonca işletmesinden poliçe almıştır:ALACAK SET HS borçlu,ALICILAR HS alacaklı olur.

NOT: işletme binanın çatısı yaptırmış 1 milyar KDV +6 milyar TL çek ciro etmiştir:BİNALAR ve İND. KDV HS borçlu,ALINAN ÇEKLER HS alacaklı olur.

NOT: hisse senedinden elde edilen kar payı:İŞTİRAKLERDEN TEMERR.HS alacagına yapr

NOT: tahviller üzerinde yer alan tahsil edilebilir duruma gelmiş faiz kuponları İĞER HAZIR DEGERLER HS bına kayıt edilir.

NOT: A işletmesi sattığı malı müşteriye taşıyan gülhan nakliyata 2000+200 KDV lira taşıma ücreti öder:PAZ.SAT.VE DAĞ.GİDERLERİ HS ve İND.KDV HS borçlu,KASA HS alacaklı olur.

NOT: işletme daha önce tamamını kredili olarak sattığı 500+50kdv liralık mal müşteri tarafından iade edilmiştir:SATIŞTAN İADELER HS ve İND.KDV HS borçlu,ALICILAR HS alacaklı olur.

NOT: daha önce tamamı veresiye satılan 2000 liralık için %3 iskonto yapılmıştır.SATIŞ İSKONTOLARI HS borçlu,ALICILAR HS alacaklı olur.

NOT: SMM=(D.başı mevcut+alış)-D.sonu mevcut

NOT: x işletmesi dönem sonunda mal hesabının borç kalanı d.başı mevcut+alış 3000 tl d.sonu mevcut ise 1400 tl olarak bulunmuştur.kayıt:STMM HS borçlu,TİC.MALLAR HS alacaklı o

NOT: devamlı envanter yöntemi 3 temel hesap üzerine kurulur:TİCARİ MALLAR-STMM HS-YURT İÇİ SATIŞLAR HS

NOT: devamlı envanter yönteminde ticari mallar hs yardımcı defteri olarak STOK KARTLARI düzenlenir.

NOT: işletme tamamı peşin olarak 2000+200kdv liralık mal almıştır:TİC.MALLAR HS ve İND. KDV HS borçlu,KASA HS alacaklı olur.

NOT: x işletmesi satın aldığı malın nakledilmesi için murat nakliyata 400+40lira ödemiştir.devamlı envanter yöntemine göre:TİC MALLAR HS ve İND KDV HS borçlu,KASA HS alacaklı olur.

NOT: x işletmesi daha önce kredili olarak aldığı 500 tl lik mal için satıcıdan iskonto talep etmiş ve talep kabul edilmiştir.iskonto oranı %10 dur:SATICILAR HS borçlu,TİC MALLAR HS alacaklı olur.

NOT: işletme 10 haz 1998 tarihinde tamamı kredili olmak kaydıyla 100 tl mal satmıştır:ALICILAR HS borçlu,YURT İÇİ SAT. HS alacaklı olur.

NOT: ind.kdv hs AKTİF-hesap.kdv PASİF-yurt içi satış.hs PASİF-satış iadesi hs AKTİF-satış iskontoları hs AKTİF-paz.satş.dağ.gid.hs AKTİF

NOT: işletme yarısı peşin yarısı kredili 100+10kdv liralık mal almıştır:TİCARİ MALLAR HS ve İND KDV. HS borçlu, KASA ve SATICILA HS alacaklı olur.

NOT: GİDERLER:nakliye-komisyon-sigorta-depolama-gümrük

NOT: x işletmesi daha önce aldığı kredili 1000+100 kdv liralık malı örneğe uygun olmaması nedeniyle iade etmiştir:SATICILAR HS borçlu,TİC.MALLAR HS ve İND KDV HS alacaklı olur.

NOT: daha önce kredili olarak alınan 3000 liralık mal için %10 iskonto yapılmıştır.SATICILAR HS borçlu,TİC. MALLAR HS alacaklı olur.

NOT: SATIŞLAR MAL MEVCUDUNU AZALTTIGINDAN ALACAK TARAFA YAZILR

NOT: x işletmesi y işletmesine 700+70 kdv lira fatura bedelinin 470tl sini peşin gerisi için borçlu kalmıştır:KASA HS ve ALICILAR HS borçlu,YUT İÇİ SATŞ.HS ve HES.KDV HS Alacaklı olur.

NOT: devamlı envanter yönteminde satışları 2 madde halinde inceleriz.
1)SATILAN MAL KARŞILIGINDA ELDE EDİLEN SATIŞ HASILATI
2)SATILAN MALIN MALİYETİNE İLİŞKİN KAYIT

NOT: x işletmesi 200+20 kdv liralık 1 adet A malını peşin olarak satmıştır.A malının adedi 150 tl maliyetlidir.
1)KASA HS borçlu,YURT İÇİ SATŞ.HS ve HES.KDV alacaklı olur.
2)STMM HS borçlu,TİC.MALLAR HS alacaklı olur.

NOT: x işletmesi sattığı malların müşterinin iş yerine ulaşması için nakliyeciye 200+20kdv ödemiştir.(devamlı env göre).SATŞ.DAĞ.GİD.HS ve İND.KDV HS borçlu,KASA HS alacaklı olur.

NOT: B işletmesi daha önceden kredili olarak sattığı 100+10kdv liralık malı iade almıştır.bu malın maliyeti:80 tl dir.
1)SAT. İADE. HS ve HES KDV HS borçlu,ALICILAR HS alacaklı olur.
2)TİC MALLAR HS borçlu,STATMM HS alacaklı olur.

NOT: işletme alıcıya olan 100 tl borcunu ödememiştir.SATICILAR HS borçlu,KASA HS alacaklı olur.

NOT: işletme x ticarete 20000+2000kdv liralık mal satmış,karşılığında aynı tutarda çek almıştır:ALINAN ÇEKLER HS borçlu,YURT İÇİ SATŞ HS ve HES. KDV HS alacaklı olur

NOT: Y işletmesi 30000+3000kdv liralık mal almış ,bu işlem karşılığında daha önce aldığı 22000 tl lik çeki ciro etmiştir.geriye kalanı ise peşin olarak ödemiştir:TİC MALLAR HS ve İND. KDV HS borçlu,KASA HS ve ALINAN ÇEKLER HS alacaklı olur.

NOT: çek verilince bankalar hs çek tutarı kadar alacalandırılır.çek verilince:çek bedeli lehtarı tarafından tahsil edilinceye kadar VERLN ÇEK VE ÖDEME EMR HS da izlenir.

NOT: işletme çek düzenleyerek mal almıştır.çek verildiğinde hs alacalandırılır.TİC. MALLAR .HS borçlu,VERİLEN ÇEK VE ÖDEME EMİRLERİ HS alacaklı olur.

NOT: verilen çek bankadan tahsil edildiğinde:VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ HS borçlu,BANKALAR HS alacaklı olur.çek bedeli mevduat hs üzerinde ödendiğinde hesap borçlandırılır.
NOT: x işletmesi kredili olarak 200+20kdv liralık mal satmıştır:ALICILAR HS borçlu,YURT İÇİ SATIŞLAR ve HESAPLANAN KDV HS alacalandırılır.

NOT: işletme senetli olarak 200 tl lik mal satmıştır.ALACAK SENETLERİ HS borçlu,YURT İÇİ SATIŞLAR HS alacaklı olur.

NOT: işletme 400 tl lik alacağına karşılık bono almıştır.ALACAK SENETLERİ HS(cüzdan)
Borçlu,ALACILAR HS alacaklı olur

NOT: işletme 100 tl lik senedini tahsil ettirmiştir.KASA HS borçlu,ALACAK SENETLERİ HS alacaklı olur.

NOT: 1000 liralık alacak senedi tahsili edilmek üzere bankaya verilmiştir.ALACAK SENETLERİ HS(tahsildeki)borçlu,ALACAK SENETLERİ HS(cüzdandaki)alacaklı olur.

NOT: A işletmesi tahsile vermiş olduğu 1000 liralık alacak senetlerini tahsil etmiş,içinden 50000 lira komisyon kesildikten sonra kalan miktar bankaya yatırılmıştır.BANKALAR HS ve GENEL YÖNT.GİD.HS borçlu,ALACAK SENT. HS(tahsildeki)alacaklı olur.

NOT: işletme vadesinde ödenmeyen 1000 liralık senedi protesto ettirmiştir.protesto masrafı 70000 tl dir.ALACAK SENT. HS borçlu,ALACAK SENT. HS(cüzdan) ve KASA HS alacaklı olur.

NOT: işletme vadesine elli gün kalan 8000 tl nominal bedelli senedi bankaya kırdırmış,1000 lira kesildikten sonra (komisyon olarak)kalan kısım tahsil edilmiştir.KASA HS ve GENEL YÖNETİM GİD. HS borçlu,ALACAK SENETLERİ HS(cüzdan)alacaklı olur.

NOT: işletme satıcıya olan 500 tl lik borcuna karşılık aynı değerde senet ciro etmiştir.SATICILAR HS borçlu,ALACAK SENT. HS(cüzdan)alacaklı olur.

NOT: senet yenilenmesi:ALACAK SENT. HS(cüzdandaki)borçlu,ALACAK SENT HS(cüzdandaki) ve FAİZ GELİRLERİ HS alacaklı olur.

NOT: A işletmesi kiraladığı iş yeri için depozito ve teminat olarak 5000 lira ödemiştir.VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR HS borçlu,KASA HS alacaklı olur.daha sonra depozito geri alınırsa tam tersi olur.

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.2013, 12:00   #3 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları Genel Muhasebe

MUHASEBE DENEME TTESTİ
1.
İşletme defterini kimler tutar ?
A) I. sınıf tacirler
B) Esnaf ve sanatkarları
C) II. sınıf tacirler
D) Serbest meslek erbabı
2. İşletme defterinin gider sayfasının ilk satırına hangi değer kaydı yapılır ?
A) Kayıt tarihi yazılır.
B) Açıklama yazılır.
C) İşletmede satılmak üzere alınan malın toplam değeri yazılır.
D) Bir önceki sayfanın ya da dönem başı ise bir önceki dönemin devreden mal tutarı yazılır.
3. Gelir sayfasında gelirler için ayrılan KDV’ye ne ad verilir ?
A ) Hesaplanan KDV
B) İndirilecek KDV
C) Ödenen KDV
D) Hesaplanmış KDV
4. Elektrik, su, telefon gibi giderleri işletmenin ne tür giderleridir ?
A) Genel giderleridir.
B) Mal üretim giderleridir.
C) Mal satım giderleridir.
D) Hasılat giderleridir.
5. İşletme hesap özeti ne zaman çıkartılır ?
A) 6 ayda bir çıkartılır.
B) Dönem başında çıkartılır.
C) Her hesap dönemi sonunda çıkartılır.
D) Her ayın sonunda çıkartılır.
6. Aşağıdakilerden hangisi işletme defterinin gelir tarafına yazılır ?
A) Dönem kârı
B) Dönem başı mal mevcudu
C) Amortisman tutarı
D) Dönem içinde yapılan mal satışları
7. Ay sonunda hesaplanan KDV’nin indirilecek KDV’den fazla çıkması hâlinde ne gibi işlem yapılır ?
A) Kasada saklanır.
B) Vergi dairesine bir sonraki ay KDV beyanı ile ödenir.
C) Gelecek aya devredilir.
D) Ödenecek ücret ve diğer giderler sütununa kaydedilir.
8. Dönem sonunda gelir sayfasının son satırına hangi kayıt yapılır?
A) Amortisman kaydı yapılır.
B) Dönem kârı kaydedilir.
C) Dönem sonu mal mevcudu kaydedilir.
D) Dönem zararı kaydedilir.
9. Hangi mallardan amortisman ayrılamaz ?
A) Bilgisayar ve yazar kasadan
B) İşletmede kullanılan mobilyadan
C) Gayrimenkul ve tesisat gibi kıymetlerden
D) Satılan mallardan
10. Katma değer vergisini doğuran olay nedir ?
A) Malın alımı ve satımında ortaya çıkmaktadır.
B) Malın teslimi, fatura veya benzeri bir belgenin düzenlenmesi
ile ortaya çıkmaktadır.
C) Malın pazarlanmasında ortaya çıkmaktadır.
D) Malın reklamının yapılması ile ortaya çıkmaktadır?
11. 2.500 TL’lik mal alındığında KDV %18 hariç ise, İndirilecek
KDV ne olur ?
A) 520 TL KDV
B) 430 TL KDV
C) 450 TL KDV
D) 350 TL KDV
12. 500 TL’lik malın fiyatına %10 zam yapıldıktan sonra, malın %8 KDV li fiyatı toplam ne olur ?
A) 570 TL KDV
B) 544 TL KDV
C) 540 TL KDV
D) 594 TL KDV
13. 300 TL’lik mala %15 iskonto yapıldığında malın yeni fiyatı ne olur ?
A) 240 TL KDV
B) 250 TL KDV
C) 255 TL KDV
D) 2250 TL KDV
14. Defterlerde yanlış kayıt yapıldığında bu yanlış kayıt nasıl
düzeltebilir ?
A) Yanlış yapılan işlemin olduğu sayfa yırtılarak
B) Yanlış kayıt silinerek
C) Yanlış kayıt üzeri okunacak şekilde tek çizgi ile iptal edilerek
D) Yanlış kaydın üzeri karalanarak iptal edilir.
15. Kimler serbest meslek sahibidir ?
A) Şahsi mesai yapanlar
B) İlmi veya mesleki bilgiye dayanan iş yapanlar
C) İhtisasa dayanan ticari mahiyette olmayan iş yapanlar
D) Hepsi
16. Serbest Meslek Kazanç Defterinin gelir sayfasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz ?
A) İndirilecek KDV
B) Gelir tutarı
C) Toplam sütunu
D) Sayfa numarası
17. Serbest meslek makbuzu düzenlenirken brüt ücret üzerinden hangi vergi kesilir ?
A) Gelir Vergisi Stopajı
B) Kurumlar Vergisi
C) KDV
D) Fon payı
18. Serbest meslek Kazanç Bildirimi ne kadar zamanda bir yapılır?
A) Altı ayda bir yapılır.
B) Yılda bir kez yapılır.
C) Her üç ayda bir yapılır.
D) İki yılda bir yapılır.
19. Yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türü hangisidir ?
A) Özel iletişim vergsi
B) Kurumlar Vergisi
C) KDV
D) Geçici vergi
20. Aşağıdaki hangi kurumların kazançları kurumlar vergisine tabi değildir ?
A) Sermaye şirketleri
B) Serbest meslek sahipleri
C) İktisadi kamu müesseseleri
D) Kooperatifler




1. A
2. D
3. A
4. A
5. C
6. D
7. B
8. C
9. D
10. B
11. C
12. D
13. C
14. C
15. D
16. A
17. A
18. B
19. C
20. B

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 9
azad1111, By_Zaman, frozenn, mrtmrt38, Nina, Papatya, serapsavaci, silentcalami, YeşiL6
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 21:54