Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Anne ve Çocuk (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/)
-   -   Bebeklerde Doğumsal Kalça Çıkığı ve Belirtileri (https://www.forumaski.com/anne-ve-cocuk/59874-bebeklerde-dogumsal-kalca-cikigi-ve-belirtileri.html)

Jaqen 08.10.2013 13:38

Bebeklerde Doğumsal Kalça Çıkığı ve Belirtileri
 
Bebeklerde Doğumsal Kalça Çıkığı ve Belirtileri

Doğum anında veya doğumdan sonraki dönemlerde kalça eklemini teşkil eden uyluk kemiği ile kalça kemiği arasındaki ilişkinin bozulması, uyluk kemiği kalça kemiğinin yer değiştirmesi olayına doğmalık (konjenital) kalça çıkığı denir. Sebebi kesin olanak bilinmemekle birlikte sıkı kundak yapılan bebeklerde sık görüldüğü tespit edilmiştir. Kız çocuklarında er kek çocuklara göre yaklaşık olarak 8 misli fazla görülmektedir. Anne karnında iken meydana gelen gelişme bozukluğunun da kalça çıkığının oluşmasında etkili olduğu sanılmaktadır.

Kalça çıkığı erken tespit edildiği zaman tedavisi kolay olmaktadır. Geç kalman vakalarda tedavi zorlaşmakta bazen de imkânsız hale gelmektedir Çocukların sakat kalmasına mani olmak için kalça çıkığı belirtilerinin iyi bilinmesi ve kalça çıkığına sebep olan sıkı kundak yapmaktan vazgeçilmesi gerekir.





Doğmalık kalça çıkığının belirtileri

Çocuk yatar vaziyette iken bacakları düz vaziyette tutulduğu zaman- Uyluk iç yüzündeki deri plileri çıkık tarafta sağlam tarafa göre daha fazla sayıda, daha yukarıda ve daha derindir- Normal de deri plileri karşılıklı, eşit sayıda ve aynı derinliktedir.

Çıkık taraf bacak az hareketli ve adaleler gevşektir.

Çıkık taraf bacak dışa doğru dönük vaziyettedir.

Çocuk yatar vaziyette iken bacaklar yana doğru açılırsa çıkık taraf daha az açılır.

Çocuğun koltukaltlarından tutulup kaldırıldığı zaman çıkık taraf üzerine basamaz, çıkık taraf dizini büker ve ayak hafif dışa dönük vaziyettedir.


Çocuk yüzükoyun yatarken bacak diz ekleminden bükülerek ayaklar dik vaziyete getirilip sonra yana doğru açılırsa çıkık taraf daha fazla açılır.

Erken fark edilemeyip yürüme çağma gelmiş çocuklarda aksak yürüme veya ördek vari yürüme yine kalça çıkığının bir belirtisi olarak değerlendirilmelidir.


Saat: 18:24

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.