Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Gala Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/160329-gala-cicegi-nasil-yetistirilir.html)

DeRDeST 14.07.2015 05:27

Gala Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
 
Gala Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Gala (calla) bitkisi Akdeniz’in Avrupa’nın ve Kuzey Amerika’nın soğanlı bitkilerindendir. Bahçelerin özellikle gölge bölgelerinin vazgeçilmez bir bitkisidir. Özellikle kış aylarından geçen yapraklarından sonra, beyaz, bordo ve açık pembe çiçekleriyle açan baharın ilk temsilcilerindendir. Gala çiçeği, yoğun dallanma yapan yüksek ve çok yapraklı bir bitki olduğu için, 15-20 cm çapında bir saksıya dikilmesi bitkinin devrilmeden sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayacaktır.

Bahçeler içinse, çalı kuytuları, yarı gölgeli yerleri bitkinin büyümesi için uygundur. Gala çiçeği, saksıda yetiştirilirken, kökleri toprağı tamamen sardığı zaman, ya daha büyük bir saksıya alınmalı ya da bahçede gölgeli bir yere dikilmesi gerekir. Bitkinin sağlıklı gelişimi için nemli, geçirgen bir toprak kullanılmalıdır. Ancak saksıda bakılırken bu nemli halini koruması için haftada birkaç gün, yaz sıcaklığında da haftada üç gün sulanması, yaprakların çoğalmasında önemlidir. Saksıdayken yine suyuna 15 günde bir konulacak vitamin, bitkinin sağlıklı büyümesi için faydalı olacaktır. Saksıda yetiştirirken, muhakkak saksının altının delik olması gereklidir. Fazla suyun akıp gitmesi ve bitkinin çürümesi engellenir.

Bahar aylarında çiçeklerini göstermeye başlayan gala(calla) bitkisi, yaz boyunca bahçelerin süsü olacaktır. Ancak kışın dinlenmeye geçeceğinden yapraklarını dökecektir ve şubat ayında tekrar yaprak açmaya başlayacaktır. Çiçeğinin zamanında açılması için, toprağına fosforca zengin gübre atılması gerekir. Gala çiçeği sıcağı sevmekle birlikte, ışık konusunda yarı gölge alanları sever. Yani yarı gölge alanlar tercih edilmelidir. Genel olarak bahçede daha kolay çoğaldığından bahçede ekildiği zaman, bahçelerin güney cephesi daha uygun olacaktır. Yapraklanma ve çoğalma döneminde özellikle salyangozlardan, bahçedeki kurtçuklardan korunması, salyangozların bu bitkinin yaprağını çok sevdiği için yapraklarını yemesini engellemek üzere önlem alınması gereklidir. Aşırı sulanması durumunda gövdesinde değişik mantarların olmasıyla hastalık belirtisi verir. Bu durumda yapraklar çok hızlı bir şekilde kararıp, çiçek açamaz. Bitkinin tekrar canlanması için, bir mantar ilacı ile daha kuru bir toprağa alınıp düzelmesi sağlanır.

Bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer husus budamasını yapıp, yeni yaprakların ve çiçeklerin gelişimi sağlanmış olur. Bu bitkinin özellikle yaprakları zehirli olduğu için, bakımı sırasında eldiven kullanılmalı ve çocuklardan uzak tutulmalıdır.


Saat: 13:15

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.