Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası
facebook bağlan


Zeytinyağı Üretimi Nasıl Yapılır?

Bitkilerin Dünyası kategorisinde açılmış olan Zeytinyağı Üretimi Nasıl Yapılır? konusu , Zeytinyağı Üretimi Nasıl Yapılır? Homeros’un “sıvı altın” olarak nitelendirdiği zeytinyağı, soframıza çeşitli işlemler görerek gelir. Günümüzde el değmeden modern makinelerde işlem gören zeytinyağı, daha eski zamanlarda ise el işçiliği ile ...


Like Tree3Beğeni
  • 3 Post By Jade

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09.04.2014, 14:35   #1 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
cark Zeytinyağı Üretimi Nasıl Yapılır?



Zeytinyağı Üretimi Nasıl Yapılır?




Homeros’un “sıvı altın” olarak nitelendirdiği zeytinyağı, soframıza çeşitli işlemler görerek gelir. Günümüzde el değmeden modern makinelerde işlem gören zeytinyağı, daha eski zamanlarda ise el işçiliği ile üretilmekteydi. Zeytin ağacının hasat dönemi olan sonbahar – kış mevsimlerinde toplanan ürünler, modern çalışma prensibine dayanan fabrikalarda biriktirilir. Bu aşamaya kadar yine el işçiliği bulunurken, bundan sonra iş makinelere kalmaktadır. İlk işlem olarak zeytin, tozundan toprağından arındırılsın diye yıkanır ve ayıklanır.


Temizlenen zeytinler, bir bant aracılığı ile fabrikanın içine taşınır ve kırıcı dediğimiz aletlerle hamur haline getirilir. Daha sonra dev kazanlarda uzunca bir süre (1 saat kadar) karma işlemi görür. Bu işlem sırasında hamur haline gelen zeytinden meydana gelen yağlar,yüzeyde birikmeye başlar. Yeteri kadar karılan zeytinler buradan dekantör denilen ayrıştırma makinesine geçer ve burada pirina da denilen posası ile yağ birbirinden temiz bir şekilde ayrılır. Tamamen saf bir şekilde posasından ayrılan yağ, daha sonra uygun ısıda rafine edilerek makine işlemini tamamlamış olur.

En son olarak zeytinyağlarının asitlerine göre, kalite sınıflandırması yapılır. Zeytin ağacının bulunduğu toprak özelliklerine göre, yağış rejimine göre, toplanış şekillerine göre, gübreleme ve kullanılan tarım aletleri gibi birçok faktör zeytinyağının asidi üzerinde etkilidir. Asidi düşük olan zeytinyağı boğazımızı biraz yakar; ama vitamin ve mineral bakımından en zengin olan yağlardır.

Asit oranı 1′in altında olan yağlar soframıza en kaliteli yağlar olarak gelir. Bu yağlara “dizyem” adı verilir. Asit oranı arttıkça kalite oranı düşer. Asitlerine göre belli bir düzende yağlar depolandıktan sonra, çeşitli şekilde ambalajlanıp raftaki yerlerini alır.

__________________



Jade isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 13.05.2014, 03:12   #2 (permalink)

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Zeytinyağı Üretimi Nasıl Yapılır?

İzlemiştim yapımını ve o gerçek bir zeytinyağı idi,
ama ne yazık ki bir çok fabrika katkı maddesi ekliyor içerisine...

__________________
Taklitler aslını yaşatır.
KIPSS.





Ben soğuk değilim, siz cıvıksınız.




.
Jineps isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Alt 26.05.2014, 10:05   #3 (permalink)
Süper Üye

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Cevap: Zeytinyağı Üretimi Nasıl Yapılır?

Zeytinden Zeytinyağı Elde Edilmesi Nasıl Olur



Zeytin meyvesi ve bu meyveden elde edilen zeytinyağı, yüzyıllar boyunca insanlar için bir besin kaynağı olmuştur.
Zeytinyağı; zeytin meyvesinin mekanik yollarla işlenmesiyle elde edilen, bitkisel yağlar içerisinde fiziksel yöntemlerle doğal olarak üretilip tüketilebilen tek yağdır. Gerek hammaddesinin üretimi sırasında fazlaca el emeğine ihtiyaç göstermesi, gerekse daneden elde ediliş safhasında diğer tohum yağlarına kıyasla ayrıcalıklı bir teknoloji gerektirmesi ve beslenme yönünden gösterdiği üstün vasıflara bağlı olarak doğal halde tüketilebilmesi, bir meyve suyu olması nedeniyle, daima diğer bitkisel sıvı yağlara kıyasla daha yüksek bir ekonomik değer bulmuştur.
Zeytinyağı üretiminde klasik sistemler (pres) ve modern sistemler (santrifüj) olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmaktadır. Presler kendi içerisinde hidrolik ve süper pres olarak ikiye ayrılırken, kontinü sistemlerde iki ve üç fazlı sistemler olarak ikiye ayrılmaktadır.
Klasik sistemlerden kontinü sistemlere geçişte; zeytin işleme maliyetlerinin özellikle de iş gücü maliyetinin düşürülmesi ve zeytinin bahçede/depolarda bekleme süresini azaltmak, bunun için de yüksek kapasiteye sahip dekantörleri kullanarak, zeytinyağı kalitesini iyileştirmek asıl hedef olmuştur.
Zeytin İşleme Teknolojisi
Zeytin işleme teknolojisinin prensibi; temel olarak mezokarp hücrelerde oluşan yağı açığa çıkarmak ve bu yağı zeytinin diğer bileşenlerinden ayırmaktır. Zeytin meyvesinin yaklaşık % 40-55 zeytin özsuyu, % 18-32’si yağ, % 14-22’si çekirdektir.
Zeytin daneleri, yağ randımanı ve kalitesi açısından optimum olgunluğa geldiği zaman, -ki genelde bu zaman olgunlaşma indeksinin 3-3.5 olduğu zamandır- hasat edilerek bekletmeksizin zeytin sıkma tesislerine getirilerek oksidatif ve mikrobiyal bozunmaya yola açmayacak şekilde bir an önce işlenmesi gerekmektedir.
Zeytinin yağa işlenmesindeki iş akışı aşağıdaki gibidir.
• Zeytinlerin kabulu
• Yaprak ayırma ve yıkama
• Kırma
• Yoğurma (malaksör)
• Katı/sıvı faz ayrımı (pres/dekantör)
• Sıvı/sıvı faz ayrımı (dekantasyon/separatör)
İşletmeye gelen ve kabulu yapılan zeytinlerin, işlenmeden önce taş, toprak ve yabancı maddelerden arındırılması ve mutlaka yıkanması gerekmektedir. Yabancı maddeler yağın kalitesini düşürdüğü gibi, tat ve koku gibi duyusal özellikler üzerinde de olumsuz etki yaratmaktadır.
Yabancı maddelerden arındırılan ve yıkanan zeytinler, hücrelerinde bulunan yağ damlacıklarının açığa çıkarılması için kırma ve ezme işlemine tabi tutulurlar. Bunun için taş veya metal değirmenler (kırıcılar) kullanılmaktadır. Klasik sistemlerde genelde taş değirmenler, kullanılırken, kontinü sistemlerde metal değirmenler/kırıcılar tercih edilmektedir. Metal kırıcılar, yüksek kapasitesi, az yer kaplaması, kullanım kolaylığı, ekonomik olması gibi avantajlarının yanında, yüksek hızdan dolayı emülsiyon oluşma riski, metal parçaların aşınma riski ve hücrelerin taş değirmenlerdeki gibi tam olarak parçalanmamasından dolayı, hamurun yoğrulma/malaksör süresinin daha uzun olması gibi dezavantajlara sahiptir.
Zeytin ezildikten sonra özellikle metal değirmenler kullanıldığında, yoğrulması gerekir. Bu işlem daha sonra katı/sıvı fazların ayrılması için hamurun hazırlanmasında, önemli bir aşamadır. Yoğurma işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken iki önemli parametre, yoğurma süresi ve hamur sıcaklığıdır. Kalite ve randıman açısından optimum yoğurma süresinin 75-90 dakika ve hamur sıcaklığın da maksimum 30 0C olması gerekmektedir.
Yoğurma işlemi tamamlanan zeytin hamurunun bünyesinde bulunan yağ fazının ayrılması için presler veya dekantör denilen makineler kullanılmaktadır. Kontinü sistemlerde kullanılan dekantörler iki veya üç çıkışlı olabilmektedir. Yağ, karasu ve pirina çıkan sistemler “üç fazlı olarak adlandırılırken, sadece yağ ve pirina çıkan sistemler de “iki fazlı” olarak adlandırılmaktadır.
Ayrıca zeytinyağı üretiminde perkolasyon (seçici filtrasyon) sistemi de kullanılmakta olup, bu sistemde zeytinden yağ elde edilmesi, yağın ve karasuyun çelik bıçaklara göre farklı yüzey gerilimine sahip olması prensibine dayanmaktadır. Perkolasyon yöntemiyle yağ elde edildikten sonra kalan kısım tekrar pres veya dekantörlerden geçirilir. Çünkü bu yöntemle zeytin hamuru içerisindeki yağın sadece % 30’u alınabilmektedir.
Katı/sıvı faz ayrımından sonra, elde edilen yağ bünyesinde bir miktar karasu bulundurduğu için, sıvı/sıvı faz ayrımı için separatörlerden geçirilerek, içerisinde bulunan karasu ve yabancı maddelerden arındırılarak, daha temiz bir yağ elde edilerek depolara gönderilir.

Perii isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 5
Asrevya, inception, Jade, Perii, Şafak
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 06:44