Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Etobur Bitkiler (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/105873-etobur-bitkiler.html)

EbruLi 27.04.2014 13:24

Etobur Bitkiler
 
Etobur Bitkiler

Belgesel izlemeyi sevenler elleri, kolları ve ağızları olmadığı halde yakaladıkları böceklerle beslenen bitkileri kesin rast gelmişlerdir. Olağanüstü böcek yakalama başarılar gösteren bu bitkilerin özel tekniklerini merakla izlemişsinizdir. Böcek yiyen bitkiler olarak bilinen bu bitkilerin yaprakları böcek yakalayan adıda verebilmekte. Usta bir yapıya sahiptir, ibrik otu ve sinekkapan en çok bilinen böcek yeme özelliğine sahip bitkilerdendir. Şimdi size bu bitkilerin bazılarından bahsedeyim;
Sinekkapan
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Bu bitkinin etobur bitkiler arasında en çok bilinendir. Yaprakları saniyenin onda biri kadar hızlı açılıp kapanabilme özelliğine sahiptir. Çanağa benzer yaprakları olan cazibeli kokuya sahip bir bitkidir. Yapraklarının yüzeyi tüycüklerle kaplıdır ve canlı bu yüzeye dokunduğunda hızlıca kapanır ve içine hapsolur. Bu bitkinin saniyede 200 kere kanat çırpabilen sinekleri kaslı yapıya sahip olmamalarına rağmen nasıl bir manevra ile içeri hapsettiği hala bilim adamları tarafından araştırılır.
Güneşgülü
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Bu bitkide tıpkı sinekkapan bitkisi gibi yapraklarının dış yüzeyinde tüycükler bulundurur. Yuvarlak yapısındaki bu yapraklar canlı geldiği anda yapışkan bir sıvı salgılar ve canlının kaçması engelleyerek yakalar.
Suibriğigiller
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Nepenthes türü olan bu bitkinin yaprakları dibinde su bulunan bir kavanoz şekline sahiptir. İçi sindirim sularıyla dolu sürahiye benzer, bu bitkiye yaklaşan canlılar kaygan yüzeyden dolayı tutunamayarak kayar ve sıvı içerisinde boğulurlar.
Sürahi şeklinde etobur bitkiler
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Sürahi gibi üste uzun bir boyuna altta ise balonsu, su haznesine sahiptir. Üst kısma gelen böcek ne kadar çırpınsada boyundan aşağı doğru kayar ve balonsu haznede salgılanan enzimler tarafından sindirilir daha çok küçük böcekler. Bu bitkiler içinde bir de Raja adında küçük fare ve bazı kertenkeleleri yiyen büyük bir bitkide vardır.
Böcek kağıdı
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Yapraklar üzerinde tüylere sahiptir ve bu tüyler böcekleri cezbeden parlak yapışkan sıvı salgılar bu tür içerisinde gökkuşağı bitkisi özellikle çöllerde yaşar.
Venüs kapanı
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Menteşeli bir dişliye ya da mideye benzeyebilir. Orta kısmında bulunan tüyleri dokunan böcek bitki uyarır ve bitki hızla kapanarak arada böceği sıkıştırır. Bu böceğin sindirilmesi bir kaç haftayı bulabilir.
Kese şeklinde etobur bitkiler
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Kese şeklinde bir yapıya sahiptir. Böcek açık kese ucuna dokunduğu anda bir basınç oluşturarak böceği emer ve kendine çeker.
Istakoz kavanozu
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Y harfi şekilli bir böcek yakalayıcısıdır. Arkasında bulunan tüyler böceği çırpınsa dahi hızla aşağı doğru iter. Su pireleri ve küçük su canlıları ile beslenir.

Jineps 13.05.2014 03:09

Cevap: Etobur Bitkiler
 
Nedendir bilinmez ama ben bu bitkilerden korkuyorum kırmızı24

EbruLi 13.05.2014 03:16

Cevap: Etobur Bitkiler
 
Alıntı:

Jineps Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 520199)
Nedendir bilinmez ama ben bu bitkilerden korkuyorum kırmızı24

etoburlar sonucta:)

Jineps 13.05.2014 03:17

Cevap: Etobur Bitkiler
 
Alıntı:

Ninova Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 520213)


etoburlar sonucta:)

Dokunurum da parmağımı falan yer etobur :p

Thedude 13.05.2014 03:22

Cevap: Etobur Bitkiler
 
bunları durmuştum asit falan salgılıyormuş bune hem ya bitkide etlidir belkide kesmek lazım :D


Saat: 02:36

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.