Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Eğitim - Öğretim > Açık Öğretim
facebook bağlan


Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1

Açık Öğretim kategorisinde açılmış olan Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1 konusu , Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1 ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE VE ÇEVRESİ A. Eskiçağlarda Türkiye Türkiye tarihin ilk dönemlerinden itibaren yerleşime tercih edilen bir ülke olmuştur. Bunun nedenlerini şöyle ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 26.09.2013, 13:13   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1



Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1


ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE VE ÇEVRESİ

A. Eskiçağlarda Türkiye

Türkiye tarihin ilk dönemlerinden itibaren yerleşime tercih edilen bir ülke olmuştur. Bunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

İklim koşullarının iyi olması

Verimli otlak ve topraklara sahip olması

Asya ile Avrupa arasında bir köprü görevi görmesi ( Ulaşım ve Ticaret yolları üzerinde bulunması)

Yer altı ve yer üstü kaynaklarının zengin olması

Anadolu doğu ile batı dünyalarının ilişkileri açısından önemli bir konuma ve katkıya sahip olmuştur.


1. TÜRKİYE'NİN TARİH ÖNCESİ DEVİRLERİNİ AYDINLATAN MERKEZLER :


a- Anadolu;da Yontma Taş Devri :

Antalya yakınlarındaki Karain, Beldibi ve Belbaşı mağaraları , Gaziantep yakınındaki Dülük, Antalya Mağaracık bu dönemin önemli merkezleridir.

* Karain mağarasında Neanderthal neslinden bir çocuğun dişi ile Homo Sapiens ( Düşünen insan) türünden bir kafatası bulunmuştur.

b- Anadolu;da Cilalı Taş Devri iyarbakır -Çayönü, Konya- Çatalhöyük bu dönem yerleşimlerindendir. Çayönü, çağımızın sosyal ve ekonomik düzeninin temelini oluşturan Cilalı Taş Devrinin en önemli merkezlerinden biridir. Gelişmiş köy yerleşmesi görülür.( Buğday,Nohut,Mercimek,Bezelye yetiştirilmiş, Koyun,Köpek,Keçi,Sığır yetiştirilmiştir.)

Konya, Çumra ilçesinin yakınlarında bulunan Çatalhöyük , Yakındoğu Cilalı Taş Devri yerleşmelerinin en başta gelenlerindendir.

* Yapılmış olan Hasan Dağı ve Çatalhöyük resmi bir kenti çevresiyle gösteren en eski şehir tasvir ve en eski şehir planıdır.

c- Anadolu;da Bakır Taş Devri :Burdur-Hacılar, Konya-Canhasan, Denizli-Beycesultan, İç Anadolu;da Güllücek, Van-Tilkitepe önemli yerleşimlerdendir.

Bunların dışında , Eski Tunç Devri olarak adlandırılan dönemde Çanakkale-Truva, Yozgat-Alişar, Çorum – Alacahöyük bu dönemin birer medeniyet merkezleridir.

Truva;da dokuz kat, Alişar ve Alacahöyük ‘te beşer kat kültür tabakalarına rastlanmıştır.

Orta Anadolu;da oluşturulan bu çok yüksek medeniyeti Hatti adındaki kavim oluşturmuştur.

Anadolu M.Ö. 2000 yıllarında kuzeydoğu;dan gelen göç dalgasına uğramış ve etnik yapısı değişmeye başlamıştır. Bu dönemde Asur lu;lar Anadolu;da ticari amaçlı pazaryerleri kurmuşlardır.( Karum) Bunlardan Kaniş (Kültepe ) te bulunan 10.000 civarındaki kil tabletle birlikte Anadolu yazılı döneme geçiş yapmıştır.

Anadolu;nun yazılı döneme geçişini sağlayan uygarlık Asurlulardır.


2. M.Ö. 2. BİN M.Ö. 6. YÜZYILA KADAR TÜRKİYE :

Bu dönemde Anadolu;da ; Hitit, Frig, Lidya, Urartu,İyon uygarlıkları görülür.


a- HİTİTLER ( M.Ö. 1700 – MÖ.1200 Frigler ,kalıntılarına MÖ.700 Asurlular son verdi)

MÖ.II bin yıllarında Anadolu;ya muhtemelen Kafkaslardan gelerek ,Hattilerle kaynaşmışlar ve Kızılırmak yayı çevresine yerleşmişlerdir.

Anadolu uygarlığının ilk yaratıcıları ve ilk İmparatorluk kuranlarıdır.

Başkentleri Hattuşaş (Boğazköy), kurucuları I.Hattuşil;dir.

Bu dönemin en önemli olayı Suriye egemenliği için Mısırlı;larla savaşmalarıdır. Tarihin bilinen ilk meydan savaşını ( 1296) ve bunun sonunda

Tarihin bilinen ilk yazılı antlaşması olan Kadeş antlaşmasını (1280) imzalamışlardır

Hititlere , Ege göçleri sonucu Frigler ve kalıntılarına Asurlular son vermiştir.

Kültür ve Medeniyetleri :

Yönetimin başında Kral bulunurdu. * Ancak kral ülkenin tek hakimi değildi. Pankuş denilen soyluların oluşturduğu bir meclis vardı. Tarihin bilinen ve Anadolu;da görülen ilk meclisidir

Büyük Kral, aynı zamanda başkomutan ve baş yargıçtı . Büyük kral;a Tabarna, kraliçeye Tavananna denirdi. Tavananna dini törenlere ve bayramlara başkanlık eder, kral savaşa gittiğinde ülkeyi yönetirdi.

Çok Tanrılı din anlayışına sahiptiler. * Anadolu;daki diğer kavimlerin ve komşu ülkelerin tanrılarını benimsemişlerdir.Bu nedenle ;Bin Hitit ülkesineTanrı İli” ya da ;Bin tanrılı Hititler” denilmiştir.

Hititlerde halk , hürler-yanaşmalar (yarı hürler)-namralar-köleler olarak sınıflara ayrılmıştı.* Kölelerin mülkiyet hakkı vardı.

Halkın çoğunluğunu köylüler,zanaatkarlar ve tüccarlar oluşturmaktaydı.

Hititlerde Ataerkil aile düzeni kurulmuştur.

Kanunları gelişmiş olup daha çok Tazminata yöneliktir. * Ölüm cezası sadece kölelere verilirdi.

Ekonomilerinin temeli tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Topraklar tanrıların ve kralın malı kabul edilirdi.

Madencilik sanatı gelişmiştir. ( Demir,bakır,gümüş işlenen madenlerdir)

Hititler hem çivi yazısını hem de resim yazısını (özellikle taş anıtlar üzerinde) kullandılar.

Tarihi olayları yıl yıl ;Anal” denilen yıllıklara yazarlardı. Anallar tanrılara hesap vermek adına yazıldığından doğru kaynaklar olarak kabul edilir. Bu nedenle Anadolu tarihinin aydınlatılmasında en önemli kaynaklardandır.

Mimarlık ,Heykelcilik ve Kabartma sanatı gelişmiştir.( Yazılı kaya ve İvriz kabartmaları örnektir)

Hititlerde eli silah tutan her erkek asker sayılırdı.

b- FRİGLER ( MÖ.800 – MÖ. 676 )

Hint – Avrupa asıllı kavimdirler. Kafileler halinde Trakya üzerinden Anadolu;ya gelmişlerdir.

Sakarya Irmağı vadisine yerleştiler.Başkentleri ;Gordion” dur.

Tüm krallarına ;Midas” denilir.

Kral Midas zamanında Kafkaslardan gelen Kimmerler tarafından yıkıldılar.( Midas yenilgiyi hazmedememiş ve üzüntüsünden kendisini öldürmüştür.)

Kültür ve Medeniyetleri :

Krallıkla yönetilmişlerdir.

Çok tanrılı din inanışı vardır.En önemli tanrıları bir tabiat tanrısı olan ; Kibele” idi.

Ekonomilerinin temeli Tarım ‘ a dayalıdır. Özellikle köylü ve çiftçi ülkesidir.Bu nedenle yasalarında tarımı koruyucu maddelere yer vermişlerdir.( Öküz öldüren ya da Saban kıranın cezası ölümdür)

Maden işçiliği, taş işçiliği, tahta işçiliği, halı ve kilim dokuma sanatında gelişmişlerdir. * Dünyaca ünlü halı ve kilim dokumalarına ;Tapetes” denilir.


LİDYALILAR ( MÖ.687 – MÖ.546) :

Hint-Avrupalı kavimdirler. Gediz ve Büyük Menderes nehirleri arasına yerleşmişlerdir.

Kral Giges (Gyges) önderliğinde güçlü bir devlet haline geldiler.

Başkentleri Salihli yakınlarındaki ;Sardes ( Sard)” dır.

Lidyalılar;a Persler son vermiştir.

Kültür ve Medeniyetleri :

Krallıkla yönetilmişlerdir.

Çok tanrılı din inanışına sahiptirler. Kral ve Asilleri yığma toprak tepeler ( Tümülüs) altındaki odalara gömmüşlerdir.

Ekonomilerinin temeli Ticarete dayalıydı. Mezopotamya;da Ninova;dan başlayıp, Sard üzerinden Efes;e kadar giden ticaret yolu olan Kral yolu;nu , kral Giges zamanında açmışlardır.

Mezopotamyalılarla, Asurlularla, İyonlarla, Mısırlılar;la ticaret yapmışlardır.

Kral Giges doğuda Asurlular, batıda İyonlarla iyi geçinmiş, iki ülke arasında Anadolu;nun transit olmasını sağlamıştır.

Fenike alfabesinden esinlenerek oluşturdukları Alfabe yi kullanmışlardır.

Uygarlığa en önemli katkıları Para; yı bulup kullanmış olmalarıdır. Böylece değiş-tokuşa dayalı ticari ilişkiler, para ile daha çok gelişmiş ve hızlanmıştır.

Kral Krezüs ordu;ya fazla önem vermemiş,her şeyi para ile çözeceği düşüncesiyle milli bir ordu oluşturmamış,ücretli askerlerden oluşan bir ordu oluşturmuştur. Bu da yıkılış sebeplerinin en önemlisidir.

Yunan uygarlığının etkisi altında kalmışlardır.

Ticaret,dokumacılık,deri işleme,çömlek,maden işleme sanatlarında gelişmişlerdir.


URARTULAR ( MÖ. 900 – MÖ. 600) :

Van gölü ve çevresi merkez olarak geniş sınırlara ulaşan bir devlet kurmuşlardır.

Başkentleri Tuşpa ( Van ) dır.

Medler ve İskitler son vermiştir.

Kültür ve Medeniyetleri :

Krallıkla yönetilirdi.

Ülke eyaletlere ayrılmıştı. Eyaletlerin başında merkezden atanan ve ;En-nam ;denilen valiler bulunurdu.

Çok tanrılı din inanışına sahiptiler.En önemli tanrıları savaş tanrısı olan ; Haldi” idi.

Ekonominin temeli hayvancılığa dayanıyordu.

Rahipler ,soylular ve askerler ayrıcalıklı sınıftır.

Dilleri eklemeli dil gurubundandır.

Çivi yazısı ve resim yazısı kullanmışlardır.

Mimarlıkta çok gelişmişlerdir.Van kalesi,Çuvaş tepe,Erzincan;da Altın tepe Urartulardan günümüze kalmış en önemli kalelerdir.

Su kanalları açmışlar, kaya mimarisinde , madencilik sanatında gelişmişlerdir.


İYONLAR ( MÖ.1050 – MÖ. 546)

Yunanistan;ın ;Dor” lar tarafından işgali üzerine, batı Anadolu;ya göç eden Aka ‘lar tarafından kurulmuştur.

Batı Anadolu;nun eski halklarından Karyalılarla karışıp,kaynaşmışlar Polis denilen şehir devletleri kurmuşlardır.Bunların en önemlileri Efes,Foça,İzmir ve Milet;tir.

Pers istilasıyla birlikte önemlerini kaybettiler.

Kültür ve Medeniyetleri :

Şehir devletleri halinde siyasi yapı görülür.Şehirler önce krallar sonra asiller ve sonra da demokratik şehir meclisleri tarafından yönetilmiştir.

Çok tanrılı din inanışına sahiptirler.

Güçlü askeri ve deniz filolarıyla Kuzey Ege, Marmara denizi çevresi,Karadeniz;de kendilerine bağlı pek çok ticari amaçlı koloniler kurmuşlardır.

Fenikelilerden aldıkları alfabeyi kullandılar.

İyonlar Anadolu medeniyetlerinin en gelişmiş olanıdır.Bunun nedenleri ; Özgür düşünceye inanmaları,Anadolu kültüründen yararlanmaları (Özellikle Hitit ), maddi durumlarının iyi olması , kuruldukları bölgenin ön-Asya ticaret yollarının bitiş noktasında olmasından dış dünyayı tanımalarıdır.

İyon şehir devletlerinin dünya tarihindeki önemi , özgür düşünce ve bilimin ilk önce burada doğmuş olmasıdır.

Matematikte ;Tales ve Pisagor, Tıp ta ; Hipokrat, Felsefe;de ; Diyojen ,Anaksimenes ve Anaksimandros, Tarih te ; Herodot önemli bilim adamlarıdır.

Mimari, heykelcilik alanlarında çok gelişmişlerdir. En ünlü kalıntıları Efes Artemis Tapınağıdır.

Ekonomilerinin temeli Ticaret;e dayanır.


ESKİÇAĞLARDA TÜRKİYE'NİN ÇEVRESİNDEKİ KÜLTÜR VE MEDENİYETLER (MEZOPOTAMYA, MISIR VE DİĞER DOĞU AKDENİZ MEDENİYETLERİ)

MEZOPOTAMYA UYGARLIĞI :

Mezopotamya iki ırmak arası anlamına gelen bir kelimedir. Coğrafi bölge olarak Anadolu;nun güneydoğusundan ,Basra körfezine kadar uzanan Dicle ile Fırat nehirleri arasındaki bölgeyi kapsar. İki nehrin en çok yaklaştıkları yerden aşağısına (Basra Körfezine kadar) Aşağı Mezopotamya, yukarısına ise Yukarı Mezopotamya denilmiştir.

Mezopotamya da iklim koşullarının iyi olması ve toprakların verimli olması burayı ilk yerleşilen bölgelerden birisi yapmıştır.

Mezopotamya uygarlığının temelini Sümerler oluşturmuştur.Diğerleri bu uygarlığı daha çok zenginleştirdiler.(Bu yönüyle çeşitli kavimlerin ortak ürünüdür.)

Mezopotamya uygarlığı egemenlik genişledikçe ve ticari ilişkiler sonucu ön-asya;ya yayılmış ve etkilemiştir.

Bölgede taşın az bulunmasından dolayı yapılar kerpiç ve tuğladan yapılmış bu nedenle günümüze kadar anıt eser kalmamıştır.

Mezopotamya;da ; Sümer, Elam, Akad, Babil, Asur devletleri kurulmuştur.


SÜMERLER ( MÖ.3000 – MÖ.2200) :Mezopotamya;ya MÖ.3500 lerde gelip yerleşmişlerdir.Dillerinin eklemeli dil gurubundan olması Orta Asya;dan geldikleri savını güçlendirmektedir.

Mezopotamya;da bataklıkları kurutarak şehir devletleri kurmuşlardır.Bunların en önemlileri Ur,Uruk ,Lagaş, Kiş, Eridu;dur.

Sümerler;e Elamlılar son vermiştir.

Kültür ve Medeniyetleri :

Şehir devletleri halinde siyasi yapı görülür.Şehirleri, Ensi ya da Patesi denilen Rahip-Kral; lar yönetirdi.(Bu tür hükümdarlık anlayışı Ön-Asya ve Mısır;dan Hindistan ve Çin;e kadar devam etmiştir.) başka bir şehre de egemen olursa krallar ‘a;Lugal” ,eğer bir lugal tüm Sümer ülkesine egemen olursa ona da ;Lugal Kalma” denirdi.

Hükümdarlık babadan oğula geçerdi.

Zengin ve uygarlıkta ileri olmalarından dolayı sürekli saldırıya uğramışlardır.Bu nedenle askerliğe ve ordu;ya önem vermişlerdir.Her erkek asker sayılırdı.Orduları , yaya ve arabalı askerlerden oluşuyordu.

Tarihin ilk yazılı yasaları Lagaş şehri kralı ;Urukagina” tarafından yapılmıştır.

Tarihin ilk hukuk devleti Sümerlerdir.

Çok tanrılı din inanışına sahiptiler.Tanrılarını insan gibi düşünmüşlerdir.Aradaki fark insanların ölmesi,Tanrıların ölümsüzlüğüdür.Tapınaklarına ;Ziggurat” denilirdi. Zigguratlar çok katlı yapılardı.Aynı zamanda Rasathane(Gözlem evi) olarak da kullanılırdı.

Krallar ve Rahipler üst sınıfı oluşturuyordu. Halk ; Soylular,Hürler ve Köleler olarak üç sınıfa ayrılmıştı.

Ekonomilerinin temeli Tarım;a dayalıdır. Anadolu,Suriye,Mısır,İran ile ticari ilişkilerde bulunmuşlardır. İlk üretim, ilk tekerlek ve Saban;ın kullanımı Sümerler tarafından yapılmıştır.

Sümerlerin uygarlığa en önemli katkıları yazıyı bulmalarıdır.Yazılar üç köşeli bir kalemle ,kil tabletler üzerine yazıldığından bir tarafı ince bir tarafı kalın olduğu için Çivi ‘ ye benzemiş bu nedenle ;Çivi yazısı” denilmiştir.

Gılgamış Destanı, Tufan Hikayesi ve Yaratılış Manzumesi en önemli edebi eserleridir.

Matematik, Geometri , Tıp, Astronomi Sümerler;de temeli atılan ve gelişen bilim dallarıdır.

AKADLAR ( MÖ.2350 – 2150 ) :Arap yarımadasından çıkıp Mezopotamya;ya gelip yerleşen Samiler tarafından kurulmuştur.

Kral Sargon ve Naram-Sin zamanında genişleyerek,Elam,Asur,Doğu Anadolu;nun bir bölümü ve Akdeniz;e kadar uzanan ülkeleri fethettiler.

Merkezleri ; Agade ; şehridir.

Akad İmparatorluğu çeşitli kavimlerden kurulmuştur.İç ayaklanmalar ve dış saldırılar Akadları zayıflatmıştır.

Sümer Uruk prensi Akadlar;a son vermiştir. Daha sonra Mezopotamya Gutilerin egemenliğine girdi.

Kültür ve Medeniyetleri :Krallıkla yönetilmişlerdir.

Tarihin bilinen ilk İmparatorluğunu kral Sargon önderliğinde kurmuşlardır.

Dünya da ilk kez sürekli ve düzenli orduları oluşturdular.


ELAMLILAR :Elam ; Sümer ülkesinin doğusunda Dicle nehrine dökülen Kerha ve Karun ırmaklarının suladığı bölgedir.

Merkezleri ; Sus ; şehridir.

Şehir devletleri kurarak,ayrı ayrı prenslikler halinde yaşamışlar, MÖ.3000 yıllarında Sus şehri prensi diğer siteleri yönetimi altına alarak krallık kurmuştur.

Sümerlerle mücadele etmişler , Akad ve Sümer egemenliğini kabul etmek zorunda kalmışlardır.

Kültür ve Medeniyetleri :Uygarlıkları İran bölgesiyle benzerlikler göstermektedir.

Maden işçiliğinde çok gelişmişlerdir.


BABİLLİLER :Arabistan;dan çıkan Samilerin bir kolu olan ; Amurrular ” tarafından kurulmuştur.

Siyasi tarihleri I.Babil ve II.Babil olarak iki dönemden oluşur.

I.Babil devletinin en ünlü hükümdarı Hammurabi ‘dir.

İkinci Babil devletinin en ünlü hükümdarı ; Nabukadnezar ; dır.

I.Babil devletine Hititler , II.Babil devletine Persler son vermiştir.

Kültür ve Medeniyetleri :Hammurabi, devletin gücünü orduya dayamış ve dini devleti, dünya devleti şekline dönüştürmüştür. Böylece ilk ; Mutlak Krallık ;kurulmuştur.

Hammurabi çok sayıda kanun derleyicisi olmuştur. Mezopotamya;da hukuk alanında en geniş kanunları çıkarmıştır.

Çok tanrılı din inancına sahiptirler. En büyük tanrıları ; Marduk ;tur.

Ücretli askerlerden oluşan düzenli orduları vardır.

Mimaride çok gelişmişlerdir. Babil Kulesi ve Babil;in Asma Bahçeleri ( Dünya;nın yedi harikasından biri) sanat şaheserleridir.

Sümerlerin bulduğu 60 tabanlı matematiği 10 tabanlı;ya dönüştürerek,günümüz matematiğinin temelini oluşturmuşlardır.


ASURLULAR ( MÖ.2000 – MÖ.612 ) :Asur ülkesi ; yukarı Mezopotamya;da Dicle ve Büyük Zap ırmağı arasında kuzeyi ve doğusu dağlarla çevrili bölgedir.

Sümerlerle akraba olan Subariler ve Samilerin karışmasıyla Asurlular oluşmuştur.

Kral Sargon liderliğinde bağımsız bir devlet kurmuşlardır.

Anadolu;da Kapadokya;dan İran içlerine kadar, İran körfezi ve Mısır;a kadar sınırlarını genişletmişlerdir.

En parlak zamanları kral II.Sargon dönemidir.

Başşehirleri ; Ninova ; dır.

Asurlular;a Medler ve Babilliler son vermiştir.

Kültür ve Medeniyetleri aimi ordulara sahiptiler.

Ön-Asya;da ilk atlı birlikleri oluşturmuşlardır.

Daha şiddetli cezaları içeren ( Sert ) kanunlar hazırlamışlardır.

Çivi yazısını kullandılar.

Çok tanrılı din inancına sahip olup en önemli tanrıları ; Asur ; du.

Ekonomilerinin temeli ticarete dayanır.

Asurlular;ın Anadolu uygarlığına en önemli katkıları ticaret yerleri aracılığıyla yazı;yı Anadolu;ya getirmeleridir.Böylece Anadolu yazılı döneme (İlkçağa) geçiş yapmıştır


M.Ö. 6. YÜZYILDAN M.S. 11. YÜZYILA KADAR TÜRKİYE

( Pers, İskender, Roma ve Bizans İmparatorlukları Dönemi)

Bu dönemde Anadolu;ya Pers,İskender,Roma ve Bizans İmparatorlukları egemen olmuştur.

PERS İMPARATORLUĞU DÖNEMİMedler ve Persler kuzeybatı İran;a Kafkaslar yoluyla gelmişlerdir.

Anadolu;da Kızılırmak ‘a kadar ilerlemiş olan Medler e Persler son vererek (MÖ.550), güçlü bir İmparatorluk kurmuşlar MÖ.546 ‘da Lidyalılara son vermişler ve Anadolu;yu egemenliklerine almışlardır.

Sınırları doğuda Hindistan ve Orta Asya;ya , batıda Trakya;ya ,kuzeyda Kafkasya;ya güneyde Basra körfezi ve Mısır;a kadar uzanmıştır.

Perslere MÖ.333;te İssos savaşıyla Büyük İskender son vermiştir.

Kültür ve Medeniyetleri :

İmparatorluktu.İmparatorluğun başında ;Ülkeler Kralı” veya ;Krallar kralı” sayılan bir hükümdar bulunurdu.

Pers İmparatorluğu birçok geniş vergi bölgesine (Eyalet – Satraplık) ayrılmıştır. Satraplıkların (Eyaletlerin )başında merkezden atanan ve kralın vekili sayılan asker valiler (Satrap) bulunurdu.

Askerliğe önem vermişler devamlı ordu kurmuşlardır.

Dinleri , iyilikle-kötülüğün mücadelesi olan Zerdüşt dinidir. Temizliğin temsilcisi kabul ettikleri ateşi ;Ateşgede” denilen tapınaklarda sürekli yakarlardı. * Zerdüştlük, Hindistan,Suriye,Anadolu ve Mısır;da da etkili olmuştur.

Perslerin Ön-Asya; ya egemen olmaları, barış ve huzuru sağlamış ve Ticareti canlandırmıştır. Ticaretin gelişmesi için düzenli yollar ve düzenli posta teşkilatları kurmuşlardır.

Bütün İmparatorluk sınırları içinde tek para uygulaması yapmışlardır.

Çivi yazısı kullanmışlardır.

Mezopotamya,Anadolu,Mısır ve Yunan sanatlarından etkilenmişlerdir.


BÜYÜK İSKENDER İMPARATORLUĞU VE HELLEN DÖNEMİMakedonya kralı Büyük İskender;in Asya seferi ile başlayan ve yaklaşık 300 yıl süren döneme ;Hellenistik dönem” , bu dönemde doğu-batı kültür kaynaşmasıyla oluşan medeniyete de ;Hellenistik medeniyet” denilir.

Büyük İskender MÖ.334;te Anadolu;ya geçerek Persleri yenilgiye uğratmış, İyon şehir devletlerini özgürlüklerine kavuşturmuştur.Suriye üzerinden Mısır;a, İran üzerinden Hindistan;a kadar gitmiştir.

Not: Büyük İskender , Persleri; Granikos ,İssos, Gavgamela savaşlarıyla üç kez yenilgiye uğratmıştır.

İskender;in ölümü üzerine Makedonya, Mısır ve Asya krallıkları kurulmuştur.

Anadolu;da kurulan başlıca Hellen krallıkları : Bergama Krallığı, Bitinya Krallığı ( Kocaeli yarımadası çevresinde), Pontus Krallığı ( Karadeniz kıyılarında) , Kommagene Krallığı ( Nemrut dağında ) .

Hellenistik krallıklar;a Roma İmparatorluğu son vermiştir.

Kültür ve Medeniyet :

Hellenistik medeniyetin merkezi Anadolu;dur.

İskenderiye ve Bergama;da Kütüphaneler kurulmuş

İskenderiye,Antakya ve Bergama;da büyük saraylar yapılmıştır.

İskenderiye feneri dünyanın yedi harikasından biri kabul edilmiştir.

Heykeltıraşlık sanatının en önemli örnekleri Bergama Zeus Sunağının kabartmaları ve ;İskender Lahdi” ,Nike (Zafer Tanrıçası),Afrodit dir.

Mısır;da İskenderiye şehrini, Büyük İskender kurmuştur.

Ülke yönetimi Perslerdeki gibi satraplıklar şeklindedir.

Bu dönemde en çok pozitif ve deneysel bilimlerde gelişmeler olmuştur.

İskender,hocası Aristo;nun etkisinde kalmış ve bilime büyük destek vermiştir.

Hellenistik medeniyet ,İslam medeniyetinin doğmasında çok etkili olmuştur.


ROMA İMPARATORLUĞU DÖNEMİMÖ.133 ‘te Bergama Krallığına son veren Romalılar yaklaşık 100 yıllık bir mücadeleden sonra Anadolu;ya egemen oldular.

Bu dönemde Anadolu;da bazı şehirler büyümüş ve gelişmiştir.( Antakya,İzmit, İstanbul,İznik )

MS.1 ve 2. yy.da Anadolu kentleri o dönemin en zengin ve en önemli sanat merkezleri arasında yer almıştır. (Bergama,Efes,Afrodisyas,Perge,Side,Aspendos,Antak ya)

İstanbul;da Bozdoğan Su Kemeri, Çemberlitaş, Ankara;da Avgustus tapınağı,Roma Hamamı, Antalya;da Aspendos bu dönemden kalan kalıntılardır.

ROMA UYGARLIĞI

Roma kenti Latinler tarafından kurulmuştur.

MÖ.30 ile MS.395 tarihleri arası ;Roma Çağı” olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde Roma,Akdeniz havzasının tek, siyasal,askeri,ekonomik,ticari gücüdür.

Roma egemenliğini kabul eden şehirler Roma;ya ; a-Dostluk antlaşması b- İttifak antlaşması c- Uyrukluk antlaşması ile bağlanmışlardır.

Roma siyasi tarihi ; a- Krallık b- Cumhuriyet c- İmparatorluk olarak üç dönemden oluşur.

Krallık döneminde kralı ;Senato” denilen ihtiyarlar meclisi teklif eder,” Kuria” denilen halk meclisi kabul ederdi.Cumhuriyet döneminde Senato;nun seçtiği iki konsül bir yıl süreyle kralın yetkilerine sahip olarak ülkeyi yönetirlerdi.Bunalım dönemlerinde ise ;Diktatör” denilen bir kişi geniş yetkilerle 6 ay için başa geçirilirdi.Meclisler İmparatorluk döneminde de varlıklarını sürdürmüşler ancak eski yetkilerini ve etkilerini kaybetmişlerdir.

Hz. İsa , Avgustus döneminde Filistin;de Nasıra kasabasında doğmuştur.Tek tanrılı din inancı olan Hristiyanlığı yaymaya başladı.Sağlığında ona 12 kişi inanmıştır. Bunlara 12 Havariler denilir.Bunlardan özellikle Sen Piyer ve Sen Pol hristiyanlığın yayılması ve kurulmasında etkili rol oynamışlardır. Kudüslüler;in İsa;yı şikayet etmeleri üzerine İsa çarmıha gerilerek öldürülmüştür.

Romalılar kölelerin ve fakirlerin dini olarak gördükleri hristiyanlığı önce yasaklamışlar, İmparator Konstantinus zamanında ;Milano Fermanı ;(MS.313) ile serbest bırakmışlar, İmparator Büyük Teodosius (379-395) zamanında resmi din ilan etmişlerdir.

Roma İmparatorluğu Kavimler göçünün etkisiyle 395 te batı ve doğu olarak ikiye ayrılmış, 476;da Batı Roma, 1453 ‘te Doğu Roma (Bizans)İmp.sona ermiştir.

Roma;da halk ; a- Patriciler : Tam vatandaşlık hukukuna sahip,geniş toprakları olan,mecliste oy kullanma hakkına sahip soylu sınıf b- Plebler : Ticaret mülkiyet gibi bazı haklara sahip olup,askere alınmaz ve oy kullanamazlardı. c- Yanaşmalar : Çeşitli nedenlerden dolayı hukukunun bir bölümünü kaybeden sınıftı.Bir ailenin yanına yanaşırlar ve onların hizmetlerini görürlerdi. d- Köleler : Hiçbir hakkı olmayanlar olarak sınıflara ayrılmıştı.

Güneş Takvimini bugünkü şekline kavuşturdular

Alfabeyi günümüz şekline kavuşturdular.

Mimarlıkta olgunlaşarak ilk sivil mimari örnekleri verdiler.

Hukuk alanında gelişmişler, 12 levha kanunlarını hazırlamışlar, hukuk;u olgunlaştırmışlardır.


BİZANS İMPARATORLUĞU DÖNEMİ :

395;te Roma İmparatorluğunun ikiye ayrılmasıyla doğu Roma İmparatorluğu olarak kurulmuştur.

En parlak zamanı Jüstinyen ( Justiniaus) (527-565) dönemidir.

Bizans;tan günümüze kalan eserlerin en ünlüsü ;Ayasofya” dır. Bunun dışında Aya İrini Kilisesi, Fethiye ve Kariye Camileri, Efes;teki St.John bazilikası, Alahan Manastırı, Yerebatan sarayı, İstanbul surları ve su kemeridir.

1048 Pasinler savaşıyla başlayan Anadolu;yu yurt edinme mücadelesi,1071 Malazgirt savaşıyla yoğun bir Türk akınına dönüşmüş, kısa sürede Anadolu nüfusunun çoğunluğu Türkler;in eline geçmiştir. 1453;te Fatih Sultan Mehmet;in İstanbul;u almasıyla Bizans İmparatorluğu sona ermiştir


Çin-Hint-İskit Medeniyetleri


ÇİN MEDENİYETİ SİYASİ TARİHİ

Çin'in tarihi Yontma Taş Devri'nde başlamıştır.

Şensi ve Kansu'da Türk kültürü etkili olmuştur.

Tunguz, Moğol, Türk ve Tibet kültürleri Çin'de etkili olmuştur.


ÇİN MEDENİYETİ KÜLTÜR VE UYGARLIK

Çin'de egemen olan dinlerin başında, Taoizm, Konfüçyüsçülük ve Budizm gelir. İpek üretimi sayesinde İpek yolu gelişti.

Çinliler Çin yazısını kullandılar.

M.Ö. XI' yy'da mürekkep kullandılar.

M.Ö. 105'li yıllarda kağıdı icat ettiler.

M.S. 650'de matbaayı kullandılar.


HİNT MEDENİYETİ SİYASİ TARİHİEn eski medeniyetler İndus Medeniyetleri'dir. Hindistan'daki ilk medeniyet Sint Medeniyeti'dir.

İndus ve Ganj nehirleri verimliliği artıran etkendir.

Güçlü devletler oluşamamış, küçük prenslikler ortaya çıkmıştır.

Kast örgütünü Ariler kurmuştur.


HİNT MEDENİYETİ KÜLTÜR VE UYGARLIK

Eski Hint Medeniyeti'nde en önemli toplumsal kurum KAST Teşkilatı'ydı. Kast Teşkilatı beş bölümden oluşurdu.

1. Brahmanlar : Din adamları

2. Ksatriyalar : Askerler ve soylular

3. Vaysiyalar : Sanatkar, tüccar ve köylüler

4. Südralar : İşçiler

5. Paryalar


İSKİT MEDENİYETİ SİYASİ TARİHİ

İskitler, M.Ö. XI. yy. ile M.S. II. yy. arasında yaşamışlardır.

Göçebe-atlı kavimlerin en büyüğüdürler.

Diğer adları Sakalar olup, tarihte Önemli rol oynayan ilk Türk topluluğudur.

M.Ö. VII. Yüzyıllarda Tuna Nehri'ne ulaştılar.

İskitler, Yakut Türkleri'nin atalarıdır.


İSKİT MEDENİYETİ KÜLTÜR VE UYGARLIKİskitler ölümden sonraki hayata inandıkları için ölülerini Kurgan olarak bilinen çadır mezarlara gömerlerdi.

İskitler, en eski Türk dini olan Şamanizme inanırlardı.

İskitlerin Asya'daki mücadeleleri Alper Tunga Destanı'nda anlatılmıştır




Mezopotamya Medeniyetleri


AKADLAR SİYASİ TARİHİAkadlar, Sami Soyundan gelir.

Başkent Akad olmak üzere, M.Ö. 2350 yılında Kral Sargon önderliğinde krallıklarını kurdular.

Kısa sürede tüm Mezopotamya'ya hakim olduktan sonra Sümer Medeniyeti'nin yayılmasını sağladılar.

Kral Sargon önderliğinde tarihteki ilk büyük imparatorluğu kurdular.

Akad Krallığı, M.Ö. 2150 tarihinde Uruk Krallığı tarafından yıkıldı.


AKADLAR KÜLTÜR VE UYGARLIK

Akadlar, Sümer Uygarlığı'nı devam ettirerek büyükbir imparatorluk kurdular.

Tarihte ilk kez daimi ordu kuranlar Akadlar olmuştur.


ASURLULAR SİYASİ TARİH

Asurlular, Sami ırkına mensuptur.

M.Ö. 2000'lerde Mezopotamya'ya geldiler.

Başkentleri en önemli ticari merkezleri Asur kentiydi.

Tüccar bir kavim olan Asurlular, en çok Anadolu'da ticaret yapmışlardır.

Asurluların varlığına M.Ö. 612'de Medler, Babilliler ve İskitler tarafından son verildi.


ASURLULAR KÜLTÜR VE UYGARLIK

Asurlular daha çok Anadolu'da yaptıkları ticaret ile tanınırlar.

Anadolu'da ticari koloniler kurdular.

Anadolu'da, Asur Pazar yerlerine KARUM denir.

Büyük bir askeri imparatorluk kurdular.

Güçlü orduları ve şiddetli kanunları vardı.

En ünlü tanrıları Asur'du.

Mezopotamya'da ölümden sonra hayat inancı olmadığından, anıt mezarlara hiç rastlanmaz.


BABİLLİLER SİYASİ TARİH

Sami soyundan gelen Amurrular'a Babilliler denir.

Başkent Babil olmak üzere M.Ö. XIX. yy'da Mezopotamya'nın en güçlü devletini kurdular.

Birinci Babil Devleti'ni M.Ö. 1594'te Hititler yıktı.

İkinci Babil Devleti'ni M.Ö. 539'da Persler yıktı.


BABİLLİLER KÜLTÜR VE UYGARLIK

Babilliler, Kral Hammurabi zamanında mutlak krallığa dayalı büyük bir imparatorluk kurdular.

Sümer Kralı Urukagina tarafından yazdırılan ilk kanunlardan sonra Mezopotamya'da bilinen diğer bir kanun ise Hammurabi Kanunları'dır.

Babilliler, astronomi çalışmaları yapmışlar, burçları bulmuşlar ve yılı 354 güne bölmüşlerdir.

Babillilere ait en önemli sanat eserleri şunlardı : Hammurabi Steli, Babil Kulesi ve Babil'in Asma Bahçeleri.


SÜMERLER SİYASİ TARİHİMezopotamya'da kurulan ilk devlet Sümerler'dir.

Sümerlere ait en önemli şehirler, Lagaş, Uruk, Endu, Kalde ve Kaş'tı.

Sümerler, M.Ö. 1950'de Elamlar tarafından yıkıldı.

Çivi yazısını icat eden Sümerler böylelikle tarihi devirleri başlatmış oldular.


SÜMERLER KÜLTÜR VE UYGARLIK

Sümerler krallarına Patesi adını verirlerdi.

Yazı, tarihte ilk defa Sümerler tarafından kullanıldı.

Tarihte bilinen en eski kanunlarda Sümerler'e aittir.

Doğa güçlerine inanan Sümerler'de en ünlü tanrılar, Anu (Gök tanrısı), Enlil (Yeryüzü tanrısı), Enki (Okyanus tanrısı)'dır.

Sümerlerde en önemli sanat eserleri zigguratlardır.


Sümerler meydana getirdikleri yüksek uygarlık seviyesinde bilimde de ileri gitmişler bilim alanında şu çalışmaları yapmışlardır.

1. Ayı 30, yılı 360 gün olarak hesapladılar.

2. Gece ve gündüzü 12'şer saate böldüler.

3. Bir yılı 12 ay olarak hesapladılar.

4. Ay ve Güneş tutulmasını hesapladılar.

5. Aritmetik ve geometrinin temellerini attılar.

6. Çarpma ve bölme cetvellerini buldular.

7. Daireyi 360 dereceye böldüler.


İbrani-İran-Fenike Medeniyetleri


İBRANİ MEDENİYETİ SİYASİ TARİHİ

İbraniler Sami asıllı bir kavimdir.

M.Ö. XVII. yy'da Filistin'de ilk devletlerini kurdular.

İbrani Devleti, Hz. Süleyman zamanında İsrail Devleti ve Yahudi Devleti olmak üzere ikiye ayrıldılar.

Eski İsrail Devleti'ni Asurlular yıktı.

Eski Yahudi Devleti'ni, Babilliler yıktı.

1948'de İsrail Devleti yeniden kuruldu.


İBRANİ MEDENİYETİ KÜLTÜR VE UYGARLIK

Yahudiler, tek tanrılı din olan Museviliğe inandılar. Musevilik, sadece Yahudilere ait bir dindir.

İbranilere ait en önemli sanat eseri, Kudüs'teki Hz. Süleyman Tapınağı (Mescid-i Aksa)'dır.


İRAN MEDENİYETİ SİYASİ TARİHİ

İran Medeniyeti'ni, Medler ve Persler meydana getirdi.

Medleri M.Ö. 550'de Persler yıktı.

Persleri M.Ö. 330'da Büyük İskender yıktı.


İRAN MEDENİYETİ KÜLTÜR VE UYGARLIK

Devlet yönetiminde mutlak krallık vardı.

Kral, tanrı Ahuramazda'nın yeryüzündeki temsilcisi.

İranlılar Zerdüştlük dinine inandılar.


FENİKELİLER SİYASİ TARİH

Fenikeliler Sami asıllı bir kavimdir.

M.Ö. 2000 yılında devletlerini kurdular.

Toprakları tarıma elverişli olmadığı için deniz ticareti yaptılar.

Asurlular, Babilliler ve Persler tarafından yıkıldılar.


FENİKELİLER KÜLTÜR VE UYGARLIK


Fenikeliler daha çok deniz ticaretiyle uğraştılar. Deniz ticareti sonucunda bir çok koloni elde ettiler.

Kendilerine özgü 22 harflik bir Fenike Alfabesi kullandılar.

Ön Asya Uygarlığı'nı Ege Havzası'na taşıdılar.


Mısır Medeniyetleri


MISIR MEDENİYETİ SİYASİ TARİH

Eski Mısır'ın tarihi M.Ö. 3000 yıllarında başlar.

M.Ö. 333 yılında Büyük İskender'in Mısır'ı almasıyla son bulur.


MISIR MEDENİYETİ KÜLTÜR VE UYGARLIK

Mısır'da monarşik-bürokratik devlet yapısı vardı.

Devlet yönetiminde en tepede firavunlar bulunur, firavunlar tanrının oğlu sayılırdı.

Firavunlar tanrının oğlu olduğundan ilah-kral anlayışı görülürdü.

Vezirlik ilk kez Mısır'da görülmüştür.

Mısırlıların en önemli tanrıları Amon-Ra ve Ösiris'ti.

Mumyacılık ve tıp alanında ilerlemişlerdi.


24 harflik hiyeroglif denen bir resim yazısı kullanılmıştır.

Mısır bilimini Nil Nehri'nin hareketliliği etkilemiştir.

Yılı 365 gün ve 12 ay olarak hesapladılar.

Matematikte ve tıpta ileri gittiler.

Önemli sanat eserleri :

Piramitler

Amon Tapınağı

Beni Hasan Mezarları

Labirentler


Anadolu Medeniyetleri


HİTİTLER SİYASİ TARİH

Anadolu'da ilk devlet kuranlar Hattiler'dir.

Hattilerin başkenti Alacahöyük'tü.

Hititler M.Ö. 2000'lerde devletlerini kurdular. Hititlerin başkenti Hattuşaştır.

M.Ö. 1280'de Mısırlılarla savaştılar.

Mısır savaşı sonunda tarihte bilinen ilk antlaşma olan KADEŞ Antlaşması imzalandı.

Hititler, M.Ö. 1200'de Asurlular'ın ve Frigler'in saldırısı sonunda yıkıldı.


HİTİTLER KÜLTÜR VE UYGARLIK

Hititlerdekralın yetkileri pankuş meclisi ile sınırlandırıldı.

Hititler, anayasa ile taht kavgalarını engellediler.

Hititler'demerkezi krala Tabarna denirdi.

Kraldan sonra ana kraliçe Tavananna söz sahibiydi.

Hititlere ait en önemli sanat eserleri, Alacahöyükteki Sfenks, Yazlıkaya Kabartması ve İvriz Kabartması'dır.


Anadolu'da feodal bir tımar sistemi vardı. Hititler'in,güçlü orduları vardı.

Hititler, Asurlular'dan öğrendikleri çivi yazısını kullandılar.

Hititler hiyeroglif yazısı da kullandılar. Hititler'in tanrılar için yazdıkları yıllıklara Anal denir. Evliliği sözleşmeye dayandırıp aile hukuku meydana getirdiler.

Anadolu ekonomisi tarıma dayalıydı.

Hititler dokumacılıkta ilerlediler.

Hitit ülkesine Bin Tanrı İli denir.

Hititler'de öbür dünya inancı yaygın değildi.

Teşup ve karısı Hepat Hitit tanrılarıdır.


FRİGYALILAR SİYASİ TARİH

M.Ö. 750 Yıllarında kuruldu.

Başkenti Gordion, yani Yassıhöyüktü.

M.Ö. 676 yılında Kimmerler ve Lidyalıların saldırısı sonunda yıkıldı.


FRİGYALILAR KÜLTÜR VE UYGARLIK

Frigyalılar Kaya mimarisi, dokumacılık ve kilimcilikte ileri gittiler.

En önemli sanat eseri Midas Mezarı'dır.

Frigyalılar Fenike harf yazısını kullandılar

Tarımı koruyucu yasalar yaptılar.


LİDYALILAR SİYASİ TARİH

Lidya Devleti M.Ö. 687'de kuruldu.

Başkentleri Sart'tı.

M.Ö. 546 yılında Persler'in saldırısı sonunda yıkıldı.


LİDYALILAR KÜLTÜR VE UYGARLIK

Lidyalılar mimaride ileri gittiler.

Kuyumculuk ve heykelcilikte ilerlediler.

Paralı askerlerden oluşan bir ordu kurdular.

Fenike harf yazısını kullandılar.

Tarihte parayı ilk defa Lidyalılar kullandı.

Dünyanın en eski serbest pazar şehri Sart'ı kurdular.

Sart'tan başlayan ve Ninova'da biten Kral Yolu'nu yaptılar.

Kibele, Artemis, Zeus ve Apollo gibi Yunan tanrılarına taptılar.


İYONYALILAR SİYASİ TARİHİyonya Devleti, Batı Anadolu'da Akalar tarafından kuruldu.

Batı Anadolu'da polis (Şehir devletleri) kurdular.

Bu polislerin en önemlileri Milet, Foça, Efes ve İzmir'dir.

M.Ö. VII. Yüzyılda Lidyalılar'ın ve Persler'in saldırısı sonunda yıkıldı.


İYONYALILAR KÜLTÜR VE UYGARLIK

İyonyalılar, önce monarşi ve oligarşi ile daha sonra demokrasi ile yönetildiler.

Zaman zaman tiran yönetimi de görüldü.

İyonyalılar daha çok dini mimaride ileri gittiler.

En önemli sanat eserleri, Artemis Tapınağı ve Apollo Tapınağı'dır.

Fenike harf yazısını kullandılar.

Özgür düşünce, demokrasi ve bilimde ileri gittiler.

Denizcilikle uğraştılar, koloniler kurdular.

İyonyalılarda, öbür dünya inancı yoktu.


URARTULAR SİYASİ TARİHUrartu Devleti M.Ö. IX. Yüzyılda Hurriler tarafından kuruldu.

Başkentleri Tuşpa, yani bugünkü Van'dı.

M.Ö. 600 yılında,İskitler ve Medler'in saldırısı sonunda yıkıldı.


URARTULAR KÜLTÜR VE UYGARLIKMimaride oldukça ilerleyen Urartular, bir çok kale, bend ve kanal yaptılar.

Urartular'dan günümüze kadar gelen en önemli sanat eserleri, Van Kalesi, Çavuştepe Kalesi ve Altıntepe Kalesi'dir.

Urartular, çivi yazısını kullandılar.

Mezopotamya'nın aksine Anadolu'da ölümden sonra hayata inanış görüşmüştür.


Roma-Yunan-Helen Medeniyetleri


ROMA MEDENİYETİ SİYASİ TARİH

Roma şehir Devleti, M.Ö. 753'de Etrüskler tarafından kuruldu.

M.S. 395 yılında Batı Roma ve Doğu Roma olmak üzere ikiye ayrıldı.

Batı Roma İmparatorluğu, M.S. 476'da yıkıldı.

Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans), 1453'te Fatih Sultan Mehmet tarafından yıkıldı.

Krallık Devri (M.Ö. 753-M.Ö. 510)

Cumhuriyet Devri (M.Ö. 510-M.Ö. 27)

İmparatorluk Devri (M.Ö. 27-M.S. 395)

Bizans İmparatorluğunun yıkılması ile Orta Çağ bitti, Yeni Çağ başladı.


ROMA MEDENİYETİ KÜLTÜR VE UYGARLIK

Roma halkı üç gruba ayrılırdı. Bunlar :

Patriciler : Her türlü hakka sahip olanlar. (Yönetime katılabiliyor)

Plepler : Hiç bir siaysi hakkı olmayan çiftçi, köylü ve sanatkarlar.

Köleler : Ne siyasi ne de toplumsal hakka sahip.

Roma medeniyeti denince akla ilk gelen On İki levha Kanunları'dır.

Roma Medeniyeti'nden günümüze kalan en önemli sanat eserleri şunlardır :

Aspendos Tiaytrosu (Antalya)

Ogust Mabedi (Ankara)

Elmadağ Su Yolu (Ankara)

Roma Hamamı (Ankara)

Bozdoğan Kemeri (İstanbul)

Çemberlitaş (İstanbul)


YUNAN MEDENİYETİ SİYASİ TARİH

Ege medeniyetini meydana getiren medeniyetler şunlardır. Yunan medeniyeti, Makedonya Medeniyeti, Trakya Medeniyeti, Anadolu Medeniyeti, Girit Medeniyeti ve Rodos Medeniyeti. Yunan Medeniyeti, M.Ö. 1200 yılında Dorlar tarafından kuruldu.

Yunan Medeniyeti denince akla Polis (şehir devletleri) gelir.

Yunan Medeniyeti'ne ait en önemli polisler şunlardır. Atina, Isparta, Korint, Tebai, Larissa, Magara.


YUNAN MEDENİYETİ KÜLTÜR VE UYGARLIK

Tarihte bilinen ilk demokrasi denemeleri Yunanistan'da görülür.

Yunanistan!da sınıf farkını ortadan kaldırmak için Drakon, Solon ve Kleistenes Kanunları ortaya çıkmıştır. Yunanistan'da felsefenin öncülerinden Sokrates, Platon, Aristotales ve Thukidides yetişmiştir.

Eski Yunan'da sanat alanında heykelciliğe önem verilmiştir.


HELEN MEDENİYETİ SİYASİ TARİH

Makedonya kralı Büyük İskender, M.Ö. IV. yy.'da Doğu'ya bir sefer yaptı.

Bu sefer sonunda Hellenizm Uygarlığı doğdu.

Helen Medeniyeti'ne ait en önemli kültür merkezleri İskenderiye ve Antakya'dır.


HELEN MEDENİYETİ KÜLTÜR VE UYGARLIK

Helen Medeniyeti'nde daha çok pozitif bilimlerde ilerleme görülmüştür.

Helen Medeniyeti'nden günümüze kalan en önemli sanat eserleri, Zeus sunağı ve İskender Lahiti'dir


MISIR UYGARLIĞI ( MÖ.3000 – MÖ.525 ) :

Mısır , Afrika;nın kuzeydoğusunda yer alır. Batısı ve güneybatısı çöllerle kaplı olup, hayat damarı ; Nil ” nehridir.

Mısır uygarlığının başlıca merkezleri Nil vadisinde toplanmıştır.

Kuzey Mısır;a ; Aşağı Mısır, güney Mısır;a ; Yukarı Mısır denilmiştir. ( Nil nehrinin akışına göre)

MÖ.4000 yıllarında Suriye ve Filistin üzerinden gelen Asya;lı kavimler tarafından istilaya uğramış, bunların yerli Sami ırkıyla karışmaları sonucu Mısır halkı oluşmuştur.

Mısır şehir devletlerine Nomos (Nom ) adı verilir. Mısır siyasi tarihi kral Menes;in Nom; ları birleştirmesiyle başlar.

Mısır;da sülaleler yönetimi görülmüştür. Sülaleler devri 5 dönemden oluşur ; Eski krallık, Orta Krallık ve Hiksoslar, Yeni krallık, Gerileme devri, Sais Krallığı * Eski , orta ve yeni krallık dönemleri en parlak dönemleridir.

Mısır Perslerin istilasıyla bağımsızlığını kaybederek Perslerin bir ili olmuş , daha sonra da Büyük İskender; e bağlanmıştır.

Hiksoslar;ın, Asurlular;ın ve Perslerin işgallerine uğramıştır.

Kültür ve Medeniyetleri :Mısır; ın etrafının deniz ve çöllerle kaplı olması burayı sık istilalardan korumuş, bu nedenle Mısır Medeniyeti kendi içinde gelişmiştir.Kendi içinde gelişen fakat dışarıyı etkileyen bir özellik görülür.Bu yönüyle diğer medeniyetlerden farklıdır.

Mısır krallarına ; Firavun ; denilirdi. Tanrı – Kral anlayışı egemendi.Firavunların yetkileri sınırsızdı.Bütün Mısır;ın sahibi sayılırlardı. Mısırlılar, Firavunlarını tanrı;nın oğlu olarak ,yeryüzünde insanlar arasında yaşayan bir tanrı olarak tanırlardı.

Mısır illere ayrılmıştı.İllerin başında merkeze bağlı Valiler bulunurdu.

Düzenli bir orduya sahiptiler. Piyade ve savaş arabalı bölümleri bulunurdu.

Çok tanrılı bir din inanışına sahiptiler. Yeni Krallık döneminde Firavun 4.Amonifis tek tanrılı bir din yaymaya çalışmış, ancak Amon rahiplerinin karşı çıkmasıyla halkının eski inanışlarını değiştirmeyi başaramamıştır.

Ölümden sonra yaşam inancı Mısır;da Tıp ve Mimari;yi geliştirmiştir. Ölümden sonra yaşayacaklarına inandıklarından vücutlarının bozulmasını engellemek amacıyla ;Mumya ; yapmışlardır. Piramitler ise Firavun mezarlarıdır.

Mısır;da halk ; Memurlar ve Katipler – Rahipler – Askerler – Şehirliler ve Köylüler – Köleler olarak sınıflara ayrılmıştır.

Ekonomilerinin temeli tarıma dayalıdır.Bütün Ön-Asya ülkeleriyle ticaret yapmışlardır. Değiş tokuşa dayalı ticari ilişkilerde, zaman zaman ; belli ağırlıkta altın ve gümüş külçeleri – süs eşyası – köleler – hayvanlar da değer ölçüsü olarak kullanılmıştır.

Mısır da ;Hiyeroglif ; denilen ;Resim yazısı ; kullanılmıştır. Zamanla bu yazı sadeleştirilerek , ;Hiyeratik” ve ;Demotik” adlarını almıştır.

Mısırlılar Nil nehrinin taşma zamanlarını hesaplamışlar, İlk güneş yılına dayalı Takvimi oluşturmuşlardır.

Tıp, Matematik, Geometri gelişen bilim dallarıdır.

Sanat;ta Tapınaklar ve Piramitler sanat şaheserlerindendir.En ünlü tapınakları Karnak ve Luksor da bulunan Amon tapınaklarıdır. En ünlü Piramitleri ise dünyanın 7 harikasından biri kabul edilen Keops piramididir.


Mısırlılar;dan : Kalbini bilime ver ve onu öz annen gibi sev.

Hiçbir şey bilmek kadar değerli olamaz.

Sadece bilgili bir insan kendi kendini yönetebilir

Bu dünyada gerçek tek bir mutluluk vardır,

o da gündüz kitapları istekle toplamak ve bunları gece okumaktır.



FENİKELİLER ( MÖ.2000 – MÖ.8.YY.) :Lübnan dağları ile Akdeniz arasında kalan dar kıyı bölgesinde yaşamışlardır.Kendilerine kıyı Kenanileri demişlerdir.

Asur, Babil ve Perslerin egemenliği altına girmişlerdir.

Kültür ve Medeniyetleri :Biblos, Sidon ( Sayda), Tir ( Sur ) gibi şehirler kurmuşlardır. Şehir devletleri halindeki siyasi yapı, Sayda ve Sur;ların diğer siteleri egemenliklerine alması şeklinde devam etmiştir.

Ekonomilerinin temeli Ticarete dayanır. Özellikle Akdeniz ticaretinden önemli gelir elde ettiler.

Ticari faaliyetleriyle,Ön-Asya ve doğu kültürünü Akdeniz havzasına tanıtmışlardır.

Akdeniz;de çok sayıda Koloni kurmuşlardır.Bunların en ünlüleri Afrika;nın kuzeyindeki ;Kartaca” ile İspanya;nın güneyindeki ;Gades” tir. Kolonilerini sadece ticari düşündüklerinden ellerinde fazla tutamamışlardır.(Onlar için savaşmamışlardır)

Uygarlığa en önemli katkıları Alfabeyi bulmalarıdır.


İBRANİLER ami ırkından olup, uzun zaman göçebe yaşamışlar, sonunda Filistin;e gelip yerleşmişlerdir.

Gerçek bir devlete Hz.Davut zamanında kavuşmuşlardır.

Hz.Süleyman;ın ölümünden sonra kuzeyde İsrail devleti, güneyde Yahudi ( Yuda ) devletleri olarak ikiye ayrıldılar. İsrail devletine Asurlular,Yahudi devletine ise Babilliler son vermiştir.

Kültür ve Medeniyetleri : Tarihin ilk tek tanrılı din inancına sahip olmuşlardır. Ancak bu dinin sadece kendi kavimlerine indiğine inanmalarından dolayı bu dini yayma gereği duymamışlar bu nedenle dinleri evrenselleşememiştir.

Dini inançları etrafında meydana getirdikleri milli tarihleri ile dağılıp yok olmaktan kurtulmuşlar II.Dünya savaşından sonra bugünkü İsrail devletini kurmuşlardır.

Peygamberleri ;Hz.Musa” , kitapları ;Tevrat ; dır. Allah;a ; Yahova ; demişlerdir.

Sanat eserlerinin en önemlisi Hz.Süleyman zamanında Kudüs;te yapılan ;Süleyman Mabedi”( Mescid-i Aksa) dir.


TARİH ÖNCESİ DEVİRLER ve TARİH DEVİRLERİ


İnsan topluluklarının o dönemde kullandığı ve günümüze kadar gelebilen kalıntılardan yola çıkılarak iki bölüme ayrılır.


TAŞ DEVRİ


KABA TAŞ DEVRİ

İnsanlığın en ilkel ve en uzun dönemidir. Bu dönemde henüz araç ve gereç yapımı başlamamıştır. İnsanlar kendilerini korumak için doğadaki sivri taşları olduğu gibi kullanmıştır.

YONTMA TAŞ DEVRİBu dönemde insanlar taşları yontarak ilk defa araç ve gereç yapmışlardır. Bu aletler savunma ve avlanma amacıyla yapılmıştır. İnsan doğanın asalağı durumundadır. Tüketici, avcı ve toplayıcıdır. Ekonomik etkinliklerden ötürü göçebe bir yaşam sürmüşlerdir Mağara duvarlarına hayvan resimleri yapmışlardır. Dönemin sonlarına doğru ateş denetim altına alınmıştır. (Ateş önce insanları soğuktan ve yırtıcı hayvanlardan korumuş, daha sonraki dönemlerde ise insanlığın gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur. Toprak kapların yapımında madenlerin işlenmesinde olduğu gibi) Yontma Taş Devrinin sonlarına doğru buzullar çözülmüş, iklim yumuşamıştır.

CİLALI TAŞ DEVRİBu dönemde alet yapımı gelişmiş sert ve düzgün aletler yapılmıştır. Taşın yanısıra ilk defa topraktan da araç gereçler yapılmıştır. (Toprakkaplar yapılmış, seramiksanatı ilerlemiştir.) İnsanlık için güzel bir dönemin başlangıcıdır. İnsan doğanın asalağı olmaktan kurtulmuş ilk defa üretim faaliyetlerini başlatmıştır. İlk defa tarım başlamış, hayat tarzı değişerek yerleşik yaşama geçilmiştir. Bunun sonucunda ilk köyler kurulmuş, hayvanlar evcilleştirilmiştir. Menhir ve Dolmen adı verilen anıtlar dikilmiştir. Bitki liflerinden elbiseler dikilmiştir.


MADEN DEVRİ


BAKIR DEVRİ

İşlemesi kolay olduğu için ilk kullanılan madenler bakır, altın ve gümüştür. Ancak doğada fazla bulunduğu için bakırdan daha fazla araç ve gereç yapılmış ve döneme damgasını vurmuştur.

TUNÇ DEVRİBakır ve kalayın karışımından tunç elde edilmiş ve böylece daha sert dayanıklı araç gereçler yapılmıştır. Bu dönemde karasaban bulunmuş ve tarımda gelişim sağlanmıştır. Tüketim fazlası üretim elde edilmiş bu da ticaretin gelişmesini sağlamıştır. İlk şehir ve devlet yapıları kurulmuştur.

DEMİR DEVRİDemirin yüksek ısıda işlenebilmeye başlanması ile sanayide önemli gelişmeler sağlanmıştır. Ticaret hızlanmış ve dönemin sonlarına doğru yazı icat edilmiştir.


TARİH DEVİRLERİ


Tarih, yazının icadı ile başlayan zaman dilimi içerisinde devirlere ayrılırken, insanlık tarihini etkileyen büyük ve önemli olay ve buluşlara göre dört bölüme ayrılır.

İLK ÇAĞYazının bulunmasıyla başlayıp (M.Ö. 4000-3500) Batı Roma İmparatorluğunun yıkılışına kadar sürer. En uzun süren çağ olarak bilinir.

ORTA ÇAĞBatı Roma İmparatorluğunun yıkılışından (476), İstanbul'un Türkler tarafından fethine kadar (1453) sürer.

YENİ ÇAĞ

İstanbul'un fethinden, 1453 tarihinde başlayıp, 1789 tarihli Fransız İhtilaline kadar sürer.

YAKIN ÇAĞ1789 Fransız İhtilali ile başlayıp, günümüze kadar sürer.


UYGARLIK TARİHİ



1.ROMA UYGARLIĞI:


Roma Uygarlığı, Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu olarak iki kısımda incelenmiştir. Birinci kısımda cumhuriyet devri siyasal gelişmeler, sosyo-ekonomik yapı, kültür, sanat ve edebiyatta ilerlemeler incelenmiştir. İkinci kısımda imparatorluk dönemi siyasal gelişmeler, sosyo-ekonomik yapı, kültür, sanat ve edebiyat gelişmeleri anlatılmıştır. Her iki kısmın sonunda ise cumhuriyet dönemini sona erdiren nedenler ve İmparatorluğun çöküş nedenleri açıklanmıştır.


2.RÖNESANS VE REFORM:


Orta çağlarda Avrupa insanı bir gruba, bir topluluğa bağlı olarak yaşıyordu. Bu bir derebeyinin malikanesi, bir lonca, ve her şeyden önemlisi evrensel kilisenin temsil ettiği dinsel topluluk olabilirdi. Bu düzen geçen ünitede ve bu ünitede açıkladığımız nedenlerden dolayı yavaş yavaş değişmeye başladı. Avrupa insanı bir grubun üyesi olmak yerine daha önce birey olduğunun bilincine varmaya başladı. Bu bilinçlenme onu öbür dünya değil bu dünyadaki çıkarlarını aramaya, bu amaçla girişimde bulunmaya zorladı. Rönesans;ın getirdiği bireyci, girişimci, laik dünya bakış açısı ilk olarak İtalya'da ortaya çıktı.

Uygarlık tarihi açısından İtalyan Rönesans;ının önemi onun hümanizm felsefesidir. İlk başlarda hümanizm Eski Yunan ve Roma edebiyat ve felsefesini canlandırma biçiminde ortaya çıktı. Daha sonraları hümanizm eskiyi taklit ötesinde daha özgün düşünce biçimine girdi. Hümanizmin özü onun insan şeref ve haysiyetine verdiği önemde ve insanı evrenin merkezi olarak görmesinde yatar.

Re formasyon hareketi, kuzey Avrupa Rönesanssının Hıristiyan kilisesine karşı doğurduğu tepkilerin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Kuzey Avrupa hümanistleri kilisenin uygulamalarını eleştirmiş ve dinde reform yapılmasını istemişlerdir. Luther'in Kilise ile mücadeleye girişi Calvin'in de etkisiyle reform hareketini hızlandırmıştır. Protestan mezhebinin kurulması sonucunda Protestanlık Avrupa'da bir orman yangını gibi hızla yayılmış, bu da Katolik kilisesini kendi içinde yeni reformlara ve düzenlemelere zorlamıştır. Sonuçta kilise ve din toplum içindeki eski otoritesini ve itibarını oldukça yitirmiş ve modern çağın laik toplum siyaset ve kültür yapılanması önündeki engel büyük ölçüde kalkmıştır


3.ESKİ ÖN ASYA VE MISIR UYGARLIKLARI:

Mezopotamya'da ilk uygarlık Sümerler tarafından getirilmiş, onları Sümerlerin uygarlığını benimseyen Akadlar, Babilliler, Asurlular izlemiştir. Mezopotamya'da birbiri ardına gelişen bu uygarlıkların modern dünyamıza yaptıkları önemli katkılar ana hatlarıyla belirtilmiştir.

İkinci olarak bu bölümde Ön Asya;nın bir parçası olan Anadolu uygarlıklarından en önemlisi ve en eskisi olan Hitit uygarlığı modern dünyamıza yaptığı katkılar açısından incelenmiştir.

Üçüncü olarak bu bölümde Nil nehrinin verimli yataklarında serpilip gelişen eski Mısır uygarlığı ana hatlarıyla incelenmiş ve bu uygarlığın insanlık tarihine yaptığı kültürel katkılar özetlenmiştir. Son olarak Pers uygarlığı ve Fenikeliler de kısaca ve ayrıca uygarlık tarihine yaptıkları katkılar açısından incelenmiştir

4.ORTAÇAĞLAR:

Hıristiyan Kilisesi idari ve hukuk sistemiyle doldurularak, tüm Avrupa'nın sosyal siyasal ve ekonomik hayatına hakim olmuştur. Kilise bu işlevlerini yerine getirebilmek için ayrıntılı bir doktrin ve katı bir ruhban sınıfı hiyerarşisi de geliştirmiştir. Kilise içinde realizm nominalizm gibi felsefi sorunlar tartışılmış, Thomas Aguinas gibi felsefeciler iman ile aklın uzlaştırılması için büyük çabalar sarf etmişlerdir. 1300'lerde açılan önemli üniversitelerde Arapça yazılı bilimsel ve felsefi metinler okutulmuş, Avrupalı düşünürler bu metinler sayesinde Eski Yunan felsefeleri ve özellikle Plato ve Aristoteles ile tanışmışlardır. 14 üncü ve 15 inci yüzyıllarda evrensel kilise liderliğinde birleşik Avrupa ideali ve düşüncesi sarsılmaya başladı. İngiltere ve Fransa arasında Yüzyıl savaşları sonunda ulusal merkezi devlet düşüncesi artarken Fransa'da mutlak monarşi düşüncesi hakim oldu. Ortaçağ sonları ulus devlet oluşumuna sahne oldu. Arap-İslam uygarlığı, Avrupa Uygarlığı ile olan ilişkiler açısından bakıldığında, önemli bir konumda görülür. Abbasi hanedanı (750-1260) döneminde Arap-İslam devleti, Avrupa Afrika ve Asya'ya uzanan uygarlığın zirvesinde bir imparatorluk görünümünü arz ediyordu. İslam uygarlığı, Avrupa en karanlık çağında yaşarken, bilim, felsefe ve edebiyat dallarında çok önemli düşünürler yaratmıştır. Bu düşünürlerin ortaçağ Avrupa sına etkileri Avrupa'nın ortaçağ karanlığından çıkıp Rönesans'a geçişini büyük ölçüde kolaylaştırmıştır.


5. XIX. Yüzyıl: Aydınlanmaya ve Sanayi Devrimine Tepkiler, Diğer Akımlar:

19 ucu yüzyıl Avrupa;sında ortaya çıkan ve bir önceki yüzyılın gelişmelerine karşı tutucu ılımlı, ya da radikal tepki ve gelişmeleri inceledik. Bunlardan ilki Akıl Çağı'na ve onun temsil ettiği değerler sistemine bir tepki olan Romantizmdir. Romantizm edebiyat ve sanatta bir başka akımla, Milliyetçilik ile de birleşmiştir. 19ncu yüzyılda, bir önceki yüzyıla tutucu bir tür tepki de Liberalizm olmuştur. Bu akım, Aydınlanma düşüncelerinin somutlaştırılması ve yaşama geçirilmesi olarak ta ifade edilebilir. Bu ünitede ikinci olarak Sanayi devrimine ve liberalizme karşı ortaya çıkan radikal tepkiler ve düşünceler incelenmiştir. Bunlar Sosyalizm ve Komünizmdir. Üçüncü olarak Darvincilik ve Sosyal Darvincilik düşüncesinin etkileri ve sonuçları toplumsal ekonomik ve siyasal düzeyde irdelenmiştir. Son olarak sosyal Darvinciliğin uluslar arası düzeyde uygulaması olan Emperyalizm ve sonuçları incelenmiştir.


6.AKIL ÇAĞI-AYDINLANMA:

Akıl çağı Batı uygarlığının en güçlü ve verimli dönemlerinden birisidir. Descartes ve Newton, bilimsel yöntemin ve düşüncenin temelini bu çağın başlangıcında atarlar. Doğa bilimlerinin bilimsel temele oturtulması, ve yeni doğa bilimlerinin kurulması bu döneme rastlar. Ayrıca insanı konu alan insanbilimleri ya da sosyal bilimlerin başlangıcı da Aydınlanma döneminde olmuştur. Descartes;in matematik yönteminin akla uygulanması insanbilimlerinin oluşumunu kolaylaştırmıştır. 17nci yüzyılın ortalarından başlayarak bilimde ve bilimsel yöntemde gelişmeler kültür dünyasına da yansımaya başlamıştır. Ortaçağın düşün ve iklimi yerini rasyonel ve laik düşünce ortamına bırakmaya başladı. Aydınlanma döneminde edebiyat ve sanat alanında da, diğer alanlardakine paralel olarak önemli gelişmeler olmuştur. Edebiyatta 18nci yüzyıl "düzyazı çağı" olarak bilinir. Rasyonalizmin etkisi roman ve tiyatro eserlerinde açık bir biçimde gözlenebilir. Barok sanat ve müzik 17nci yüzyılda zirveye ulaşmış 18nci yüzyılda yerini Neoklasik tarza bırakmıştır.



7.AMERİKAN,FRANSIZ DEVRİMLERİ VE SANAYİ DEVRİMİ:

Aydınlanma çağının temel düşünceleri tarihte ilk kez, (İngiltere dışında)Amerikan ve Fransız devrimleri ile birlikte yaşama geçirilmiştir. Amerikan devrimi, Fransızlara, bu düşünceler çerçevesinde özgür ve dengeli bir biçimde işleyen bir hükümet örneğini göstermiştir. Ancak Fransız devrimcilerinin ve devriminin aşırılığı, Fransız halkının tepkisine ve dolayısıyla da Napolyon;un iktidarına yol açmıştır. Napolyon dönemi ise, Fransız devriminin ve Akıl çağının düşüncelerinin bütün Avrupa'ya yayılması sonucunu doğurmuştur.

Sanayi devrimi, buharlı enerjisi, fabrikaları ve birçok yeni buluşları ile uygarlık tarihinin en önemli gelişmelerinden birisini oluşturur. Sanayi devriminin sonucu olan orta sınıfın ekonomik ve sosyal açıdan yükselişi, fabrika kentlerinin büyümesi ve gelişmesi, bu yüzden genelde nüfusun ve özelde kent nüfusunun hızlı artışı Batı dünyasının çehresini kısa sürede değiştirmiş ve eski rejimin yerleşik düzenini ve değerler sistemini kökünden bozmuştur.


8. XX. YÜZYIL: SAVAŞ VE BARIŞ:

20 inci yüzyıldaki iki dünya savaşının nedenleri ve sonuçları, toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel açılardan incelenmiştir. Birinci Dünya Savaşını hazırlayan siyasal ve ekonomik nedenler, İkinci Sanayi Devriminin ortaya çıkardığı bazı etmenler yanında, Milliyetçilik ve Emperyalizm çerçevesinde irdelenmiştir. İkinci Dünya Savaşı öncesi siyasal ve ekonomik gelişmeler, savaşı hazırlayan etmenler olarak belirmiş, dünya ekonomik buhranı, diğer faktörlerin de katkısıyla Avrupa'da diktatörlüklerin oluşmasını sağlamıştır. Son olarak bu ünitede İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'da, Amerika'da ve öteki bölgelerde ortaya çıkan durum açıklanmış, barış çabaları ve Birleşmiş Milletler örgütünün kuruluş ve amaçları özetlenmiştir. Yirminci yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıkan ve son yarım yüzyılın karamsar düşünce iklimini geçmişte bırakan gelişmeler, "Yeni Rönesans" başlığı altında irdelenmiştir.

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.2013, 13:14   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1

1.ROMA UYGARLIGI:

Roma Uygarligi, Roma Cumhuriyeti ve Roma Imparatorlugu olarak iki kisimda incelenmistir. Birinci kisimda cumhuriyet devri siyasal gelismeler, sosyo-ekonomik yapi, kültür, sanat ve edebiyatta ilerlemeler incelenmistir. Ikinci kisimda imparatorluk dönemi siyasal gelismeler, sosyo-ekonomik yapi, kültür, sanat ve edebiyat gelismeleri anlatilmistir. Her iki kismin sonunda ise cumhuriyet dönemini sona erdiren nedenler ve Imparatorlugun çöküs nedenleri açiklanmistir.

2.RÖNESANS VE REFORM:

Orta çaglarda Avrupa insani bir gruba, bir topluluga bagli olarak yasiyordu. Bu bir derebeyinin malikanesi, bir lonca, ve her seyden önemlisi evrensel kilisenin temsil ettigi dinsel topluluk olabilirdi. Bu düzen geçen ünitede ve bu ünitede açikladigimiz nedenlerden dolayi yavas yavas degismeye basladi. Avrupa insani bir grubun üyesi olmak yerine daha önce birey oldugunun bilincine varmaya basladi. Bu bilinçlenme onu öbür dünya degil bu dünyadaki çikarlarini aramaya, bu amaçla girisimde bulunmaya zorladi. Rönesans’in getirdigi bireyci, girisimci, laik dünya bakis açisi ilk olarak Italya'da ortaya çikti.
Uygarlik tarihi açisindan Italyan Rönesans’inin önemi onun hümanizm felsefesidir. Ilk baslarda hümanizm Eski Yunan ve Roma edebiyat ve felsefesini canlandirma biçiminde ortaya çikti. Daha sonralari hümanizm eskiyi taklit ötesinde daha özgün düsünce biçimine girdi. Hümanizmin özü onun insan seref ve haysiyetine verdigi önemde ve insani evrenin merkezi olarak görmesinde yatar.
Re formasyon hareketi, kuzey Avrupa Rönesanssinin Hiristiyan kilisesine karsi dogurdugu tepkilerin dogal bir sonucu olarak ortaya çikmistir. Kuzey Avrupa hümanistleri kilisenin uygulamalarini elestirmis ve dinde reform yapilmasini istemislerdir. Luther'in Kilise ile mücadeleye girisi Calvin'in de etkisiyle reform hareketini hizlandirmistir. Protestan mezhebinin kurulmasi sonucunda Protestanlik Avrupa'da bir orman yangini gibi hizla yayilmis, bu da Katolik kilisesini kendi içinde yeni reformlara ve düzenlemelere zorlamistir. Sonuçta kilise ve din toplum içindeki eski otoritesini ve itibarini oldukça yitirmis ve modern çagin laik toplum siyaset ve kültür yapilanmasi önündeki engel büyük ölçüde kalkmistir

[hide]
3.ESKI ÖN ASYA VE MISIR UYGARLIKLARI:
Mezopotamya'da ilk uygarlik Sümerler tarafindan getirilmis, onlari Sümerlerin uygarligini benimseyen Akadlar, Babilliler, Asurlular izlemistir. Mezopotamya'da birbiri ardina gelisen bu uygarliklarin modern dünyamiza yaptiklari önemli katkilar ana hatlariyla belirtilmistir.
Ikinci olarak bu bölümde Ön Asya’nin bir parçasi olan Anadolu uygarliklarindan en önemlisi ve en eskisi olan Hitit uygarligi modern dünyamiza yaptigi katkilar açisindan incelenmistir.
Üçüncü olarak bu bölümde Nil nehrinin verimli yataklarinda serpilip gelisen eski Misir uygarligi ana hatlariyla incelenmis ve bu uygarligin insanlik tarihine yaptigi kültürel katkilar özetlenmistir. Son olarak Pers uygarligi ve Fenikeliler de kisaca ve ayrica uygarlik tarihine yaptiklari katkilar açisindan incelenmistir
4.ORTAÇAGLAR:
Hiristiyan Kilisesi idari ve hukuk sistemiyle doldurularak, tüm Avrupa'nin sosyal siyasal ve ekonomik hayatina hakim olmustur. Kilise bu islevlerini yerine getirebilmek için ayrintili bir doktrin ve kati bir ruhban sinifi hiyerarsisi de gelistirmistir. Kilise içinde realizm nominalizm gibi felsefi sorunlar tartisilmis, Thomas Aguinas gibi felsefeciler iman ile aklin uzlastirilmasi için büyük çabalar sarf etmislerdir. 1300'lerde açilan önemli üniversitelerde Arapça yazili bilimsel ve felsefi metinler okutulmus, Avrupali düsünürler bu metinler sayesinde Eski Yunan felsefeleri ve özellikle Plato ve Aristoteles ile tanismislardir. 14 üncü ve 15 inci yüzyillarda evrensel kilise liderliginde birlesik Avrupa ideali ve düsüncesi sarsilmaya basladi. Ingiltere ve Fransa arasinda Yüzyil savaslari sonunda ulusal merkezi devlet düsüncesi artarken Fransa'da mutlak monarsi düsüncesi hakim oldu. Ortaçag sonlari ulus devlet olusumuna sahne oldu. Arap-Islam uygarligi, Avrupa Uygarligi ile olan iliskiler açisindan bakildiginda, önemli bir konumda görülür. Abbasi hanedani (750-1260) döneminde Arap-Islam devleti, Avrupa Afrika ve Asya'ya uzanan uygarligin zirvesinde bir imparatorluk görünümünü arz ediyordu. Islam uygarligi, Avrupa en karanlik çaginda yasarken, bilim, felsefe ve edebiyat dallarinda çok önemli düsünürler yaratmistir. Bu düsünürlerin ortaçag Avrupa sina etkileri Avrupa'nin ortaçag karanligindan çikip Rönesans'a geçisini büyük ölçüde kolaylastirmistir.

5. XIX. Yüzyil: Aydinlanmaya ve Sanayi Devrimine Tepkiler, Diger Akimlar:
19 ucu yüzyil Avrupa’sinda ortaya çikan ve bir önceki yüzyilin gelismelerine karsi tutucu ilimli, ya da radikal tepki ve gelismeleri inceledik. Bunlardan ilki Akil Çagi'na ve onun temsil ettigi degerler sistemine bir tepki olan Romantizmdir. Romantizm edebiyat ve sanatta bir baska akimla, Milliyetçilik ile de birlesmistir. 19ncu yüzyilda, bir önceki yüzyila tutucu bir tür tepki de Liberalizm olmustur. Bu akim, Aydinlanma düsüncelerinin somutlastirilmasi ve yasama geçirilmesi olarak ta ifade edilebilir. Bu ünitede ikinci olarak Sanayi devrimine ve liberalizme karsi ortaya çikan radikal tepkiler ve düsünceler incelenmistir. Bunlar Sosyalizm ve Komünizmdir. Üçüncü olarak Darvincilik ve Sosyal Darvincilik düsüncesinin etkileri ve sonuçlari toplumsal ekonomik ve siyasal düzeyde irdelenmistir. Son olarak sosyal Darvinciligin uluslar arasi düzeyde uygulamasi olan Emperyalizm ve sonuçlari incelenmistir.

6.AKIL ÇAGI-AYDINLANMA:
Akil çagi Bati uygarliginin en güçlü ve verimli dönemlerinden birisidir. Descartes ve Newton, bilimsel yöntemin ve düsüncenin temelini bu çagin baslangicinda atarlar. Doga bilimlerinin bilimsel temele oturtulmasi, ve yeni doga bilimlerinin kurulmasi bu döneme rastlar. Ayrica insani konu alan insanbilimleri ya da sosyal bilimlerin baslangici da Aydinlanma döneminde olmustur. Descartes’in matematik yönteminin akla uygulanmasi insanbilimlerinin olusumunu kolaylastirmistir. 17nci yüzyilin ortalarindan baslayarak bilimde ve bilimsel yöntemde gelismeler kültür dünyasina da yansimaya baslamistir. Ortaçagin düsün ve iklimi yerini rasyonel ve laik düsünce ortamina birakmaya basladi. Aydinlanma döneminde edebiyat ve sanat alaninda da, diger alanlardakine paralel olarak önemli gelismeler olmustur. Edebiyatta 18nci yüzyil "düzyazi çagi" olarak bilinir. Rasyonalizmin etkisi roman ve tiyatro eserlerinde açik bir biçimde gözlenebilir. Barok sanat ve müzik 17nci yüzyilda zirveye ulasmis 18nci yüzyilda yerini Neokla*** tarza birakmistir.


7.AMERIKAN,FRANSIZ DEVRIMLERI VE SANAYI DEVRIMI:
Aydinlanma çaginin temel düsünceleri tarihte ilk kez, (Ingiltere disinda)Amerikan ve Fransiz devrimleri ile birlikte yasama geçirilmistir. Amerikan devrimi, Fransizlara, bu düsünceler çerçevesinde özgür ve dengeli bir biçimde isleyen bir hükümet örnegini göstermistir. Ancak Fransiz devrimcilerinin ve devriminin asiriligi, Fransiz halkinin tepkisine ve dolayisiyla da Napolyon’un iktidarina yol açmistir. Napolyon dönemi ise, Fransiz devriminin ve Akil çaginin düsüncelerinin bütün Avrupa'ya yayilmasi sonucunu dogurmustur.
Sanayi devrimi, buharli enerjisi, fabrikalari ve birçok yeni buluslari ile uygarlik tarihinin en önemli gelismelerinden birisini olusturur. Sanayi devriminin sonucu olan orta sinifin ekonomik ve sosyal açidan yükselisi, fabrika kentlerinin büyümesi ve gelismesi, bu yüzden genelde nüfusun ve özelde kent nüfusunun hizli artisi Bati dünyasinin çehresini kisa sürede degistirmis ve eski rejimin yerlesik düzenini ve degerler sistemini kökünden bozmustur.

8. XX. YÜZYIL: SAVAS VE BARIS:
20 inci yüzyildaki iki dünya savasinin nedenleri ve sonuçlari, toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel açilardan incelenmistir. Birinci Dünya Savasini hazirlayan siyasal ve ekonomik nedenler, Ikinci Sanayi Devriminin ortaya çikardigi bazi etmenler yaninda, Milliyetçilik ve Emperyalizm çerçevesinde irdelenmistir. Ikinci Dünya Savasi öncesi siyasal ve ekonomik gelismeler, savasi hazirlayan etmenler olarak belirmis, dünya ekonomik buhrani, diger faktörlerin de katkisiyla Avrupa'da diktatörlüklerin olusmasini saglamistir. Son olarak bu ünitede Ikinci Dünya Savasi sonrasi Avrupa'da, Amerika'da ve öteki bölgelerde ortaya çikan durum açiklanmis, baris çabalari ve Birlesmis Milletler örgütünün kurulus ve amaçlari özetlenmistir. Yirminci yüzyilin son çeyreginde ortaya çikan ve son yarim yüzyilin karamsar düsünce iklimini geçmiste birakan gelismeler, "Yeni Rönesans" basligi altinda irdelenmistir.

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.2013, 13:14   #3 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1

UYGARLIK TARİHİ

ÜNİTE 1(DÜNYANIN OLUŞUMU VE TARİH ÖNCESİ ÇAĞLAR)

1.İnsanı ve insanın atalarını kapsayan homininlerin diğer primatlardan ayrılan en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A)İki ayak üzerinde dik duruş B)Beyin hacmi C)Beslenme biçimi D)Kas yapısı
E)Toplu halde yaşaması

2.Tarihi dönemleri tarih öncesi dönemlerden ayıran ölçüt hangisidir?

A)Tarımın başlaması B)Sanat eserlerinin yapılması C)Yazının bulunması
D)Taş aletlerin yapılması E)Ticaretin gerçekleşmesi

3.Aşağıdakilerden hangisi arkeolojik tarihleme yöntemidir?

A)Karbon 14 B)Ağaç halkaları C)Termolüminesans D)Tabakalanma E)Potasyum-argon

4.Aşağıdakilerden hangisi Paleolitik yani Eski Taş Çağı insan yaşamının özelliklerinden değildir?

A)Taş aletlerin yapılması B)İlk sanat ürünlerinin ortaya çıkması
C)Avcılık ve toplayıcılıkla geçinmeleri D)Toprağa yerleşmeleri
E)Küçük gruplar halinde yaşamaları

5.Aşağıdakilerden hangisi Paleolitik Çağda kullanılan aletlerden değildir?

A)A) El baltaları B)Taş bıçaklar C)Saban D)Ok uçları E)Mızrak uçları

6.Taş aletler yaptıkları için ilk insan türü olarak kabul edilen ve “becerikli insan” anlamına gelen tür aşağıdakilerden hangisidir?

A)Homo habilis B)Homo erectus C)Homo sapiens D)Homo neanderthalensis
E)Homo Heidelbergensis

7.Ortadoğu ve Doğ Akdenizde yaşayan Orta Taş Çağı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Epipaleolitik B)Kalkolitik C)Neolitik D)Altpaleolitik E)Orta Kalkolitik

8.Aşağıdakilerden hangisi neolitik çağın özelliklerinden değildir?

A)Tarımın keşfedilmesi B)Hayvanların evcilleştirilmesi
C)Çanak çömlek yapımının başlaması
D)Ağaç dalları,kamışlar ve çamurlu yuvarlak kulübeler yapılması E)Tapınak ekonomisi

9.Uzun mesafeli ticarete konu olan ilk mal aşağıdakilerden hangisidir?

A)Yassı balta B)Çanak çömlek C)Obsidyen D)Olta E)Çakmak taşı

10.Aşağıdakilerden hangisi Anadoluda görülen neolitik yerleşimlerden değildir?

A)Caferhöyük B)Göbekli tepe C)Çayönü D)Hacılar E)Jeriko

11.Aşağıdakilerden hangisi neolitik çağda yetiştirilen tarım ürünlerinden değildir?

A)Buğday B)Arpa C)Mercimek D)Nohut E) Pamuk

12.aşağıdakilerden hangisi kalkolitik çağın özelliklerinden değildir?

A)Köylerin kentlere dönüşmesi B)Ekonomik çıkar bölgeleri oluşması
C)Ölülerin evlerin tabanlarına gömülmesi D)Artı ürün türemesi ve depolanması
E)Sulu tarımın başlaması

13.Aşağıdakilerden hangisi tarih öncesi çağlardan bakır çağdır?

A)Paleolitik B)Mezolitik C)Neolitik D)Kalkolitik E)Epipaleolitik

14)Üç Çağ sisteminin sınıflandırılması aşağıdakilerden hangisidir?

A)Taş Çağı-Bakır Çağı-Tunç Çağı B)Taş Çağı-Tunç Çağı-Demir Çağı
C)Bakır Çağı-Tunç Çağ-Kalay Çağı D)Tunç Çağı-Taş Çağı-Demir Çağı
E)Taş Çağı-Demir Çağı-Tarım Çağı

15.Ateş bilinçli olarak kullanılan ilk insan türü aşağıdakilerden hangisidir?

A)Homo sapiens B)Homo erectus C)Homo neanderthalensis D)Homo Heidelbergensis E)Homo habilis

16.Bütün dünyadaki insan topluluklarının DNA örnekleri incelendiğinde genetik açıdan en büyük çeşitliliğin bulunduğu;bu nedenle modern insanın en uzun süre yaşadığı ve evrimleştiği kıta aşağıdakilerden hangisidir?

A)Avrupa B)Asya C)Avustralya D)Amerika E)Afrika

17.Tarih öncesi çağlarda alet yapımında aşağıdaki maddelerden hangisi kullanılmamıştır?

A)Taş B)Kemik C)Kemik D)Boynuz E)Demir

18.İlk defa ölülerini gömen insanlar aşağıdakilerden hangisidir?

A)Homo sapiens B)Homo heidelbergensis C)Homo neanderthalensis D)Homo Habilis E)Homo erectus

19.Bakır Çağı da denilen Kalkolitik Çağın hangi tarihte sona erdiği kabul edilir?

A)İ.Ö.500 B)İ.Ö.8000 C)İ.Ö.200 D)İ.Ö.3500 E)İ.Ö.6000

20.Uygarlığın başlangıcı olarak kabul edilen ilk devletler aşağıdaki bölgelerden hangisinde ortaya çıkmamıştır?

A)Mezopotamya B)Avustralya C)Mısır d)Çin E)Orta Amerika

1-A 2-C 3-D 4-D 5-C 6-A 7-A 8-E 9-C 10-E 11-E 12-C 13-D 14-B 15-B 16-E 17-E 18-C
19-D 20-B

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.2013, 13:15   #4 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1

ÜNİTE 2(ESKİ MEZOPOTAMYA TARİHİ VE UYGARLIĞI)

1.Erken Hanedanlar döneminde kral yönetimindeki Sümer kent devletlerine aşağıdakilerden hangisi örnek verilmez?

A)Uruk B)Ur C)Kiş D)Lagaş E)Babil

2.İ.Ö.2.bin yılın başlarında yükselen ve oluşturdukları geniş ticaret ağı ile Mezopotamya kültürünün farklı bölgelere yayılmasına ve kültürlerin Mezopotamyaya taşınmasına neden olan toplum aşağıdakilerden hangisidir?

A)Babiller B)Amurrular C)Asurlular D)Sümerler E)Akkadlar

3.Yeni Babil Devleti döneminde,yeni yıl şenliklerinde kullanılan tören yoluna açılan ünlü eser aşağıdakilerden hangisidir?

A)Babil kulesi B)Akbabalar steli C)Gudeanın heykeli D)İştar Kapısı E)Asma bahçeleri

4.Agadenin Kralı,Dört Bir Yanın Hükümdarı,Evrenin hükümdarı gibi unvanları kullanan kral aşağıdakilerden hangisidir?

A)Nabukadnezar B)I.Sargon C)Ur-Nammu D)Naram-Sin E)Eannatum

5.Aşağıdaki kanunlardan hangisi Sümerce yazılmamıştır?

A)Ur-Nammu Kanunu B)Ana-İttişu Kanunu C)Lipit-İstar Kanunu D)Orta Assur Kanunu
E)Urukagina Kanunu

6.Sümer kanunlarının eskisi olarak kabul edilen kanun aşağıdakilerden hangisidir?

A)Urukagina Kanunu B)Hammurabi Kanunu C)Eşnunna Kanunu D)Ur-Nammu Kanunu
E)Ana-İttişu Kanunu

7.Tanrıların evi olması yanında yazıcı okulu,kütüphane ve arşiv işlevi de gören Mezopotamya yapısı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Asma bahçeleri B)Babil kulesi C)Akbabalar steli D)İştar kapısı E)Ziggurat

8.Çivi yazısı ile yazılan ilk yazılı belgeler hangi dilde yazılmıştır?

A)Akkadca B)Sümerce C)Assurca D)Babilce E)Kaldece

9.Aşağıdakilerden hangisi Kahramanlık Çağı(Tufan Öncesi)krallarla ilgili Sümer destanlarından değildir?

A)Yaradılış B)Gılgamış C)Lugalbanda D)Ninurta E)Tammuz

10.Aşağıdaki çalışmalardan hangisi Eski Mezopotamyada matematiksel çalışmalardan değildir?

A)Altmış tabanlı sayı sistemi B)Çarpım cetvelleri
C)Birinci ve ikinci dereceden denklem çözümleri D)Ay takvimi kullanmaları
E)Çeşitli geometrik şekillerin alan ve hacim hesapları

11.Aşağıdakilerden hangisi Eski Mezopotamya’da yerleşik yaşama geçildikten sonra görülen teknolojik değişimlerden değildir?

A)Çiftçilik B)Çömlekçilik C)Dokumacılık D)Camcılık E)Avcılık

12.Aşağıdakilerden hangisi Mezopotamyalı toplumların uygarlığa katkılarından değildir?

A)Çömlekçi çarkı B)Araba tekerleği C)Yel değirmeni D)Saban E)Yelkenli tekne

13.Sümerlerden farklı olarak kent devletlerinden ziyade Evren ve Dünya Krallığı kavramını Mezopotamyaya getiren kavim hangisidir?

A)Hititler B)Akkadlar C)Babilliler D)Asurlular E)Gutiler

14.Anadolunun yazı ile tanışması ve tarihi çağlara girmesi hangi toplumun tüccarları sayesinde olmuştur?

A)Akkad B)Sümer C)Babil D)Mitanni E)Assur

15.Assurlu katiplere Sümerce öğretmek için Sümerce-Akkadca olarak iki dilli yazılan ve 11 tablet halinde bulunan kanun aşağıdakilerden hangisidir?

A)Hammurabi kanunu B)Ana-İttişu kanunu C)Eşnunna kanunu D)Ur-Nammu kanunu E)Urukagina kanunu

16.Mezopotamya’nın en önemli mimari eserlerinden olan tapınak-ev anlamına gelen yapıt aşağıdakilerden hangisidir?

A)Piramit B)İştar kapısı C)Ziggurat D)Naram-sin’in zafer steli E)Akbabalar steli

17.Mezopotamya’da tanrılara veya tanrılaştırılmış krallara ölçülü veya kafiyeli olarak yazılmış övgü(kaside)ler aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır?

A)Epik eserler B)Didaktik eserler C)Destanlar D)Öğretici eserler E)Liturjik eserler

18.Bir haftayı yedi gün kabul eden ve ilk hafta sonu tatilini başlatan toplum aşağıdakilerden hangisidir?

A)Akkadlar B)Sümerler C)Asurlular D)Mısırlılar E)Babilliler

19.Zamanla ilgili çalışmalardan hangisi Mezopotamyada görülmemiştir?

A)Zamanın 60 dakikalık saatlerle ölçülmesi
B)Ay takviminin kullanılması
C)İlk defa gün kavramını geliştirmeleri
D)Güneş saatleri yapmaları
E)Güneş takviminin kullanılması

20.Eski Mezopotamya’da tıp biliminin gelişmemesinin temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A)Kahinliğin yalnızca rahiplere özgü olması
B)Çeşitli maddeleri hastalık tedavisinde kullanmaları
C)Doğa üstü ve sihirli güçlere inanmaları
D)Tedavide su ve masajdan yararlanmaları
E)Hastalıların tedavisinde cerrahi yönteme başvurmaları

1-E 2-C 3- D 4-D 5-D 6-A 7-E 8-B 9-E 10-D 11-E 12-C 13-B 14-E 15-B 16-C 17-E 18-B 19-E 20-C

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.2013, 13:15   #5 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1

ÜNİTE 3(ESKİ MISIR TARİHİ VE UYGALIĞI)

1.Aşağıdakilerden hangisi Erken Dönemde Eski Mısır’da meydana gelen gelişmelerden değildir?

A)Aşağı ve Yukarı Mısır krallıklarının birleşerek merkezi devleti oluşturmaları
B)Hiyeroglif yazının geliştirilmesi
C)Daha sonraki dönemlerde kullanılacak krallık sisteminin oluşturulması
D)Coser’in basamaklı piramitinin yapılması
E)İlk kadın firavunun ortaya çıkması

2.Aşağıdakilerden hangisi Eski Mısır tarihinde yaşanan üç ara dönemin nedenlerinden değildir?

A)Hiksos istilası B)Eyalet valilerinin bağımsız davranmaları
C)Firavunların Ra’nın Oğlu ünvanını kullanmaya başlaması D)Rahiplerin güç kazanması E)Firavunların otoritelerini kaybetmeleri

3.Eski Mısır Tarihinde Huri kökenli Hiksoslar hangi dönemde Mısırı ele geçirip 15.sülaleyi kurmuşlardır?

A)Erken dönem B)Eski Krallık Dönemi C)Orta Krallık Dönemi D)Yeni Krallık Dönemi E)Geç Dönem

4. 3.sülale döneminde vezir İmhotep tarafından Sakkara’da basamaklı ilk piramit hangi firavun için yaptırılmıştır?

A)Menes B)Coser C)Kefren D)Keops E)Snefru

5.Aşağıdaki firavunlardan hangisinin bir piramiti bulunmaz?

A)Keops B)Kefren C)Mikerinos D)II.Ramses E)Snefru

6.Yeni krallığın en parlak dönemi hangi firavun zamanında gerçekleşmiştir?

A)I.Tutmosis B)Haçepsut C)II.Tutmosis D)III.Amenofis E)IV.Amenofis

7.Eski mısır tarihinde aşağıdaki tabakalardan hangisi bulunmazdı?

A)Memurlar B)Rahipler C)Çiftçiler D)Zanaatkarlar E)Serfler

8.Aşağıdakilerden hangisi Eski Mısırda görülen bilimsel çalışmalardan değildir?

A)365 günlük Güneş yılı geliştirmeleri B)Kırıkları ve açık yaraları iyileştirmeleri
C)Ay takvimini kullanmaları D)Güneşin gölge uzunluğuna göre saati tespit edebilmeleri
E)Pi sayısını gerçek değerine çok yakın hesaplamaları

9.Mısır yazılı belgelerinde zamanla hiyeroglif işaretlerinin kısaltılmasıyla tümüyle farklı biçimde ortaya çıkan yazı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Hiyeratik yazı B)Piktogram C)Kopt yazısı D)çivi yazısı E)Fenike yazısı

10.Eski Mısır Tarihinde gerek siyasal gerekse ekonomik bakımdan özel bir önemi olmayan toplumsal birim aşağıdakilerden hangisidir?

A)Memurlar B)Valiler C)Çiftçiler D)Köleler E)Rahipler

11.Mısırlıların İ.Ö.3000’lerde geliştirdikleri Dünya Kültür Tarihi açısından önemli olan takvimi aşağıdakilerden hangisine dayandırılmıştır?

A)Amon inancına B)Ülkenin konumuna C)Nil nehrinin periyodik taşkınlarına
D)İklim değişkenlerine E)Güneş tanrısı inancına

12.Mısırlılar yazı yazmada aşağıdakilerden hangisini kullanmışlardır?

A)Kil tablet B)Ceylan derisi C)Mağara duvarları D)Papirus E)Kağıt

13.Kendisine ait bir mezar piramiti bulunmayan firavun aşağıdakilerden hangisidir?

A)Eknaton B)Ra’cedef C)Coser D)Snefro E)Kefren

14.Eski Mısır tarihindeki ilk kadın firavun Haçepsut’un yaşadığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

A)Erken Dönem B)Eski Krallık C)Orta Krallık D)Yeni Krallık E)Geç Dönem

15.İ.S.3.yüzyıldan itibaren demotik yazının yerine kullanılan yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

A)Kopt yazısı B)Duvar yazısı C)Hiyeratik yazı D)Çivi yazısı E)Piktogram

16.Ön cephesinde kayalara oyularak 20 metre yüksekliğinde oturur durumda 4 kral heykeli bulunan ve II.Ramses tarafından yaptırılan tapınağın bulunduğu yer aşağıdakilerden hangisidir?

A)Abu Simbel B)Karnak C)Güneş Tapınağı D)Mentuhopet Tapınağı E)Luksor

17.Mısırlı mimarların henüz tam bir piramit yapmayı başaramadıkları için, üst kısmının eğilimi artırılarak bitirilen ve bu nedenle “eğri piramit” olarak adlandırılan piramitin hangi firavun adına yapılmıştır?

A)Coser B)Mikerinos C)Snefru D)Keops E)Kefren

18.Sözcük anlamı “büyük ev “olan firavun sözcüğünün kral anlamında hangi krallık döneminden itibaren kabul görmüştür?

A)Geç Dönem B)Yeni Krallık Dönemi C)Orta Krallık Dönemi D)Eski Krallık Dönemi E)Erken Dönem

19.Hititlerle yapılan Kadeş Savaşı sonucu, tarihin devletler arası ilk yazılı antlaşmasını yapan firavun aşağıdakilerden hangisidir?

A)IV.Amenofis B)II.Ramses C)Tutankamon D)III.Rames E)I.Rames

20.Mısır krallarının İ.Ö.3000’lerde kerpiçten yapılmış mezarları aşağıdakilerden hangisidir?

A)Mastabalar B)Kaya mezarları C)Basamaklı piramitler D)Lahitler E)Gerçek Piramitler

1-E 2-C 3-C 4-B 5-D 6-D 7-E 8-C 9-A 10-D 11-C 12-D 13-A 14-D 15-A 16-A 17-C 18-B 19-B 20-A

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.2013, 13:15   #6 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1

ÜNİTE 4(ESKİ ANADOLU UYGARLIKLARI)

1.Anadolu’da Paleolitik Çağ’ın en eski yerleşimleri hangileridir?

A)Beldibi-Öküzini B)Karataş-Gölköy C)Yarımbugaz-Karain D)Altındere-Gavurini E)Çubuksuyu-Çatalca

2.Anadolu’da Kalkolitik Çağ’da aşağıdaki özelliklerden hangisi bulunmaz?

A)İlk kullanılan maddenin bakır olması B)Tamamen tarımcı topluluklar ortaya çıkması
C)Taş aletlerin giderek azalması D)Özgün boya bezemeli çanak çömleğin ortaya çıkması
E)Avcılık ve toplayıcılıkla geçinilmesi

3.Erken Tunç Dönemi’nin sonlarında Orta Anadolu’da etkin bir beyliğin merkezi gibi görünen ve en önemli özelliği Kral Mezarları olarak adlandırılan 13 gömünün bulunduğu yerleşim aşağıdakilerden hangisidir?

A)Troya B)Kültepe C)Norşuntepe D)Alacahöyük E)demirci höyük

4.Aşağıdakilerden hangisi Anadolu’da Erken Tunç Çağı’nda ortaya çıkan gelişmelerden değildir?

A)Anadolu’da ilk kez kullanılan çömlekçi çarkı
B)Kağnı biçiminde dört tekerlekli araba
C)Anadolu’da yazıyla birlikte tarihi çağların başlaması
D)Hitit Devleti’nin kurulması
E)Anadolu’ya ticaterle birlikte giren yazı

5.Eski Hitit Devleti aşağıdaki dönemlerin hangisinde kurulmuştur?

A)Demir Çağı B)Bakır Taş Çağı C)Orta Tunç Çağı D)Yeni Taş Çağı E)Yontma Taş Çağı

6.Aşağıdakilerden hangisi Eski Hitit Devleti krallarından değildir?

A)Anitta B)I.Sargon C)I.Hattuşili D)Telepinu E)I.Murşili

7.Aşağıdakilerden hangisi Hitit İmparatorluk Çağı ya da Yeni Hitit Devleti krallarından biri değildir?

A)II.Tudhaliya B)I.Şuppiluliuma C)II.Murşili D)II.Muvatalli E)Anitta

8.Tarihin bilinen ilk büyük antlaşması olan Kadeş Antlaşması kimler arasında yapılmıştır?

A)Hitit ve Mısır B)Assur ve Babil C)Lidya ve Kimmer D)Sümer ve Akkad E)Urartu ve Assur

9.Aşağıdakilerden hangisi Urartu kralı değildir?

A)I.Sarduri B)Minua C)I.Argişti D)İşpuini E)Kyros

10.Başka bir yerde saptanamayan yoğunluk nedeni ile Urartu Krallığına, Hidrolik Krallık adını verilmesini sağlayan bayındırlık faaliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

A)Gelişmiş maden işletmeciliği B)Sarp kayalara inşa edilen kaleler
C)100’e kadar yaklaşan sulama tesisi D)Sınır noktalarıyla bağlantı sağlayan yollar
E)Tanrıları için yapılan tapınaklar

11.Bir yandan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Urartu, Kuzey Suriye ve Asur ile diğer yandan Batı Anadolu sahilleri ve kıta Yunanistan ile ilişkiye giren, Anadolu’nun İlk Demir Çağ kralı olarak haklı bir üne sahip olan Frig kralı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Gordions B)II.Sargon C)Midas D)I.Hattuşili E)Kroisos

12.Devlete Lidya,başkente de Sardis denilmeye başlanması hangi kral zamanında gerçekleşmiştir?

A)Gyges B)Alyattes C)Kroisos D)Mermnad E)Maion

13.Erken Neolitik Çağ’da binden fazla konuta sahip olduğu bilinen Yakın Doğu’nun en büyük kasabalarından olup,köy aşamasını geçip, kent uygarlığı yaratmış olan Konya yakınlarında bulunan yerleşim birimi aşağıdakilerden hangisidir?

A)Çayönü B)Köşkhöyük C)Yumuktepe D)Çatalhöyük E)Bademağacı

14.Feodal ve Teokratik bir yapıya sahip olan Hitit Devleti’nde, krallar aşağıdaki ünvanlardan hangisini kullanmışlardır?

A)Panku B)Tavananna C)Firavun D)Güneşin oğlu E)Tabarna

15.İ.Ö.9.yy.’ın ortalarında başkenti Tuşpa olan Van bölgesinde kurulmuş devletin adı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Lidya B)Pers C)Urartu D)Assur E)Hitit

16.Assurlu tüccarların belirli bir serbestlik içinde yaşayıp ticaret yaptıkları ve liman ya da rıhtım anlamına gelen yerleşmelerin adı nedir?

A)Karum B)Sfenks C)Vabartum D)Tümülüs E)Stel

17. Lidya Krallığı’nın başkenti aşağıdakilerden hangisidir?

A)Gordion B)Sardis C)Tuşpa D)Hattuşa E)Uruk

18.Antik batı kaynaklı bilgilere göre Frigler Anadoluya hangi bölgeden göç etmiş topluluklardan oluşur?

A)Mezopotamya’dan gelen Samirler B)Denizden gelen Hiksoslar C)İran’dan gelen Persler
D)Makedonya ve Trakya’dan boğaz yolu ile gelen Traklar E)Kafkasyadan gelen Kimmerler

19.Friglerin başkenti aşağıdakilerden hangisidir?

A)Gordion B)Tuşpa C)Hattuşa D)Sardis E)Babil

20.Anadolu’da Friglerden önce görülmeyen, kral ve soylu kişiler için yapılmış, çoğu kez altında ahşap yada taştan bir mezar odası bulunan yığma toprak yada taştan mezar anıtının adı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Höyük B)Fasad C)Mastaba D)Tümülüs E)Piramit

1-C 2-E 3-D 4-D 5-C 6-B 7-E 8-A 9-E 10-C 11-C 12-A 13-D 14-E 15-C 16-A 17-B 18-D 19-A 20-D

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.2013, 13:15   #7 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1

ÜNİTE 5(ORTA ASYA VE İRAN UYGARLIKLARI)

1.Doğu Asya tarihinde iki büyük devlet arasında imzalanan İ.Ö.201 tarihli Pai-Teng antlaşması hangi devletler arasında imzalanmıştır?

A)Pers ve Makedon B)Hitit ve Mısır C)Roma ve Hun D)Hun ve Çin E)Yunan ve Pers

2.Aşağıdakilerden hangisi Asya Hun hükümdarlarından değildir?

A)Teoman B)Mete C)Ki-ok D)Chün-Chen E)Atilla

3.Hunlardan önce Orta Asya’da yaşayan göçebe Türklerin evcilleştirdikleri hayvanlar içinde en çok önem verdikleri aşağıdakilerden hangisidir?

A)Sığır B)Deve C)At D)Koyun E)Ren geyiği

4.Gök tanrı tarafından Hun hükümdarlarına verdiği inanılan devleti yönetme yetkisi aşağıdakilerden hangisidir?

A)Şanyü B)Erkin C)Kut D)Yabgu E)Kağan

5.Orduda ilk defa onluk teşkilat olarak adlandırılan ve bugünde kullanılan sistemi ilk olarak ortaya koyan Hun Hükümdarı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Teoman B)Mete C)Ki-ok D)Çi-çi E)Chün-Chen

6.Eski Türk inancında, anlamı “gök” veya “gök tanrısı” olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

A)Tengri B)Şaman C)Köni D)sagu E)Töre

7.İlk yazı işaretini taşıyan tabletlerin kullanılması ile İran’da tarih Çağları ilk olarak hangi toplumda başlamıştır?

A)Assur B)Elam C)Med D)Pers E)Kassit

8.Med Devleti’nin başkenti aşağıdakilerden hangisidir?

A)Ekbatana B)Nineve C)Babilonya D)Susa E)Persepolis

9.Pers İmparatorluğu’nun kurucusu hükümdar aşağıdakilerden hangisidir?

A)II.Kambyses B)I.Darius C)II.Kyros D)Kyserkses E)I.Artakserkes

10.Aşağıdaki tarihsel olaylardan hangisi Pers Kralı Kserkses zamanında gerçekleşmemiştir?

A)Ordusunu Çanakkale Boğazı’ndan, gemilerle yaptırdığı bir köpr
üden geçirmesi
B)Termopilai geçidinde Spartalı askerleri yenmesi
C)Salamiste Yunan donanmasına yenilmesi
D)Plataya da Yunanlılara karada yenilmesi
E)Maraton savaşında Yunanlılara yenilmesi

11.Aşağıdaki eserlerden hangisi Pers mimarı ve sanatında görülmez?

A)Saray B)Yol C)Kabartma D)Heykel E)Tapınak

12.İ.Ö. 490 yılında Pers ordusunun sayıca kendisinden az olan Atina’lılara yenildiği savaş aşağıdakilerden hangisidir?

A)Termopilai geçidi savaşı B)Salamis deniz savaşı C)Plataya savaşı D)Maraton savaşı
E)İssıs savaşı

13.İ.Ö.214’lerde yapılan Çin Seddi hangi toplumun akınlarını engellemek ve Çin İmparatorluk sınırlarını belirlemek üzere yapılmıştır?

A)Persler B)Hunlar C)Hintliler D)Japonlar E)Koreliler

14.Hunlarda kağan başkanlığında toplanan ve boy beylerinden oluşan meclis aşağıdakilerden hangisidir?

A)Erkin B)Oymak C)İlteber D)Toy E)Kut

15.Türklerin bilinen ilk alfabesi Orhun alfabesi ile yazılmış Orhun-Yenisey kitabeleri hangi Türk toplumu tarafından dikilmiştir?

A)Asya Hunları B)Hazarlar C)Göktürkler D)Avrupa Hunları E)Uygurlar

16.Elam Devleti’nin başkenti aşağıdakilerden hangisidir?

A)Susa B)Persepolis C)Ekbatana D)Nineve E)Babilonya

17.Mısır’ı Pers İmparatorluğu’na kazandıran hükümdar aşağıdakilerden hangisidir?

A)II.Kabyses B)I.Darius C)Kserkses D)II.Artakserkses E)III.Darius

18.Perslerde,eyaletlerin başında görevlendirilen valilere hangi ad verilir?

A)Satrap B)Dörtler kurulu C)Bilgeliğin hükümdarı D)Karanos E)Başkatip

19.Zerdüşt dininde sözcük anlamı bilgeliğin hükümdarı olan tanrı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Anakitra B)Mithra C)Huban D)Ahuramazda E)İnşuşinak

20.Darius’un Lidyalıları örnek alarak kendi adına bastırdığı altın paralara ne ad verilmiştir?

A)Sikke B)Siglos medikos C)Dekadron D)Lira E)Dareikos

1-D 2-E 3-C 4-C 5-B 6-A 7-B 8-A 9-C 10-E 11-E 12-D 13-B 14-D 15-C 16-A 17-A 18-A 19-D 20-E

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.2013, 13:15   #8 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1

ÜNİTE 6(ESKİ YUNAN UYGARLIĞI)

1.Minos Uygarlığı’nın en önemli şehir merkezi olan ve 1500 odalı saray bulunan şehir aşağıdakilerden hangisidir?

A)Phaistos B)Knossos C)Kydonia D)Gortyna E)Thera

2.Homeros’un İlyada adlı eserinde anlattığı Akarlar ve Troyalılar arasında geçen savaşın hangi uygarlık döneminde gerçekleştiği sanılmaktadır?

A)Minos Uygarlığı Dönemi B)Miken Uygarlığı Dönemi C)Karanlık Çağ D)Arkaik Çağ E)Klasik Çağ

3.Yunanistan’ın güney ucu olup, günümüzde Mora yarımadası olarak bilinen yerin antik çağdaki adı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Peloponnes B)Attika C)Argolis D)Boiota E)Phtiotis

4.Aşağıdakilerden hangisi Dorların Yunanistanda egemenliği ele geçirdikleri dönemin özelliklerinden değildir?

A)Yunanistan’ın Karanlık Çağ’ı olarak bilinen dönemdir
B)Seramik bezeme sanatında geçmişin doğal ve canlı motifleri, yerini keskin geometrik şekillere bırakmıştır
C)Polis adı verilen kent devletleri ortaya çıkmıştır
D)Yunanistan’daki bazı topluluklar Anadolu’ya göç etmiştir
E)Yunanistan’ın Anadolu, Yakın Doğu ve Mısır ile olan ticari ilişkileri gelişmiştir

5.Antik Yunanlılarda bütün tanrıların yöneticisi ve gök tanrısı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Hera B)Zeus C)Apollon D)Athena E)Aphrodite

6.Klasik Çağda yaşanmış modern tıbbın kurucusu olarak bilinen ve mesleğe yeni başlayan hekimlerin, onun adını taşıyan yemini ettikleri bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Hipokrat B)Aristophones C)Platon D)Anaxagoras E)Herodotos

7.İ.Ö. 490 yılında yapılan Maraton savaşı hangi devletler arasında yapılmıştır?

A)Atina ve Sparta B)Yunan ve Pers C)Dor ve Aka D)İon ve Pers E)Mısır ve Makedon

8.”Her şey insanın gördüğü,kavradığı göredir,kesin gerçek yoktur, insana göre değişen nispi gerçekler vardır.” Biçiminde özetleyen düşünceye sahip ve İ.Ö.5.yy.’da ortaya çıkan felsefe aşağıdakilerden hangisidir?

A)Epikürcülük B)Stoa C)Rasyonalizm D)Dogmatizm E)Sofizm

9.Büyük İskender’in Asya seferi ile Yunan kültürünün Yunanistan sınırlarından çıkarak Doğu Akdeniz ve Ön Asyanın eski ve köklü kültürleri ile karışması ve kaynaşması sonucunda oluşan kültür aşağıdakilerden hanisidir?

A)Miken B)Helenizm C)Minos D)Arkaik E)Klasik

10.Antik Yunanda Klasik Çağ hangi tarihler arasını kapsar?

A)İ.Ö.3300-30 B) İ.Ö.500-400 C) İ.Ö.1100-800 D) İ.Ö.400-330 E) İ.Ö.800-500

11.Antik Çağ’da dünyanın yedi harikasından biri kabul edilen devasa ölçüleri ile tanrısallığı vurgulamak istenen ve Phedias’a yaptırılan eser aşağıdakilerden hangisidir?

A)Artemis Tapınağı B)Zeus Heykeli C)Mauoselium D)Rodos Heykeli E)İskenderiye Feneri

12.Büyük İskender’in İmparatorluğu hangi olay sonucu parçalanmışıtr?

A)Aktium Savaşı B)İskender’in ölmesi C)Maraton savaşı D)Dorların istilası
E)Perslerin istilası

13.İ.Ö.6.yy.’dan itibaren felsefe, tarih yazımı, biyolojik ve mimari olmak üzere pek çok alanda kendini geliştirmiş, Yunanistanı etkileyerek uygarlığın gelişmesini sağlayan bölge aşağıdakilerden hangisidir?

A)Pelopones B)Girit C)İyonya D)Makedonya E)Attika

14.Eski Yunan tanrılarından hangisi akıl, bilgelik tanrıçasıdır?

A)Athena B)Artemis C)Aphrodite D)Demeter E)Hera

15.Arkaik dönemde, bazen halk bazen de aristokrat kesimin desteğini alarak bir darbe ile iktidara gelen kişinin yöntemi olan düzen aşağıdakilerden hangisidir?

A)Aristokrasi B)Tryanlık C)Consüllük D)Prenslik E)Demokrasi

16.Antik Yunan Uygarlığı’nın yaratıcı dönemlerinin başladığı Arkaik Çağ’da felsefenin beşiği olan İyonya’daki kent aşağıdakilerden hangisidir?

A)Priene B)Teos C)Klosomenai D)Miletos E)Phokaia

17.Klasik Çağ’da Peloponnes savaşları hangi şehir devletleri arasında yapılmıştır?

A)Miletos ve Ephesos B)Mikenoi ve Knossos C)Atina ve Sparta D)Halikarnasos ve Samos E)Lesbos ve Kos

18.Antik Yunanlılarda daha çok spor yapılan kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

A)Theatron B)Boule C)Agora D)Stadyum E)Amfitiyatro

19.”Tek bildiğim hiçbirşey bilmediğimdir.” sözü ile felsefesi özetlenebilen Klasik Çağ’a damgasını vurmuş, Perikles’in yakın arkadaşı olan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

A)Aristoteles B)Platon C)Protogoras D)Sokrates E)Herakleitos

20.Eski Yunanda Arkaik Çağ aşağıdaki tarihlerden hangisini kapsar?

A)İ.Ö.3000-110 B) İ.Ö.1100-800 C) İ.Ö.800-500 D) İ.Ö.500-400 E) İ.Ö.400-330

1-B 2-B 3-A 4-E 5-B 6-A 7-B 8-E 9-B 10-B 11-B 12-B 13-C 14-A 15-B 16-D 17-C 18-D 19-D 20-C

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.2013, 13:15   #9 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1

UYGARLIK TARİHİ ARA DENEME SINAVI I

1.Aşağıdakilerden hangisi Homo erectusların başlıca özelliklerinden birisi değildir?

A)Gelişmiş adalet teknolojisi kullanma B)Küçük beyinlere sahip olma
C)Büyük hayvanları avlama D)İletişim becerilerinde gelişme E)Ateşi bilinçli olarak kullanma

2.Mezolitik döneme özgü alet teknolojisine ne ad verilir?

A)Dilgi B)Obsidyen C)Mikrolit D)Yonga E)Fibula

3.Aşağıdakilerden hangisi son insan türü, yani modern insandır?

A)Homo Heidelbergensis B)Homo Neandershalensis C)Homo Habilis D)Homo Sapiens E)Homo Erectus

4.Aşağıdaki tarih öncesi çağlardan hangisinde köylerin kentlere dönüşmesi ve tarımcı köy toplumlarından kent devletlerinin doğması gerçekleşmiştir?

A)Kalkolitik Çağ B)Mezolitik Çağ C)Neolitik Çağ D)Paleolitik Çağ E)Epipaleolitik Çağ

5.Aşağıdakilerden hangisi uygarlığın doğuşunu hazırlayan koşullardan biri değildir?

A)Sulamalı tarımın başlaması B)Yerleşik yaşama geçilmesi C)Artı ürünün yaratılması
D)Hayvanların evcilleştirilmesi E)Kent – devletlerinin ortaya çıkması

6.Eski Mezopotamya Bölgesi’nde insanlar hangi tarih öncesi çağdan itibaren yaşamaya başlamışlardır?

A)Epipaleolitik Çağ B)Neolitik Çağ C)Mezolitik Çağ D)Kalkolitik Çağ E)Paleolitik Çağ

7.Aşağıdaki destanlardan hangisinde Hammurabi Devri’nin kültürel durumunu,sosyal gelişimini en iyi şekilde anlatır?

A)Gılgamış Destanı B)Lugalbanda Destanı C)Yaradılış Destanı D)Kazma Destanı
E)Ninurta Destanı

8.Aşağıdakilerden hangisi Sümerler’de, ilk yazılı reformları ile tanınan Sümer Kralıdır?

A)Lugalzaggesi B)Urukagina C)Eannatum D)Ur- Nanşe E)Mesilim

9.Sümerler tarafından bilinmemesine rağmen Hammurabi Kanunları’nda yer alan kısasa kısas cezasına ne ad verilir?

A)Tholos B)Ensi C)Lugal D)Talion E)Lagaş

10.Babil Kulesi, İştar Kapısı ve dünyanın yedi harikasından biri olan Asma Bahçeleri aşağıdaki hangi krallık zamanında yapılmıştır?

A)Sümerler B)Akadlar C)Yeni Assur Krallığı D)Eski Babil Devleti E)Yeni Babil Devleti
11.Eski Mısır Tarihi’nde eski mısır dini olan Amon dinini ve Politeizmi (çok tanrıcılığı)geri getiren kral aşağıdakilerden hangisidir?

A)Tutankamon B)Eknaton C)Neuserre D)Coser E)Amenemhet

12.Aşağıdakilerden hangisi Eski Mısır Tarihi’ndeki kadın firavundur?

A)Kefren B)Mikerinos C)Ra’cedef D)Amasis E)Haçepsut

13.Aşağıdakilerden hangisi Eski Mısır’da,Yeni Krallık Dönemi’nde savaş kazanan kralların yaptırdıkları tapınakların en ünlülerinden birisidir?

A)Güneş Tapınağı B)Mentuhotep C)Karnak D)Mastaba E)Teraslı Tapınak

14.Eski Mısırda mumya yapılırken, iç organların kurutulduktan sonra konuldukları çömleklere ne ad verilir?

A)Saptis B)Kanopik C)İsmet D)Hapy E)Natron

15.Eski Mısırlılarda İ.Ö.700’den sonra kullanılan,Hiyeratik yazının basitleştirilmiş hali olan yazı tipi aşağıdakilerden hangisidir?

A)Kopt yazısı B)Hiyeroglif yazı C)Çivi yazısı D)Demotik yazı E)Alfabe yazısı

16.Anadolu’da çömlekçi çarkı ilk kez hangi dönemde kullanılmaya başlanmıştır?

A)Eski Tunç Çağı B)Orta Tunç Çağı C)Erken Kalkolitik Dönem D)Geç Kalkolitik Dönem E)Geç Neolitik Dönem

17.Hitit kraliçeleri aşağıdaki unvanlardan hangisini kullanmışlardır?

A)Pankuş B)Basileus C)Rubaum D)Tabarna E)Tavananna

18.İ.Ö.7.yüzyılın ikinci yarısında parayı icat ederek uygarlığa önemli katkı yapanlar kimlerdir?

A)Frigler B)Lidyalılar C)Jonlar D)Hititler E)Urartular

19.Tunç, altın ya da gümüşten yapılmış, giysi uçlarını tutturmaya yarayan veya süs amaçlı kullanılan bir tür çengelli iğneye ne ad verilir?

A)Kuvava B)Fibula C)Bakkaris D)Krepis E)Ortostat

20.Aşağıdakilerden hangisi Neolitik Çağ’ın hiç bilinmeyen en erken evreleri konusunda yeni bilgiler sağlayan, Anadolu’nun bugüne kadar saptanmış en eski köyüdür?

A)Alacahöyük B)Maşathöyük C)Acemhöyük D)Halan Çemi Höyüğü E)Boğazköy

21.Aşağıdakilerden hangisi, Asya Hun Devleti öncesi Orta Asya kültürleri arasında yer almaz?

A)Afenesyevo Kültürü B)Andronovo Kültürü C)Tel-Amarna Kültürü D)Tagar Kültürü E)Karasuk Kültürü

22.Aşağıdakilerden hangisi Orta Asya’da insanlar üzerinde sürekli belirleyici bir unsur, ekonomik faaliyetlerin şekillenmesinde en önemli faktör olmuştur?

A)Coğrafya B)Din C)Toplumsal Yapı D)Siyasal Yapı E)Hukuk

23.Aşağıdakilerden hangisi ailelerin bir araya gelmesiyle oluşur?

A)Urug B)Sülale C)Oymak D)Boy E)Toy

24.Aşağıdakilerden hangisi,Türk Devletlerinde hükümdarların kullandıkları unvanlar arasında yer almaz?

A)Tanhu B)Erkin C)Kağan D)Han E)Kotuz

25.Medlerin Anadolu’da egemenlik kurmak için,Kızılırmak çevresinde savaş yaptığı devlet aşağıdakilerden hangisidir?

A)Elam B)Persler C)Hititler D)Lidya E)Frigya

26.Aşağıdakilerden hangisi Miken Uygarlığı’nda Linear B yazısı kullanılan dönemde kral kelimesi anlamına gelir?

A)Nymphe B)Nomos C)Ambrosia D)Wanax E)Teogonia

27.Arkaik Çağ’da yaşayan Miletoslu Thales’in bilime yaptığı en önemli katkı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Sikkeyi icat etmiştir B)Güneş tutulmasını önceden hesaplamıştır
C)Matematiği bilim haline getirmiştir D)Nomos adı verilen kanunlar çıkartmıştır E)Sokrotes’in teorilerini yazdığı kitapta anlatmıştır

28.Thera yanardağının patlaması ve Miken Uygarlığı’nın giderek yükselmesi aşağıdaki uygarlıklardan hangisinin çöküşüne neden olmuştur?

A)İyon Uygarlığı B)Mısır Uygarlığı C)Minos Uygarlığı D)Pers Uygarlığı E)Lidya Uygarlığı

29.Felsefenin temelini İdealar Kuramı ve İnsan Ruhunun Ölümsüzlüğü üzerine kuran ve Politeia (Devlet) isimli bir kitabı bulunan ünlü düşünür kimdir?

A)Pythagoras B)Aristophanes C)Ksenophon D)Sokrates E)Platon

30.Antik Yunan dünyasında yer altı dünyasının baş tanrısı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Hades B)Obol C)Athena D)Ekhinos E)Hera

1-B 2-C 3-D 4-A 5-D 6-E 7-C 8-B 9-D 10-E 11-A 12-E 13-C 14-B 15-D 16-A 17-E 18-B 19-B 20-D 21-C 22-A 23-C 24-E 25-D 26-D 27-B 28-C 29-E 30-A

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.09.2013, 13:16   #10 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Aöf 1.Sınıf 1.Dönem Ders Notları UygarLık Tarihi 1

UYGARLIK TARİHİ DENEME SINAVI II

1.Bugünkü Kuzey Amerika,Avrupa Asya kıtalarının birleşik haline ne ad verilir?

A)Gondwana B)Laurasia C)Pangea D)Senozoyik E)Kuvaterner

2.Aşağıdakilerden hangisi Üst Paleolitik Dönem’de yaşamış ilk insanlardır?

A)Homo Habilis B)Homo Erectus C)Homo Heidelbergensis D)Homo Sapiens
E)Homo Neanderthalensis

3.Sulamalı tarım ilk defa aşağıdaki bölgelerden hangisinde başlamıştır?

A)Orta Afrika B)Anadolu C)Mezopotamya D)Kuzey Avrupa E)Orta Asya

4.Neolitik Çağ’da, Ortadoğu’da, tarıma ilk alınan tahıllar aşağıdakilerden hangisidir?

A)Arpa – buğday B)Pirinç – patates C)Mısır – mercimek D)Patates – mısır E)Pirinç – bakla

5.Geçici iskan yerlerindeki hayatın sona erdiği ve yerleşik yaşama doğru yönelimin gerçekleştiği çağ aşağıdakilerden hangisidir?

A)Paleolitik Çağ B)Neolitik Çağ C)Kalkolitik Çağ D)Tunç Çağı
E)Mezolitik/Epipaleolitik Çağ

6.Eski Mezopotamya’da kralın vekili olarak davalara bakan kişiye ne ad verilir?

A)Lugal B)Ensi C)Nanna D)Sukkal E)Utu

7.Mezopotamya edebiyatında, arkadaşı Enkidu’nun bir hastalıktan ölmesi üzerine ölümden korkarak ölümsüzlüğü aramak için yola çıkan Sümer kralı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Adapa B)Etana C)Gılgamış D)Utanapiştim E)Agga

8.Eski Mezopotamya’da Assurlu tüccarların Anadolu’ya getirerek sattıkları maden aşağıdakilerden hangisidir?

A)Demir B)Kalay C)Altın D)Gümüş E)Bakır

9.Sümerlerde “Güneş Tanrısı” aşağıdakilerden hangisidir?

A)Utu B)İnanna C)Nanna D)Enki E)Adad

10.Aşağıdakilerden hangisi Assurlular’ın Anadolu’daki ana ticaret merkezidir?

A)Alacahöyük B)Çatalhöyük C)Hattuşaş D)Halaf E)Kaneş/Neşa

11.Eski Krallık Dönemi’nde Güneş Tanrılarısı “Ra” için yaptırılan anıtsal tapınak hangi Mısır sülalesi firavunları zamanına aittir?

A)3.Sülale B)5.Sülale C)8.Sülale D)10.Sülale E)11.Sülale

12.Aşağıdakilerden hangisi Eski Mısırlar’ın tapındıkları tanrılardan biri değildir?

A)Osiris B)Sobek C)Anubis D)Marduk E)Harus

13.Eski Mısır’da ölüler mahkemesine başkanlık eden tanrı aşağıdakilerden hangisidir?

A)Horus B)Taveret C)Kuh D)Osiris E)Geb

14.Eski Mısır’da mumyalama işlemi sırasında vücut içinde bırakılan iç organ hangisidir?

A)Mide B)Karaciğer C)Kalp D)Akciğer E)Bağırsaklar

15.Aşağıdakilerden hangisi Eski Mısır’da Orta Krallık zamanından günümüze kadar bozulmadan gelebilen tapınaklardan birisidir?

A)Güneş Tapınağı B)Mentuhotep Tapınağı C)Teraslı tapınak D)Karnak Tapınağı
E)Luksor Tapınağı

16.Hititlerin önemli mimari eserleri arasında bulunan Aslanlı Kapı ve Kral Kapısının bulunduğu Hitit kenti aşağıdakilerden hangisidir?

A)Hattuşa(Boğazköy) B)Alacahöyük C)Sapinuva (Ortaköy)D)Tapigga (Maşathöyük) E)Sarissa(Kuşaklı)

17.Urartu, Frig ve Lidya krallıklarının başa geçen kralları sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A)Gyges – I.Sarduri – Midas B)Midas – I.Sarduri – Gyges C)I.Sarduri – Midas
D)Midas – Gyges – I.Sarduri E)Gyges – Midas – I.Sarduri

18.Anadolu’da toplumların daha iyi örgütlenebildiği ve yöneticilerin güçlü bir sınıf olarak ortaya çıktıkları çağ aşağıdakilerden hangisidir?

A)Neolitik Çağ B)Paleolitik Çağ C)Erken Tunç Çağı D)Orta Tunç Çağı E)Son Tunç Çağı

19.Aşağıdakilerden hangisi,Frig fasadlarının en büyüğü ve en görkemlisidir?

A)Karabel Anıtı B)Bahşayiş Anıtı C)Aslankaya Anıtı D)Areyastis Anıtı E)Midas Anıtı

20.Aşağıdakilerden hangisi Friglerin Ana Tanrıçasıdır?

A)Santas B)Matar C)Marvida D)Zeus E)Teişeba

21.Aşağıdakilerden hangisi,Asya Hun Devleti Öncesi Orta Asya kültür merkezleri içinde yer alır?

A)Teb B)Tel-Amarna C)Deir-elBahri D)Sakara E)Karasuk

22.Aşağıdakilerden hangisi Asya Hunlarında ordu ile eş anlamda kullanılan kavramdır?

A)Börü B)Toy C)Kut D)Yuğ E)Yargan

23.Aşağıdakilerden hangisi Elamlılara ait bir özellik değildir?

A)En önemli yerleşmesi Susa şehridir
B)Kadın ile erkek ayrımının kesin çizgilerle belirlenmiş olması
C)Huban ve İnşışinak’ın en büyük tanrıları olması
D)Kral ile birlikte “dörtler kurulu” denilen danışma meclislerinin olması
E)İran’da tarih çağlarını başlatan toplum olması

24.Medler,Assur İmparatorluğu’na hangi tarihte son vermiştir?

A)İ.Ö.979 B)İ.Ö.824 C)İ.Ö.612 D)İ.Ö.1234 E)İ.Ö.645

25.Granikos,İssos ve Gaugamela savaşlarında Büyük İskender’e yenilerek Pers İmparatorluğu’nun yıkılmasına neden olan Pers İmparatoru aşağıdakilerden hangisidir?

A)II.Kyros B)I.Daruis C)II.Artakserkes D)III.Darius E)II.Kambyses

26.Aşağıdakilerden hangisi Ekhinos’u ifade eder?

A)Tanrıların içkisi
B)Sütun başlıklarının en üstünde yer alan taş levha
C)Üzerinde kurban kesilen ve tanrıya sunu yapılan mimari öge
D)İki sütun ekseni genişliğinde bir sütun çemberi ile çevrelenmiş tapınak planı
E)Dor düzeninde abakusun altında kalan dış bükey kesitli silme

27.Aşağıdakilerden hangisi Arkaik Çağ’da,aristokrasi ve demokrasi arasındaki rejimdir?

A)Derebeylik B)Tyranlık C)Kölelik D)Teokrasi E)Kolonizm

28.Aşağıdakilerden hangisi Karanlık Çağ’da,Atina’da krala yardım eden hukuk koruyucusuna verilen addır?

A)Eforos B)Basileus C)Tesmotet D)Polis E)Teogonia

29.Yunanistan’da yaşayan Kolonizasyon hareketi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A)Miken Dönemi’nde Mısır ile artan ilişkiler,Minoslular ile sürekli savaş ve ticari nedenlerden ötürü başlamıştır
B)Klasik Çağ’da,toprakların yetersizliği ve daha fazla köle temini için başlamıştır
C)İ.Ö.6.yüzyılda,Atina tarafından yönetime Solon’un getirilmesiyle başlamıştır
D)Sikkenin Lidyalılar tarafından icadı ile başlamıştır
E)İ.Ö.8.yüzyılda,Yunanistan’da tarıma elverişli toprakların yetersiz olması ve ekonomik sebeplerden ötürü başlamıştır

30.Arkaik Çağ’da,Atina’da Nomos adı verilen kanunlarda oy verme hakkını fakir vatandaşlarada verilmesini sağlayan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A)Platon B)Herodotos C)Anaksagoras D)Solon E)Hesiodos

1-B 2-D 3-C 4-A 5-E 6-D 7-C 8-B 9-A 10-E 11-B 12-D 13-D 14-C 15-B 16-A 17-C 18-C 19-E 20-B 21-D 22-A 23-B 24-C 25-D 26-E 27-B 28-C 29-E 30-D

__________________
all the best.




[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
YeşiL6 isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 14
9753, Ada, avengers, By_Zaman, inception, KaRaqiZz, kullanici, Medusa, mehmettugba, Merhaba, midisserdar, Nerrantsoula, Papatya, YeşiL6
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 20:31