Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Salep Sahlep Kullanımı ve Faydaları (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/100559-salep-sahlep-kullanimi-ve-faydalari.html)

KaRaqiZz 01.04.2014 23:47

Salep Sahlep Kullanımı ve Faydaları
 
Salep Sahlep Kullanımı ve Faydaları


[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]


Salep (Orchis), Sahlepgiller familyasından; gövdesi dik ve silindir şeklinde olan, yumru köklü, kırmızı çiçekli, 70-80 cm boylarında, otsu bir bitkidir. Halk arasında Sahlep olarak da bilinir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Türkiye’de özelikle batı Akdeniz, Eğe, Marmara ve batı Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilir.

Uçucu yağ, nişasta, glikoz ve müsilaj içerir. Adi salep (Orchis maculata) ormanlarda ve nemli çayırlarda yetişir. sifalibitkileriniz Anadolu salepotu (Orchis anatolica) kırmızı veya mor çiçeklidir.

Ayrıca Salep orkide türlerine Anadolu’da verilen genel addır. Aynı zamanda Orchidaceae (orkideler) ailesinin birçok türünün toprakaltı yumrularından elde edilen içeceğede salep denir.

Salebin bilinen yararları


Enerji verir. Göğsü yumuşatır. Kalbi kuvvetlendirir. Vücut ısısını arttırır. Sindirimi kolaylaştırır. Basur şikayetlerini azaltır. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Aybaşı kanamalarını düzenler. Bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Kabızlığı giderir ve ishali keser. Bağırsak tembelliğine karşı kullanılabilir. Sütle birlikte hazırlanması besleyici özelliğini artırır. Öksürük ve bronşitte faydalıdır. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur. Müsilaj etkisiyle dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar. Mide için yararlıdır. Mideyi rahatlatır, hazmı kolaylaştırır.

Salep nasıl kullanılır?

Bitkinin kullanılan kısımları kökleridir. Kök yumruları suda kaynatılıp kurutulduktan sonra toz haline getirilen salep ile su ya da süt kullanılarak içecek hazırlanır. Ayrıca, dondurma hammaddesi olarak da kullanılmaktadır.

Öğütülmüş kök yumrulardan 1 çay kaşığı az su ile bulamaç hale getirilip üzerine 300 gr. su konarak karıştırılıp 15 dakika kaynatılır. Bal ile tatlandırılarak üzerine zencefil ekilerek sıcak sıcak içilir. Aynı tarif süt ile de yapılabir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.

Etiketler: Hamilelikte Salep Yararları, Salebin Faydaları, Salep, Salep Bitkisi Nerede Yetişir, Salep Bitkisi Resmi, Salep Çeşitleri, Salep Çiçeği, Salep Fiyatı, Salep Hakkında Bilgi, Salep Hangi Bitkiden Yapılır, Salep İngilizcesi, Salep Kaç Kalori, Salep Kilo Aldırırmı, Salep Mide, Salep Nasıl Elde Edilir, Salep Nasıl İçilir, Salep Nasıl Toplanır, Salep Nasıl Yapılır, Salep Ne Zaman Toplanır, Salep Nedir, Salep Neye İyi Gelir, Salep Öksürük, Salep Orkidesi, Salep Otu, Salep Süt Yaparmı, Salep Tohumu, Salep Tozu, Salep Yapılışı, Salep Yararları, Salep Yetiştiriciliği, Salep Zararları

Jade 02.04.2014 00:04

Cevap: Salep Sahlep Kullanımı ve Faydaları
 
Salep nasıl kullanılır?

Bitkinin kullanılan kısımları kökleridir. Kök yumruları suda kaynatılıp kurutulduktan sonra toz haline getirilen salep ile su ya da süt kullanılarak içecek hazırlanır. Ayrıca, dondurma hammaddesi olarak da kullanılmaktadır.

Öğütülmüş kök yumrulardan 1 çay kaşığı az su ile bulamaç hale getirilip üzerine 300 gr. su konarak karıştırılıp 15 dakika kaynatılır. Bal ile tatlandırılarak üzerine zencefil ekilerek sıcak sıcak içilir. Aynı tarif süt ile de yapılabir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.


--

Ne kadar yararlı bir bilgi teşekkürler :cici:


Saat: 20:18

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.