Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Çocuğu Anaokuluna Başlayan Ailelere Öneriler! - Prof. Dr. Müge Tamar (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/40435-cocugu-anaokuluna-baslayan-ailelere-oneriler-prof-dr-muge-tamar.html)

Jaqen 08.07.2013 10:51

Çocuğu Anaokuluna Başlayan Ailelere Öneriler! - Prof. Dr. Müge Tamar
 
Çocuğu Anaokuluna Başlayan Ailelere Öneriler! - Prof. Dr. Müge Tamar


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Çocuk-Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müge Tamar ana sınıfına veya ilköğretim 1. sınıfa başlayacak çocuklarda okulun başlangıç döneminde ''okul kaygısı'' yaşanabileceğine dikkati çekerek velilerin çocuklarının tutumuna göre kaygının aşılmasına yardımcı olacak davranışlarda bulunması gerektiğini belirtti.

Özellikle kaygı yatkınlığı olan yeni durumlara alışmakta zorluk yaşayan çocuklarda bu sıkıntının görülebileceğini bildiren Tamarçocukların ''anneden ayrılamama sınıfta yalnız kalamama okuldan korkma okula gittiği zaman kendisinin ya da annesinin başına bir şey gelebileceği'' gibi nedenlerle okula gitmede zorlanabileceğini ifade etti.

Prof. Dr. Tamar okula başlarken her çocukta biraz kaygı olmasının normal olduğunu ancak aşırı kaygının problemlere yol açabileceğini kaydederek ''Birinci sınıfın ilk döneminde bizim en çok karşılaştığımız sıkıntı bu. Birçok çocuk zamanla uyumunu sağlar. Okul öncesi hazırlık sınıflarına gitmemiş çocuklar için daha zor olur uyum süreci. Okul öncesi eğitimi almış çocukta başlangıç daha kolay olacaktır'' diye konuştu.

''ÇOK ÖĞÜT İŞE YARAMAZ''

Müge Tamar bu durumla karşılaşacak anne babalara soğukkanlı davranmaları ve çocuğun rahatlamasını sağlamaları tavsiyesinde bulundu.

Anne ya da babanın da kaygılı olması halinde çocuğun kaygısının katlanacağını vurgulayan Tamar şunları kaydetti:

''Annenin yüz ifadesi bile önemlidir çocuk hisseder. Soğukkanlılık işe yarayacaktır. Çok öğüt işe yaramaz. Tutumlarımızyaklaşımımız sakinliğimiz çocuk için her zaman daha rahatlatıcıdır. Sakin ve kararlı olmalı bu çocuğa güven duygusu verir. Anne baba telaşlıysa böyle yaşar ve çocuk bu nedenle gerilebilir. Empati kurulup 'Benim yaptığım şey çocuğumu nasıl etkiliyorkonuştuklarımız hep beraber yaşanan bir keyifli ortam mı oluyor yoksa kendi gereksinimlerle durmadan konuşmam çocuğumu rahatsız mı ediyor?' diye kendilerine sormalı. Kaygının uzadığıailenin baş edemediği durumlarda profesyonel yardıma başvurulmalı.''


Saat: 03:15

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.