Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Saksıya Fide Nasıl Ekilir? (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/161061-saksiya-fide-nasil-ekilir.html)

DeRDeST 21.07.2015 12:24

Saksıya Fide Nasıl Ekilir?
 
Saksıya Fide Nasıl Ekilir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Günümüzde organik besin bulmak oldukça zordur. GDO'lu ürünlerin artması, organik bir yaşamın engellenmesine neden olmuştur. Bu konuda çocukları için endişelenen aileler besinlerini ya seralardan ya da organik tarım yapan tarım alanlarından temin etmeye çalışırlar. Ancak yeterli imkanlar sunulamadığı takdirde bunları elde etmek oldukça güçleşir. Çareyi kendi imkanları doğrultusunda genellikle saksılarda yetiştirme girişiminde bulunurlar. Bahçeli bir eve ihtiyaç duyulmadan balkon saksılarında da yetiştirilebilen besinler tercih edilerek daha çok verim alınabilir. Bunun için şu aşamaları gerçekleştirmeleri organik bir besin elde etmeleri için yeterli olacaktır.

Dometes, biber, patates gibi besinlerin fidesi genellikle market ve manavlarda bağ halinde satılır. Bu konuda fidenin yapraklarında ve dallarında herhangi bir hastalık bulunmamasına dikkat edilmelidir. Bu bağları satın aldıktan sonra öncelikle uygun derinlikte ve uygun büyüklükte bir saksıya ihtiyaç duyulur. Saksının derinliği ile dikilecek olan fidenin boyutlarının birbirine uygun olması gerekir. Silindirik ve yayvan ağızlı olmayan bir saksı tercih edilmesi oldukça önemli olacaktır. Saksının dibinde bulunan deliklerden birkaç tanesine bir taş yerleştirilerek su ihtiyacını tam verimle almasını sağlamaya çaşılmalıdır. Açıkta kalan diğer delikler de fidenin kökten hava almasını sağlayacaktır.

Saksının içine tam verimli olabilecek, taşsız ve humuslu tercih edilebilecek bir miktar toprak doldurulmalıdır. Daha sonra kökleri çok fazla hava almasına neden olmadan pratik ve seri bir şekilde kök boğazı toprağın üzerinde kalacak şekilde saksıya yerleştirilip toprakla fidenin etrafı doldurulur. Kılcal köklerin zarar görmesini engellemek için çok fazla sıkıştırma yapmamak gerekmektedir. Fidenin dibine bir miktar gübre de eklenebilir. Bu gübre kuş ya da kümes hayvanlarının dışkılarının yarım pet şişe kadar suyun içine atılıp bir gün bekletildikten sonra elde edilebilir. Son aşama olarak su ihtiyacını da sağladıktan sonra bol güneş alan bir ortamda muhafaza ederek fidenin büyüyüp gelişmesine ortam oluşturmak gerekir. Ancak meyve verimi gerçekleştikten sonra suyun azaltılması gerekmektedir. Bu işlemleri tamamladıktan belli bir zaman sonra fidelerde 4-5 adet besin elde edildiğini görebilirsiniz.


Saat: 11:44

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.