Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Dereotu Nasıl Yetiştirilir? (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/160343-dereotu-nasil-yetistirilir.html)

DeRDeST 14.07.2015 05:45

Dereotu Nasıl Yetiştirilir?
 
Dereotu Nasıl Yetiştirilir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]
Dereotu maydanozgiller ailesindendir. Gövdesi yeşil, yuvarlak biçimli, içi boş ve tek bir ana gövdeden dallara ayrılan yapıdadır. Tek yıllık bir bitkidir. Doğada yabani olarak bulunabildiği gibi pek çok faydaları olması nedeniyle de ülkemizde bahçelerde her bölgede yetiştirilmektedir. Toplam yetiştirlme miktarı 550 ton civarındadır. Bütün bölgelerimizde 12 ay boyunca yetiştirilir.

Salata ve yemeklerde de iştah açmayı sağlar. Dereotunun sindirim sitemini rahatlatıcı ve gaz söktürücü etkisi vardır. Karın ağrılarına iyi gelir. Mineral maddeler yönünden oldukça zengindir. Eski çağlardan beri sindirimi kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle çiğnenmektedir. Ayrıca içerdiği yağlar nedeniyle aramo verici etkiye sahiptir. Hıçkırığı kesici etkisi de vardır. Nefesin kötü kokularını da siler. Bütün bu yararlarıyla birlikte dereotu yetiştirirken dikkat etmemiz gereken bazı husular vardır.

Bunlar;

Ekim aralığı Şubat ayından başlamakla birlikte Eylül ayına değin sürebilir. Fakat genelde ilkbaharda ekilir. Dereotu ekilecek alanın aşırı güneş almaması gerekir. Ağaç altı gibi gölge yerler tercih edilmelidir.

Öncelikle ekim yapacağımız alanın yani toprağın gübrelenmesi gerekmektedir. Bir miktar ahır gübresi toprağın üzerine serpilir ve toprak çapalanır, iyice karıştırılır. Dereotu besin maddelerince zengin toprak sever.

Ekim yapacağımız alan düzeltildikten sonra hemen tohum ekimine geçilir. Yetiştireceğiniz dereotu çeşitini belirlemek size kalmıştır. Rüzgarsız bir hava tercih edilmelidir. Dereotu tohumlarının çimlenme oranı oldukça düşüktür. Bu nedenle fazla tohum kullanmak gerekmektedir. Daha sonraki aşamada tohumları toprağa serpiştirme kısmı gelir ve tohumların ince bir tabakada toprağın altında kalmasını sağlanır. Ekilen tohumlar 3 veya 4 hafta içerisinde çimlenecektir. Bu süre zarfında ve daha sonra sulama yapmaya özen gösterin.

Dereotu bu ilk çıkış zamanında yabancı otlarla mücadele edemeyen hassas bir bitkidir. Bu yabancı otlar elle temizlenmelidir. Dereotu müdaheleyi sevmeyen bir bitkidir. Kendi doğasına bırakılmalıdır. Bu şekilde daha iyi büyür. Bu nedenle çapa yapmanıza gerek yoktur. Sulamaya özen göstermek gerekmektedir. İlk olarak yağmurlama sulama tercih edilmelidir. Bitki geliştikten sonra salma sulama denenebilir. Aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.

Tohum ekiminden 2 ay sonra hasada başlanılabilir. Bitkiler 20-25 cm uzunluğa erişince toprak üzerinden makasla kesilir ve demet şeklinde satışa sunulabilir. Hasat yapacağınız zaman toprağın çamur olmamasına özen göstermek gerekir. Dereotunda çoğu zaman bir kez biçim yapılır. Fakat iyi bakım koşullarında ikinci biçim de yapılabilmektedir. Ancak yaprak sayısı oldukça azalacağından verim düşük olur. Bütün bu koşullara dikkat ettğiniz takdirde rahatlıkla bahçenizde, tarlanızda dereotu yetiştirebilirsiniz.

Ada 16.07.2015 19:53

Cevap: Dereotu Nasıl Yetiştirilir?
 
Bazen diyorum inek olmaliymisim sebze ot türü nevarsa ölüyorum :D dereotuda bunlardan birisi :p


Saat: 01:30

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.