Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Bebek Beslenmesi: Bebek İçin 0-1 Yaş Beslenme (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/58677-bebek-beslenmesi-bebek-icin-0-1-yas-beslenme.html)

Jaqen 30.09.2013 13:32

Bebek Beslenmesi: Bebek İçin 0-1 Yaş Beslenme
 
Bebek Beslenmesi: Bebek İçin 0-1 Yaş Beslenme

0-1 Yaş Arası Bebek Beslenmesi

Yeni doğmuş bir bebek için her zaman öncelik anne sütüdür. Mümkün olduğunca en az altı aya kadar anne sütü tercih edilmelidir. Yeni doğan bebek için en uygun beslenme tarzı tabiî ki anne sütüdür. Anne gebeliği boyunca birçok değişiklik geçirir. Aynı şekilde memeler de hamilelik boyunca emzirmeye hazırlamak için değişiklikler geçirir. Çocukta doğumdan itibaren var olan emme refleksi sayesinde emzirmede sütün gelmesini daha kolay olur ve ilk emzirmeler sütü arttırır.



Ek gıdalara geçiş: Ek gıdalara ne zaman başlanmalı ?

Bebeğin ilk emdiği süte ağız sütü denir. Bu süt yeni doğanın sindirim sistemine uygun bir bileşimdir. Bu önemli bileşiğin en önemli özelliği, bebeğin sütü aldığı andan itibaren annenin bağışıklık ve savunma mekanizması bebeğe geçer. Böylece hastalıklardan korunmuş olur. Ancak anne sütü bazen yetersiz kalabiliyor. Böyle durumlarda ayına uygun bebek mamaları verilebilir. Ayrıca dördüncü ve altıncı aylar arasında ek gıdaya başlanabilir.

Anne sütünün olmaması ve ya yetersiz kalması az rastlanan durumlardır. Anne sütü bebek için en uygun besindir. Bebek anne sütünü çok kolay sindirdiği için iki saatte bir acıkabilir ve emer. Annenin bebeği emzirmesi sırasında sütün çoğu 5 dakika içinde gelir. Yani bebeği memede fazla durdurmanın bir anlamı yoktur. Bebeğin ne zaman besleneceği her zaman anneler için bir sorudur. Yeni doğan bir bebek artık bir bireydir ve herkesin kendine göre bir acıkma saati vardır. Bu durum bebeklerde de aynıdır. Her bebek farklı zaman aralığı ile acıkabilir. Zaten bebeğin beslenmesindeki amaç bebeğin büyüme ve gelişmesidir. Ebeveynler hep bebeğin yeteri kadar doyup doymadığını anlamakta zorlanırlar. Yapabileceğiniz en iyi şey bebeğe güvenmek olacaktır. Çünkü o kendisi için ne kadar besin gerekeceğini bilir. Bebek acıktığında yani beslenme saati geldiğinde hemen ağlamaya başlar. Bu ağlama besini ağzına alana kadar devam eder. Sizde zaten ağlamasından onun acıktığını kolayca anlarsınız.

Normal olarak bir annenin sütü 5 ay süreyle tek başına bebeğin beslenmesi için yeterlidir. Ancak 5 aydan sonra anne isterse ek besinlere de başvurabilir. Bazı anneler bebeğinin tam olarak doymadığını düşünerek fazla besin vermeye çalışırlar. Bu oldukça yanlıştır. Çünkü bebek kendine yetecek kadar besini zaten alacaktır. Bebeğin kendine yeterli besini aldığının kanıtı bebeğin aldığı kilodur. Normalde bir bebek ilk 3 ay süresince ortalama ayda 900 gram kadar kilo alabilir. Anne bebeği emzirmede belirli bir zaman planı yapmamalıdır. Çünkü bebek bazen çok sık acıkabilir ve gerçekten açtır. Onu uygun zamanlarda emzirmemek ve aç bırakmak bebeği çaresizlik duygusuna düşürür. Bebeklerde hayatın ilk yılları oldukça önemlidir. Bu dönemler sağlığın temelinin atıldığı yıllardır. Bu dönemde bebeğin her yönden sağlıklı olması için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. Beslenme büyüme ve gelişme için önemlidir. Bebek altı aya kadar doğal yani anne sütü ile beslenmelidir. Ama bazen 4 aydan sonra bebek için tek anne sütü yetersiz kalabilir. Artık bebek yavaş yavaş ek besine katı besinlere alıştırılır. O besinlerin tadına alışmalıdır. Ek besinler verilmeye başladığında anne ilk olarak elma şeftali domates ve turunçgillere öncelik verilmelidir. Meyveleri iyice yıkadıktan sonra suyunu sıkarak günde bir çay kaşığı vermeleri faydalıdır. Bu miktar günden güne arttırılarak verilmelidir. Bebek için uygun bir diğer besin de meyve ezmeleridir. Bebeğe 4. aydan itibaren verilebilir. Burada annenin dikkat etmesi gereken bir konu vardır. Anne sütü ile ek gıda aynı anda verilmemelidir. Örneğin bebek emzirildikten iki saat sonra meyve suyu, ezmesi ve püresini anne bebeğe verebilir. Bunun yanında bebeğe verilebilecek bir diğer besinde tarhana çorbasıdır. Zengin besleyici özelliğe sahip olan tarhana çorbası bebeğe 4. aydan itibaren verilebilir. Bebeğe belli bir zamandan sonra besleyici özelliği yüksek olan çorbalar verilebilir. Örnek olarak, tarhana, yayla, sebze çorbaları bebek için idealdir. Bebeğe fazla ek besin yedirmek zararlı olabilir. Bir ölçü verilecek olursa bebek için bir çorba kaşığı çorba yedirilmesi iyidir. Ancak fazlası zarardır. Çocuk yeni besinlere alıştırılırken günde birden fazla yeni besin vermek yanlıştır. Bununla beraber miktar da önemlidir. Çocuğu alıştırırken yeni besinden birkaç tatlı kaşığı vermek idealdir. Çocuk tokken yemek istemeyebilir. Bu yüzden çocuk açken besin verilmelidir. Çocuk zorlanarak besinlere alıştırmak yanlış olur. Bu yüzden çocuk hiçbir konuda zorlanmamalıdır.


Saat: 15:50

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.