Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Bebek Kıyafeti Seçmenin İncelikleri (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/50860-bebek-kiyafeti-secmenin-incelikleri.html)

Jade 02.09.2013 16:08

Bebek Kıyafeti Seçmenin İncelikleri
 
Bebek Kıyafeti Seçmenin İncelikleri

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Bebeğiniz için alışveriş yaparken en keyif aldığınız anlar o minik bodyleri, bluzları, tulumları seçmek olmalı. Bebeğinizi bu şirin kıyafetlerin içinde hayal etmek bile size mutluluk verir. Ancak kıyafet seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Kullanılan malzemeden, dikiş yerlerine kadar…
Bebek kıyafeti almakta da ne var demeyin. Her işte olduğu gibi bunda da incelikler var. Özellikle konu bebek olunca anne babalar daha hassas oluyorlar.
Bebeğin giysileri pamuklu, yumuşak ve doğal kumaşlardan yapılmış olmalı ki cildini tahriş etmesin. Ayrıca içinde rahat hareket edebileceği kadar bol olmalı ya da emeklerken veya dönerken kol ve bacak hareketlerini engellememeli. Çorapları da yumuşak ve rahat bir bollukta olmalı. Giysi alırken, kol, yaka ve bel ağızlarının sert olmamasına ve çıtçıt, düğme gibi unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda tüylü kıyafetler olmamasına da özen gösterin. Çünkü çocuklar buldukları şeyleri ağızlarına götürüler ve tüyler çocuğun boğazına kaçabilir. Tulum ve pijamaların karın kısmından açılmasına özen gösterin. Böylece bez değiştirme işini daha pratik ve sağlıklı olarak yapabilirsiniz. Bebekler çabuk büyüdüğü için ilk etapta çok fazla yenidoğan kıyafeti almanıza gerek yok. İlk günler için birkaç parçayla yetinip 3-6 aya göre olanlardan daha fazla almak uygun olacaktır. Aldığınız cicili bicili kıyafetlerin kısa bir süre sonra olmadığını görmek sizi de üzer.
Lastikli, düğmeli kıyafetleri tercih etmeyin. Omuzdan çıtçıtlı, esnek yakalı, önden açılan tulumlar ya da ikili takımlar ilk aylarda size ve bebeğinize kolaylık sağlayacaktır.
Güvenlik açısından düğme ya da uzun ipli giysiler yerine çıtçıtlı ve sade olanları, yıkanınca sarkmayan, çekmeyen, boya vermeyen kaliteli ürünleri, kullanılan boya maddesinin bebeğinizde alerji yapma olasılığı olacağından standart belgeli ürünleri (Eko-Tex standart 100 belgesi) tercih etmelisiniz. Bu standart, insan ekolojisi açısından şüpheli zararlı maddelerin analizlerini içermekte ve sınır değerler öngörmektedir. Bir tekstil ürününün, standartta belirtilen şartları yerine getirmesi durumunda başvuru sahibine “Confindence in textiles passed for harmful substances according to Eko-tex standart 100” (Tekstillerde Güven Öko-tex 100 Standardına göre zararlı madde içermez) yazısı bulunan etiketi kullanma hakkı verilmektedir. Eko-Teks etiketi uluslararası güvenilirliği ifade eden bir ekolojik kalite markasıdır.
Bebek cildi hassastır
Vücudumuz dış dünyadan gelen uyaranlara karşı sürekli tetiktedir. Kendisine zarar verebilecek her türlü maddeye karşı da bir savunma mekanizması geliştirir. Alerjiler de bu savunma mekanizmasının işleyişi sonucu oluşur. Vücudumuzun koruyucu hücrelerini uyaran bu alerjenler; toz parçacıkları, duman, zehirli gazlar, polenler olabileceği gibi günlük yaşantımızda kullandığımız kimyasal maddelerde olabilir. Solunum ve deri yoluyla vücudumuza girebilirler.
Bebeğinizin cildi ince ve dış etkenlere karşı daha duyarlıdır. Yağ tabakası yetişkinlere göre daha az olduğundan soğuğa karşı da dirençsizdir. Bu yüzden bebeğinizi özellikle ilk aylarda daha dikkatli giydirmeli, onun için özenerek seçtiğiniz cicili bicili kıyafetleri yıkarken bunların cildine doğrudan temas edeceğini unutmamalısınız.
Bebek giysileri için özel üretilen deterjanlar ya da sabun tozları tercih etmek gerekiyor. Kokusuz, parfümsüz, renksiz, bebeğin cildine ve solunum sistemine zarar vermeyecek hipoalerjenik kimyasallar bebek deterjanlarında aranılan özellikler. Giysileri yıkamadan önce yıkama talimatnamesinin okunmasında da fayda var.
Sıvı formdaki deterjanlar durulama esnasında daha avantajlı görülüyor. Bebek giysilerinin iyice durulanması çok önemli bir nokta… Bebeklerin alerjiye daha meyilli olduğu düşünülürse, onları alerjenlerden mümkün olduğunca uzak tutmak şart.
Nasıl nerede yıkamalı?
Bebek giysilerini ilk aylarda ayrı yıkamak gerekebilir. Yeterli miktarda giysiniz varsa ve bebeğinizin üstünü sık değiştiriyorsanız yada bebek giysileri için özel üretilen çamaşır makinesine sahipseniz işiniz daha kolay olacaktır. Bebek giysileri küçük parçalardan oluştuğu için çamaşır yıkama filesi almanızda fayda var. Böylece minik eldivenler ve çoraplar makinenin içine sıkışmaz.
Bebek giysileri alındıktan sonra mutlaka yıkanıp öyle kullanılmalıdır. Saklanırken naftalin ve güve ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır.
Giysilerin üzerindeki yıkama talimatlarında kaç derecede yıkanmaları gerektiği bulunur ama genel bilgi olarak 60 derece ve üstünde yıkanması gerektiği söylenebilir.
Açık ve güneşli havada kuruttuğunuz giysileri, ütülemeden bebeğinize giydirmeyin. Ütü sağladığı yüksek sıcaklık sayesinde hijyen kontrolüne yardımcı olacaktır.

Yaz aylarında çok fazla giydirmeyin
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aylin Şimşek: “Yaz mevsiminde bebeklerimizi ve çocuklarımızı nasıl giydireceğimiz çoğu zaman annelerin zorlandığı ve kararsızlık çektikleri bir durumdur. Çoğu anne çocuğunu, çok fazla giydirip terletmekten ya da az giydirip üşütmekten korkar. Ancak gereğinden fazla giydirmek isiliğe neden olacağından dikkat etmek gerekir. 6 aydan küçük bebeklerin yazın güneş ışınlarına direkt maruz kalmaması önerilir.
Bebekleri güneşin zararlı etkilerinden korumak, terlemelerini önlemek için kıyafetlerinin pamuklu olması gerekir. Yine uzun, ince kumaşlı pantolonlar, uzun kollu, ince pamuklu gömlekler, özellikle boyun ve yüz bölgesini korumak amaçlı geniş kenarlı şapkalar kullanmak son derece faydalı olacaktır. Ancak uygun giysi veya gölge bulamadıkları durumlarda en az 30 güneş koruma faktörü içeren kremlerden bebeğin yüzüne ve ellerinin üstüne az miktarda sürmek gerekir. Eğer bebek tüm bu korumalara rağmen güneş yanığı olursa etkilenen vücut kısmına serin kompres uygulamak faydalı olacaktır.
Yaşına göre değil, boyuna göre kıyafet alın
Bluekey Genel Müdürü Rıza Kılıç; bebek kıyafeti alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında ipuçları veriyor:
· Bebek ve çocuğun tenine değen tüm malzemelerin sağlığa zararlı olmamasına özen gösterilmelidir. Mutlaka doğal materyallerden üretilen ürünler tercih edilmeli.
· Küçük parçalar içeren ve çocuk tarafından koparılma riski olan aksesuarlı ürünler tercih edilmemelidir. Çocukların yutma riski olduğundan tehlikelidir.
· Bebeklerde yakası çok kapalı ürünler, giydirirken zorluk yaratır. Bu yüzden mutlaka yakası açılır ürünler tercih edilmelidir.
· Alınan kıyafette dikiş yerleri, üzerindeki nakışların arka kısımlarının sertliği kontrol edilmelidir. Çok sert olanlar kesinlikle tercih edilmemelidir.
· Çocukların yaşına göre değil, boyuna göre kıyafet alınmalıdır; çünkü her çocuk aynı yaşta aynı boyda olmayabilir.
· Çocuğa çok sıkı giysiler giydirilip hareket özgürlüğü kısıtlanmamalıdır.
· Emekleyen bebeklerde diz kısımları dikişli pantolonlar alınmamalıdır.
· Çocukların belleri standart olmadığından ayarlanabilir lastikli pantolonlar alınmalıdır.
· Ayakkabı alırken ayak gelişimini engellemeyecek anatomik ayakkabılar tercih edilmelidir.
· Çoraplarda sıkı lastikli olanlar yerinde katlanır ensek boğazlılar tercih edilmelidir.
· Bezli bebekler için altı açılabilir ya da kolay çıkarılabilir kıyafetler seçilmelidir.
· Bebeklerin cildi hassas olduğundan deterjanlara karşı alerjik reaksiyon gösterebilirler. Bu yüzden bebek giysilerine özel deterjanlar kullanılmalıdır.
· Tüm giysiler için yıkama talimatlarına uyulmalıdır. Yıkama ve ütü ısı ayarları ürünlerin daha uzun süre kullanılmasında önemlidir.
· Bebek giysileri alındıktan sonra mutlaka yıkanıp öyle kullanılmalıdır.
· Saklanırken naftalin ve güve ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır.


Saat: 15:09

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.