Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Çocuğum Yalan Söylüyor: Çocuk Niçin Yalan Söyler? (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/58805-cocugum-yalan-soyluyor-cocuk-nicin-yalan-soyler.html)

Jaqen 01.10.2013 03:58

Çocuğum Yalan Söylüyor: Çocuk Niçin Yalan Söyler?
 
Çocuğum Yalan Söylüyor: Çocuk Niçin Yalan Söyler?

Anne-baba, çocuklarının ağzından yalan bir söz duyduklarında çok sarsılırlar. Onların söylediklerine güvenleri azalır çünkü. çocuklarını takip etmek zorunda kalırlar. Hele bir de yalan söylemek, alışkanlık haline geldiyse, anne-babanın yapması gereken şeyler var demektir.


Çocuk yetiştirmenin önemini biliyorsunuz. Çocuğunuzun dürüst yetişmesini de istiyorsanız, çocuğunuzun yalan söylemesini tabi ki istemiyorsunuz demektir. Eğer çocuğunuz yalan söylüyorsa, bunu çözmek için daha önceki yazımızdaki tavsiyelerimize göz atabilirsiniz ( Bkz: Yalan söyleyen çocuğa nasıl davranmalı? ). Sorunun ciddi olduğunu düşünüyorsanız bir uzmana başvurabilirsiniz.

Çocuklar Niçin Yalan Söyler?


Dört-beş yaş çocukları genellikle öykü dinleyip anlatmaktan haz aldıkları ve gerçekle fantastik olan arasındaki çizgiyi bilmedikleri, bu çizginin her iki tarafına gidip gelmekten hoşlandıkları için yalan söyleyebilir.

Daha büyük çocuklar kendileri için, örneğin yaptıkları bir hareketin sorumluluğundan kaçınmak için yalan söyleyebilirler. Eğer çocuğunuzu ağır şekilde cezalandırıyor iseniz, çocuğu bu durumlarda yalana itmiş olabilirsiniz.

Ergenler genellikle kişisel sırlarını gizlemek, çevresinde hayranlık kazanmak, bağımsızlıklarını korumak ya da anne baba baskısından kurtulabilmek için yalan söylerler.

Çocuklar, iyi birer izleyici olduklarından, aile çevresinde çokça yalan söylenmesi, çocuğu da yalana alıştırabilir.

Kimi çocuklar yalanla gerçek arasındaki farkı çok iyi bildikleri halde sık sık inandırıcı hikayeler üretirler. Şevke anlatılan bu uydurma hikayeler çocukların ilgi çekme arzusunu karşılar. Çocuğunuza ilgisiz davranmanız, bu soruna sebep olabilir. Ya da erken çocuklukta aşırı ödüllendirmeye alıştırılan çocuk, ileriki zamanlarda aynı ilgiyi çekebilmek için yalana başvurabilir.

Bazı çocuklar sık sık yalan söylemenin anne babadan, öğretmenden veya arkadaşlardan bir şey istemenin, onları ‘kullanmanın’ en kolay yolu olduğunu düşünürler. Yalan söyleyerek bir şeyler elde ettikçe daha sık yalan söylerler.

Sonuç olarak konuyu kısaca şöyle özetleyebiliriz:

Çocuklar 5 farklı şekilde yalan söyleyebilirler.

Çocuklarda Yalan Türleri, Çeşitleri

1- Hayali Yalanlar: Gerçeği tam bilmeyen çocukların sözleri büyüklerin dünyasında birer yalandır.

2-Taklit Yalanlar: Özellikle anne-babanın söylediği yalanları çocuk da taklit edecektir.

3-Sosyal Yalanlar:En sık kullanılan yalanlardır. Yani oyuna çağıran arkadaşa, gitmemek için “hastayım” demek gibi.

4-Savunma Yalanları: Sık eleştiri ya da sert tepkiler. çocuğukendini savunma yalanlarına itebilmektedir.

5-Yüceltilmiş Yalanlar: Özellikle ilgi görmek, hayranlık kazanmak için söylenen yalanlardır.

etiketler:anne baba çocuk, Çocuğum Yalan Söylüyor, çocuğum yalan söylüyor ne yapmalıyım, çocuğun yalan söylemesi, Çocuk Bakımı, çocuk nasıl eğitilir, Çocuk Niçin Yalan Söyler?, Çocuklar Niçin Yalan Söyler?, çocuklarda yalan alışkanlığı, çocuklarda yalan söyleme alışkanlığı


Saat: 12:47

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.