Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu

Forum Aski - Türkiye'nin En Eğlenceli Forumu (https://www.forumaski.com/)
-   Bitkilerin Dünyası (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/)
-   -   Vişne Nasıl Yetiştirilir? (https://www.forumaski.com/bitkilerin-dunyasi/167901-visne-nasil-yetistirilir.html)

DeRDeST 22.09.2015 11:24

Vişne Nasıl Yetiştirilir?
 
Vişne Nasıl Yetiştirilir?

[Link'i Görebilmeniz İçin Kayıt Olunuz.! Kayıt OL]

Gülgiller familyasından, prunus cinsinin, prunus cerasus türü ağaçlara vişne adı verilir. Anavatanı Kuzey Anadolu Dağları'dır. Vişnenin botanikteki ismi ise Giresun’un tarihteki eski adı olan 'Kerasus' isminden gelmektedir. 8- 10 metreye kadar boylanabilen, çalı görünümünde ağaçlardır. 4 yaşından sonra meyve vermeye başlayan vişne ağacının ortalama ömrü 40- 50 yıldır.

Vişne Yetiştiriciliği

Ilıman iklim meyvesi olan vişne, yazların serin ve nemli geçtiği iklimlerde yüksek verim verir. Aşırı yaz sıcaklarına ve kış soğuklarına karşı hassastır. Kış soğukları bitkiye zarar verirken, aşırı sıcaklar ise bitki gelişimini olumsuz etkiler. Ağacın odunsu kısımları -40 dereceye kadar dayanabilir. Çiçeklenme dönemi ilkbahar sonunda olduğundan geç donlardan çok fazla etkilenmez. Ancak çiçek tomurcukları -4 dereceye kadar dayanabilirken, açmış çiçekleri -2 derecede donar. Yıllık ortalama yağışın 400 mm’nin üzerinde olduğu bölgelerde yetiştirilebilir. Toplam yağış miktarından çok yağışın dengeli bir şekilde dağılımı önemlidir. Gelişme dönemi genel olarak yağışsız bir döneme denk geldiğinden sulama meyve kalitesi için önem taşır. Ancak çiçeklenme ve meyve dönemindeki aşırı nem meyve tutumunu ve kalitesini azaltır. Olgunlaşmadan önce veya olgunlaşma esnasında yağan yağmurlar da meyvelerin çatlayarak kalitesinin düşmesine neden olur. Yüksek nem aynı zamanda mantar hastalıkları için elverişli ortam oluşturur.

Toprak isteği bakımından oldukça toleranslı olan vişne ağacı kumlu, kireçli veya killi topraklarda yetiştirilebilir. Kullanılan anaca göre kuraklığa oldukça dayanıklı türlere sahiptir. Drenajı iyi, derini havadar ve organik maddeler bakımından zengin, düzenli sulanabilen topraklarda iyi gelişim gösterir ve meyve kalitesi yüksek olur. Kumlu topraklar besin maddeleri bakımından yetersiz olduklarından ve suyu tutamadıklarından vişne için iyi değildir. Ağır toprakların ise geçirgenliği ve havadarlığı yetersizdir. Bu nedenle vişne ağacının ihtiyaçları göz önünde bulundurularak bu gibi topraklarda gerekli düzenlemelerin yapılması gerekir. Köklerinin uzun süre suda kalması vişne ağacına zarar verir. Köklerin ölmesini önlemek için taban suyu seviyesi önem taşır. Taban suyunun dengeli olması gerekir. Geçici yükselmeler kök ölümlerine ve kök gelişiminin yüzeysel olmasına neden olur. Yüzeysel gelişen kökler donlardan ve kuraklıktan zarar görür.


Saat: 23:06

Telif Hakları vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, ve
Jelsoft Enterprises Ltd.'e Aittir.


SEO by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.