Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası
facebook bağlan


Yemişen - Yemişen Yetiştirilmesi

Bitkilerin Dünyası kategorisinde açılmış olan Yemişen - Yemişen Yetiştirilmesi konusu , Yemişen,Yemişken KIRMIZI YEMİŞEN, YEMİŞKEN CRATAEGUS MONOKYNA JACQ (Rosaceae-fam.) Bulunduğu Yerler: Memleketin her tarafında alçak dağ kuşaklarında yetişir. Yapısı: 5 m. kadar çalı veya küçük ağaçtır. Yaprakların üst yüzü parlak ve ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 04.10.2012, 18:00   #1 (permalink)
Kurucu

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Yemişen - Yemişen Yetiştirilmesi



Yemişen,Yemişken



KIRMIZI YEMİŞEN, YEMİŞKEN

CRATAEGUS MONOKYNA JACQ

(Rosaceae-fam.)



Bulunduğu Yerler: Memleketin her tarafında alçak dağ kuşaklarında yetişir.

Yapısı: 5 m. kadar çalı veya küçük ağaçtır. Yaprakların üst yüzü parlak ve daha koyu yeşil, alt yüzü açık yeşil renkte, lifli, 3-7 dişli, ucu sivridir. Körpe dalar çıplak veya gözenekli tüyldür. Çiçekler beyaz, taç 5 yapraklı, çok sayıda erkek organları ve 5 yapraklı çanak ile kalkanvari çiçek demetinde toplu halde bulunurlar. Meyve etli, kırmızı 1 veya 2 çiçeklidir. Bal verici bir bitkidir.

Kullanılan Kısımlar: Çiçek ve meyveler kullanılır. Çiçekler tam açtıkları zamanda henüz tam açılmadan evvel nisan mayıs aylarında gonca yaprakları ile veya yapraksız toplanır. Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru çiçekler beyaz ve krem renginde, karakteristik kokulu ve tatlımsı tattadır. Kabul edilen rutubet % 12 dir. Balya halinde paketlenir.

Meyveler olgunlaştıktan sonra eylül ayında toplanır, çok olgunlar alınmaz Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur.Kuru çicekler beyaz vr krem rengide,karakteristik kokulu ve tatlımsı tattadır. Kabul edilen rutubet %12 dir. Balya halinde paketlenir.

Meyveler olgunlaştıktan sonra (Eylül ayında) toplanır,çok olgunları alınmaz.

Gölgede veya 40 dr ye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru meyveler şarabi kırmızı, karakteristik kokulu ve tatlımsı tatadır. Rutubet payı %12 dir. Çuvallarda paketlenir. Gölgede ve kuru havadar binalarda muhafaza edilir.

Kimyevi Terkibi: Meyveler ursaol, olein, klorojen ve kafena asidi, hiperozid, sepi maddeler, sorbit, kolin, asetilkolin, yağlı maddeler, B-anasitosterin, Yemişen asidi, şekerler, kırmızı boyama, provitamin A, vitamin C, emulsin, lipaza, saponinler vs. ihtiva eder. Yapraklarda meyve asidleri kversitin, ramnozit-viteksin, viteksin ve başkaları, çiçeklerde kafeno ve klorejen asidi, hperozid, kversetin, asetinkolin, kolin, trimetilamin, oksikantin izobutilamin, eterik yağ, acı maddeler vs. bulunmuştur.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Bitki kan damarlarını (özellikle kalp ve beyin) genişletir. Kalp faaliyetlerini düzenler, sinirleri yatıştırıcı ve idrar söktürücü te sirdedir. Kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kalp zaafiyatı, asabi kalp, ateroskleroz, kalp atışları, uykusuzluk vesairede kullanılır

Halk tababetince ayırıcı sistem hastalıklarına,prostat büyümesine,nefes darlığı vs de kullanılması tavsiye olunur.

Kullanılışı: Çiceklerden 2 çorba kaşığı 400 gr. su ile haşlanır,2 saat bekletilir,günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.Meyvelerden aynı miktarda suya 1 çorba kaşığı ilavesiyle 10 dakika kaynatılı ve aynı şekilde alınır.

Halk tababetimizde aynı hastalıklara karşı kara yemişen (Crataegus pentagina W.K.) de kullanılır. Ancak bu cins oldukça seyrek bulunur, kara yemişene pelin ve şakayık kökleri de karıştırılarak kara sarılık hastalığına karşı verilir.

__________________

Narsinha isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 1
Narsinha
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 23:55