Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu
 

Go Back   Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu > Hayat ve Eğlence > Bitkilerin Dünyası
facebook bağlan


Ökse Otu Nedir? Faydaları Nelerdir

Bitkilerin Dünyası kategorisinde açılmış olan Ökse Otu Nedir? Faydaları Nelerdir konusu , Ökse Otu Nedir? Faydaları Nelerdir Ökse otu, kim yörelerde çekem, purç, gökçe, gevele, güvelek ya da gövelek isimleriyle de bilinen, faydalı bir bitki türüdür. Kendisini taşıyan ağacın yüksekteki dallarının üzerinde, ...


Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09.09.2014, 04:56   #1 (permalink)
Root Administrator

Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
Standart Ökse Otu Nedir? Faydaları Nelerdir



Ökse Otu Nedir? Faydaları Nelerdir




Ökse otu, kim yörelerde çekem, purç, gökçe, gevele, güvelek ya da gövelek isimleriyle de bilinen, faydalı bir bitki türüdür. Kendisini taşıyan ağacın yüksekteki dallarının üzerinde, yuvarlak bir biçimde yetişmektedir. Yaprakları her zaman için sarımsı bir yeşilliktedir.

Eski inanışlarda, halk hekimleri bu bitkiyi, epilepsiye (sara hastalığı) karşı en iyi ilaç olarak bilir ve kullanırlardı. İnce kıyılarak gölgede kurutulan yapraklar ve küçük saplar, yalnızca Ekim başından Aralık ortasına kadar ve Mart – Nisan aylarında toplanmaktadır. Belirtilen zamanların dışında işlem gören bitkilerin, şifalı olma durumu da ortadan kalkmaktadır. Ökse otunun yaprakları ve sap kısmı zehirli olmamakla birlikte; meyvelerinin ağız yoluyla tüketilmesi, insanları zehirlemektedir. Ökse otu, iç yağı ile karıştırılarak merhem haline getirildiğinde, birçok yaraya iyi gelmektedir. Ökse otu, insanlardaki salgı sistemine de pozitif yönlü etki etmektedir. Pankreas üzerindeki etkisi ise düzenli aralıklarla kullanılan çay kürünün şeker hastalığına sebebiyet veren dengesizlikleri ortadan kaldırması ile gözlemlenebilir. Sabah ve akşam olmak üzere, günde iki kere içilen ökse otu çayı, hormonal denge konusunda vücuda oldukça faydalı olmaktadır.

5657_kse_otu_ve_faydalariÖkse otu, atar damar sertliği problemine de iyi gelmektedir. Buna ek olarak, kalp krizi rahatsızlıklarına karşı da etkili olabilen ökse otu çayı, bünye özelliklerine göre hastalara tavsiye edilebilmektedir. Kan durdurucu özelliği olan ökse otu çayı, soğuk olarak burna çekildiğinde de burun kanamalarını durdurabilmektedir. Çay olarak tüketildiğinde de, bağırsak kanamaları gibi iç kanama durumları üzerinde etkisi olduğu söylenmektedir.Ökse otunun bir başka düzenleyici yöndeki faydası, yüksek ve alçak tansiyon durumları üzerindedir. Onlarca şifalı yönü bulunan bu bitkinin, tansiyon düzeni konusundaki yararları, oldukça kritik öneme sahiptir.

Ökse otu meyvelerinden, yakı sakızı ile birlikte ezilmesi sonucu elde edilen şifalı karışım, bilhassa Gaziantep, Şanlıurfa ve Van yörelerinde yakı şeklinde kullanılmaktadır. Bu yakının kullanım amacı ise romatizmal ağrıların son bulması şeklinde açıklanabilir. Buna ek olarak, ezilmiş meyvelerin büyük çıbanlar üzerine konulması ile çıbanın açılarak irinin tahliye edilmesi de sağlanabilmektedir.

Ökse otu hakkındaki en önemli uyarı ve tehlikeli durum ise daha önce de belirtildiği gibi, kesinlikle meyvelerinin içten şekilde, ağız yoluyla tüketilmemesidir. İnsanlara son derece zararlı olan bu durum, her durumda dikkate alınmalıdır. Zehirlenme vakaları, kişileri ölüme kadar götürebilmektedir.

Ökse Otunun Kullanım Biçimleri

Ökse Otu Çayı Hazırlanması:


Yalnızca soğuk suda hazırlanan ökse otu çayı, incecik kıyılan ve yarım tatlı kaşığı ölçeğinde kullanılan yaprak ve sapların doğranması ile hazırlanmaya başlanır. Gece boyunca, bir bardak dolusu soğuk su içinde bekletilen bitki parçaları, ertesi sabah kısık ateşte ısıtılarak süzülür. Hazırlanan çay, gün boyunca geniş bir zaman dilimi içinde tüketilir. Eğer çokça hazırlanırsa, termosta bekletilerek ara ara da tüketilebilmektedir.

Taze Ökse Otu Bitkisi Öz Suyu Hazırlanması:

Bitkinin taze yaprakları ve sapları yıkanır. Bitki henüz nemli iken mikserde sıkılır ve özsuyu hazır hale gelir.

Ökse Otu Merheminin Hazırlanması:

Ökse otunun taze beyaz meyveleri ezilir. Ardından iç yağı ya da tereyağı ile güzelce karıştırılır ve merhem elde edilir. Ancak merhem, sadece haricen kullanılır. Kesinlikle ağızdan alınmaz ve dahili olarak kullanılmaz. Ökse otu ve türevlerinden elde edilen tüm ürünlerde, ürünleri kullanmadan önce, bir uzmana danışılması tavsiye edilmektedir.

__________________
[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL][Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Jaqen isimli Üye şimdilik offline konumundadır Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yukarı'daki Konuyu Aşağıdaki Sosyal Ağlarda Paylaşabilirsiniz.


(Tümünü Görüntüle Konuyu Görüntüleyen Üyeler: 0
Henüz kimse konuyu görüntülememiş.
Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Açma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum hakkında Kullanılan sistem hakkında
Forumaski paylaşım sitesidir.Bu nedenle yazılı, görsel ve diğer materyaller sitemize kayıtlı üyelerimiz tarafından kontrol edilmeksizin eklenmektedir.Bu nedenden ötürü doğabilecek yasal sorumluluklar yazan kullanıcılara aittir.Sitemiz hak sahiplerinin şikayetleri doğrultusunda yazılı, görsel ve diğer materyalleri 48 saat içerisinde sitemizden kaldırmaktadır. Bildirimlerinizi bu linkten bize yapabilirsiniz.

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2016, ve Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.
SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.

Saat: 04:13