Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Bebeklerde Tik Olur mu? Bebekler Tik ve Çözüm Yolları (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/58922-bebeklerde-tik-olur-mu-bebekler-tik-ve-cozum-yollari.html)

Jaqen 01.10.2013 16:22

Bebeklerde Tik Olur mu? Bebekler Tik ve Çözüm Yolları
 
Bebeklerde Tik Olur mu? Bebekler Tik ve Çözüm Yolları


Bebeklerde tik olur mu? Çözüm yolları nelerdir? Tik bir hastalık mıdır? Geçmesi için neler yapılmalıdır? Bir bakalım: Tiki olan çocuklar istemeden de olsa göz kırpma, burun çekme, belirli bir el hareketi, herhangi bir nesneye dokunma –koklama ve boğaz temizleme gibi hareketleri tekrarlaması şeklinde olur.


Özel tiklerde vardır. Belli bir sesi ya da kelimeyi tekrarlama ve toplum açısından uygunsuz ifadeleri birden söylemesidir.

Genelde erken dönemlerde ortaya çıkan ve en az 4 hafta devam eden ve yıl içinde kendiliğinden kaybolan tiklere geçici tik bozukluğu denir ve bu bozukluk her 100 çocuğun 10 unda görülmektedir. Eğer kişi senelerce aynı hareketi aniden ve düşünmeden yapıyorsa bu durum kronik tik bozukluğunu ortaya koyar.



Tik olarak çocuklar farklı farklı hareketler yapıyorsa durumun geçici olduğu ve zamanla geçeceği söylenebilir. Geçici tikler aynı zamanda az düzeyde de olsa psikolojik rahatsızlık belirtisidir. Bu tikler genellikle çocuklar üzgün veya kızgınken ortaya çıkar ve endişe, yorgunluk ve ilaç kullanımıyla artar.

Doğum sırasındaki kafa travmaları ve beyin hasarı nörolojik sebepler olarak tikin kalıcı olmasına neden olur. Ayrıca tikin genetik temeli de olabileceği söylenmektedir.

Çocuklar tik şeklindeki hareket ve sesleri kontrol edemezler bu nedenle çocuklar bundan sorumlu tutulmamalıdır. Anne babanın ceza vermesi, arkadaşlarının alay etmesi, öğretmenin kızması gibi tepkiler çocuğun tiklerini kontrol altına almak yerine aksine kendine olan güvenini azaltır ve sıkıntıları iyice artar.

Anne baba olarak çocuğunuzun tikinin kronik olduğunu düşünüyorsanız bu sorunun çözümünü oluşturacak bir terapist ile görüşmeniz gerekmektedir.

Kronik tik bozuklukları 3 şekilde çözümlendirilir: farkındalık eğitimi, karşıt tepki geliştirme eğitimi ve gevşeme teknikleriyle.


Saat: 23:43

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.